dla 4 osób

Ciasto miodowe:

  • 100 g cukru
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta sody

Galaretka miodowa-cytrynowa:

  • 200 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny
  • 100 ml miodu wielokwiatowego
  • 8 g agaru (można kupić m.in. na natvita.pl)
  • 50 g pyłku pszczelego kwiatowego (można kupić m.in. na miodek24.istore.pl i sklep.apimiodek.pl)

Mus miodowo-lipowy:

  • 100 ml wody
  • 100 ml miodu lipowego
  • 10 sztuk młodych owoców lipy
  • 2 g gumy ksantanowej (można kupić m.in. na krukam.pl)
  • 2 g gumy guar (można kupić m.in. na natvita.pl i bio-kiosk.pl)

Lody z syropu miodowo-sosnowego:

  • 100 ml mleka 3,2%
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 120 g syropu miodowo-sosnowego lub dowolnego miodu 6 żółtek
  • 5 g cukru

Miodowa panna cotta:

  • 100 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki miodu rzepakowego
  • 10 g żelatyny

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto: mieszamy cukier z miodem i ucieramy z jajkami na puszystą masę. Dodajemy po trochu mąkę przesianą ze szczyptą sody. Przekładamy do formy, np. keksówki, i pieczemy 30-40 minut w 180°C. Po wystudzeniu kroimy na porcje.

Robimy galaretkę: łączymy wodę z sokiem z cytryny i miodem. Dodajemy agar i zagotowujemy. Wylewamy płyn na blaszkę lub do niezbyt głębokiego naczynia, posypujemy pyłkiem pszczelim i pozostawiamy do zastygnięcia.

Robimy mus: mieszamy wodę z miodem, wrzucamy owoce lipy i gotujemy 5 minut. Owoce odcedzamy, a do płynu dodajemy gumę ksantanową i gumę guar, mieszając. Przelewamy do syfonu, nabijamy dwoma nabojami CO2 i odstawiamy.

Przygotowujemy lody: mleko, śmietankę i syrop miodowo-sosnowy zagotowujemy razem w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy w misce żółtka z cukrem na jasną puszystą pianę. Przestudzone mleko ze śmietanką wlewamy cienkim strumieniem do masy żółtkowej, cały czas mieszając. Gotujemy, pilnując, by masa nie przekroczyła 80°C. Schładzamy i mrozimy w maszynce do lodów około godziny (dokładny czas mrożenia zależy od rodzaju maszynki).

Robimy panna cottę: wszystkie składniki łączymy, gotujemy, studzimy i schładzamy w lodówce. Komponujemy deser: na talerzykach układamy po porcji ciasta, łyżką nakładamy porcje lodów, panna cotty i galaretki, a mus szprycujemy z syfonu.

Autor

Piotr Wyrwas

Pszczoły potrzebują teraz naszej pomocy. Weź razem z nami udział w działaniach, które poprawiają los zapylaczy w Polsce. Wspólnie będziemy je liczyć i sprawdzimy jak się mają. W prosty sposób możesz pomóc naszym zapylaczom dzięki akcji ADOPTUJ PSZCZOŁĘ , którą wspiera Gazeta.pl!