Nalewka z liści geranium . Zalejcie kilka świeżych liści czystą wódką, odstawcie w ciemne i chłodne miejsce na 3 tygodnie. Co jakiś czas potrząsajcie słoikiem. Następnie przecedźcie.

Ze względu na intensywny (najczęściej cytrusowy) aromat geranium stosuje się do inhalacji lub kąpieli. Jego silne właściwości przeciwbakteryjne wykorzystuje się w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych . Jednak geranium z powodzeniem sprawdza się też w kuchni.

Świetnie łączy się z aromatami cytrusowymi i różanymi. Komponuje się dobrze z werbeną cytrynową, bazylią cytrynową i miętą. Pasuje do drobiu (jasnego i ciemnego), jagnięciny i cielęciny , w mniejszych ilościach dodawajcie je również do tłustych ryb . Możecie na przykład ugotować rybę w lekkim naparze z liści geranium, a potem lekko ją obsmażyć. Taki napar można też dodać do długo duszonych goleni jagnięcych. Z kwiatów zrobicie pesto, które jest znakomite do glazurowania łososia.

Jeszcze lepiej niż w wytrawnych daniach geranium sprawdza się w słodkich wypiekach i deserach . Będzie pasowało do lodów truskawkowych i do galaretki jabłkowej - możecie dodać trochę drobno posiekanych liści albo zaparzyć liście w wodzie (którą dodacie do galaretki) lub w mleku (którego użyjecie, robiąc lody). Drobno posiekane liście można też dodawać do przetworów, np. do kandyzowanej skórki cytrynowej.

Wyłóżcie dno tortownicy (albo dołków w foremce na muffinki) liśćmi geranium, wlejcie ciasto biszkoptowe lub ucierane - pieczcie, jak podano w przepisie. Ciasto przejdzie cytrusowym aromatem. Aby wzmocnić efekt, możecie użyć do ciasta aromatyzowanego masła. "Wymasujcie" kilka liści geranium, aby uwolnić olejki. Owińcie w nie masło, włóżcie do foliowej torebki i odłóżcie na noc do lodówki.

Zróbcie pachnący lukier . Wymieszajcie 5 liści z 300 g cukru i zostawcie na noc. Potem usuńcie liście, a cukier utrzyjcie z 2 białkami, szczyptą soli i 60-80 ml zimnej wody. Ustawcie miskę nad parą i ubijcie na lśniącą, gęstą masę. Wystudźcie i udekorujcie ciasto.

Dodajcie rozgniecione liście do ponczu, lemoniady, grzanego piwa albo do drinków , zwłaszcza tych z ginem.

Zanurzcie kilka liści w butelce octu jabłkowego i odstawcie , aż przejdzie ich aromatem. Takiego octu używajcie do sałatek (również owocowych), ryb i marynat. W occie możecie też na przykład zamarynować warzywa i owoce: marchewkę, fasolkę, pietruszkę i śliwki.

Słodki krem z geranium . Zagotujcie 200 ml kremówki i 50 ml mleka, zalejcie 12 liści geranium i odstawcie na godzinę. Następnie lekko podgrzejcie. Ubijcie 3 żółtka i 30 g cukru na kogel-mogel. Dodajcie do niego podgrzaną śmietankę z mlekiem, wlejcie do rondelka i podgrzewajcie, stale mieszając, aż masa zgęstnieje (uważajcie, by jej nie zagotować, bo jajka się zetną!). Przecedźcie do miski ustawionej na lodzie. Rozlejcie do kokilek i wstawcie do lodówki. Podawajcie z jagodami lub borówkami. amerykańskimi.

Grudniowy numer KUCHNI już w sprzedaży