Te pyszne owoce zawierają mnóstwo cennych składników - witaminy C i B 3, a także kwas foliowy, potas, cynk i mangan, a przyrządzona z nich galaretka to prawdziwe delicje

Składniki:

-5 szklanek świeżych malin,

 

- 30 dag cukru sok z połowy cytryny,

 

-5 dag żelatyny,

 

-2 szklanki wody

Wykonanie galaretki ze świeżych malin

Cukier zalać wodą i zagotować. Gdy cukier się rozpuści wsypać maliny, przykryć garnek i odstawić na godzinę. Maliny oddzielić od płynu, przetrzeć przez sito i znów wrzucić do garnka. Dodać soku wyciśniętego z cytryny. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody i wymieszać z pozostałym płynem. Wlać do miseczek. Po wystygnięciu wstawić do lodówki, by galaretka stężała. Podawać z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany.