Składniki na wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym

1 kg wieprzowiny

 

1,5 łyżki tartego świeżego imbiru

 

2 ząbki czosnku

 

czerwona papryka

 

duża cebula

 

20 dag ananasa z puszki

 

2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

200 ml soku z pomarańczy

 

łyżka sherry

 

2 łyżki jasnego sosu sojowego

 

3 czubate łyżki cukru

 

łyżka octu ryżowego lub winnego

 

łyżka mąki ziemniaczanej

 

olej

 

sól

 

biały pieprz

Wykonanie wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowinę pokroić w kostkę. Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sherry i octem. Doprawić solą i pieprzem. Do marynaty włożyć mięso i odstawić na co najmniej godzinę. Wieprzowinę wyjąć z marynaty i smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Mięso wyjąć, dodać 3 łyżki oleju i przysmażyć przez 2 minuty posiekany czosnek i starty imbir. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w paski paprykę, a po 3 minutach sok pomarańczowy, koncentrat, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Trzymać chwilę na ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa i mięso oraz szczyptę soli i pieprzu. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem.