W tworzeniu pierników może brać cała rodzina. Każdy może wykazać się fantazją wycinając najrozmaitsze figury i kształty z ciasta. Wykorzystując pokruszone landrynki i polewę lukrową możemy nadać naszym ciasteczkom całą gamę wesołych kolorów. Gotowe pierniki można wykorzystać jako oryginalne ozdoby choinkowe, wręczyć w prezencie najbliższym, albo zjeść ze smakiem.
Składniki pierników
1 kg miodu
1/2 kg cukru
1/4 kg margaryny
2 kg mąki
2 paczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczanej
przyprawy piernikowe
4 jajka
2 paczki pokruszonych landrynek
posypka do pierników
Składniki polewy lukrowej
10 łyżek cukru pudru
4 łyżki ciepłej wody
Wykonanie pierników
Cukier roztapiamy w dużym garnku na małym do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy po kolei miód, margarynę i przyprawy piernikowe. Dokładnie mieszamy gotując na wolnym ogniu kilka minut. W dużej misce mieszamy ugotowaną masę z mąką, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy jajka. Ciasto dokładnie wyrabiamy rękami. Przygotowane ciasto piernikowe rozwałkowujemy na dużej stolnicy. Przy użyciu foremek lub małego nożyka wykrawamy pożądane kształty naszych pierniczków. Opcjonalnie przyozdabiamy je kawałkami pokruszonych landrynek. Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni C do momentu zbrązowienia. Upieczonym piernikom pozwalamy ostygnąć przez kilka minut. Masę lukrowa otrzymujemy poprzez wymieszanie cukru pudru z ciepłą wodą. Pierniczki przyozdabiamy masą lukrową i posypką.