W Polsce śledzie jadano już od średniowiecza (wspominał o nich w XII wieku Gall Anonim), zwłaszcza okresach postu. Popularne kiedyś siekane śledzie zostały trochę zapomniane. Szkoda, bo są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Są też idealną przekąską do zimnej wódki. Za takie śledzie dałabym się posiekać.

Składniki siekanych śledzi

2 solone śledzie 2 łyżki tartej bułki 1 duże jabłko 1 cebula średniej wielkości 3 łyżki roztopionego masła pół cytryny pęczek pietruszki

Wykonanie siekanych śledzi

Z wymoczonych śledzi zdjąć skórę i odfiletować. Ryby posiekać. Cebulę posiekać, a jabłko zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać dodając tartą bułkę i masło. Masę śledziową uformować na kształt śledzia dodając łepek i ogonek. Posypać natką pietruszki i udekorować cząstkami cytryny.