Karp smażony "pierwszowigilijny"

dla 6 osób oczekiwanie: 30 minut przygotowanie: 15 minut

  • 6 dzwonek karpia
  • sól
  • 1/2 szklanki mąki
  • sklarowane masło do smażenie

Dzwonka solimy, odstawiamy na pół godziny. Obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Podsmażone kawałki karpia wkładamy do żaroodpornego naczynia i wsuwamy do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika, gdzie ryby poczekają na kolację wigilijną

Karp faszerowany

dla 8 osób przygotowanie: 40 minut pieczenie: 1 godzina

  • 1 duży karp (2-3 kg)
  • sól
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia i smarowania folii
  • kilka łodyżek świeżego tymianku

Całego karpia sprawiamy, płuczemy i dokładnie nacieramy w środku i na zewnątrz solą. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Pieczarki czyścimy i kroimy na małe, w miarę równe kawałki. Cebule obieramy i siekamy. Na jednej patelni na rozgrzanym tłuszczu smażymy pieczarki, na drugiej - cebulę. Kiedy pieczarki odparują i będą miękkie, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C. Na blasze rozkładamy folię aluminiową i smarujemy ją tłuszczem. Rybę wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii i układamy na?blasze. Do środka karpia wkładamy tymianek oraz farsz pieczarkowy. Rybę spinamy wykałaczkami. Owijamy wszystko folią tak, by nad rybą zostawić dużo powietrza (z folii powstanie stożkowy daszek). Pieczemy ok. 2 godzin (zależnie od wielkości karpia).

Rady dla początkujących

* Do pieczenia lepiej kupić jednego dużego karpia niż trzy małe. Dzięki temu uzyskacie więcej mięsa (co jedna głowa, to nie trzy do wyrzucenia), aości ryby będą większe, co ułatwi ich usunięcie.

* Jeśli ktoś się obawia mulistego posmaku dużego karpia, może go przed przyrządzeniem namoczyć wmleku lub posolić, obłożyć plastrami cebuli i włożyć na noc do lodówki.

* Decydując się na pieczenie całego karpia, zaopatrzcie się wcześniej w mocną folię aluminiową. Jeśli macie tylko cienką, ułóżcie kilka warstw, tak by wytrzymała ciężar ryby.

* Czas pieczenia ryby w folii zależy od jej wielkości. Przyjmijcie 30 minut na każdy kilogram.

* Nie jesteście pewni, czy ryba się upiekła Sprawdźcie to, wycinając głęboko kawałek mięsa z jej grzbietu. Jeśli mięso jest szkliste lub wyciekający płyn czerwony, rybę trzeba dopiec.

* Za pieczenie karpia najlepiej zabierzcie się dzień przed wigilią. Przez noc jego mięso przejdzie aromatem farszu i ziół. Odgrzany smakuje lepiej!

* Karpia przed smażeniem najprościej panieruje się wmące lub w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Do panierki możecie dodać ziarenka sezamu lub potłuczone orzechy. Bułkę tartą świetnie zastąpi rozkruszony chleb.

źródło: Okazje.info