Orzechy są słodkawo-maślane i bardzo tłuste. Warto je podprażyć, będą intensywniejsze w smaku.

Połączcie je z ananasem, morelą, bananem, papają, gruszką i?limonką. Świetnie grają też z kokosem i białą czekoladą.

Dorzućcie orzechy do ulubionego ciasta o delikatnym smaku, np. blondie czy chlebka bananowego. Zmielone wzbogacą smak kruchych ciasteczek maślanych.

Wrzućcie garść orzechów (można w całości) do terriny z kurczaka albo królika. Wymieszajcie posiekane orzechy z mięsem na pulpety, dodając trochę kolendry i chilli. Pokruszone pasują do pieczonych warzyw: marchewki, pietruszki, selera i buraka.

Zróbcie masło orzechowe. Do 400 g zmielonych lub zmiksowanych orzechów makadamia dodajcie 1-2 łyżki miodu, 2?szczypty soli i nasiona wyskrobane z 1 laski wanilii. Zmiksujcie wszystko jeszcze raz. Przełóżcie do słoika i trzymajcie w?lodówce (wytrzyma 2 tygodnie).

Pikantne orzeszki do pogryzania. Wymieszajcie po łyżce oleju arachidowego, soku z cytryny i miodu oraz po pół łyżeczki cukru pudru, curry, chilli w proszku i soli. Połączcie  ze 150-200 g orzechów makadamia, rozłóżcie na blasze wyścielonej pergaminem. Pieczcie 5 minut w 180°C, przemieszajcie i pieczcie jeszcze 10 minut, ale uważajcie,

bo lubią się przypalić!

Przygotujcie pesto marchewkowe z orzeszkami makadamia. Pokrójcie

w kostkę 2-3 średnie marchewki. Zmiksujcie ząbek czosnku i 40 g orzechów. Dodajcie garść liści bazylii, 30 g startego parmezanu i?marchewkę; zmiksujcie

na grudkowatą masę. Stale miksując, powoli wlewajcie 120 ml oliwy.

Doprawcie i wymieszajcie z ugotowanym makaronem.

Ugotujcie zupę ziemniaczano-orzechową. Pokrójcie w kostkę trzy ziemniaki, białą część pora i jedną cebulę. Podsmażajcie chwilę na odrobinie oliwy, zalejcie litrem bulionu drobiowego i gotujcie 20 minut. Po wystudzeniu dodajcie 400 g orzechów i zmiksujcie na gładki krem, połączcie z 200 ml kremówki. Tę zupę możecie podać na zimno lub na ciepło - najlepiej posypaną pokruszonymi i podprażonymi orzechami makadamia.

Dostępne u nas orzechy przeważnie pochodzą z Australii , ale makadamie rosną też w Brazylii, Kolumbii, Ameryce Środkowej, na Hawajach i w Afryce Południowej.

Orzechy są słodkawo-maślane i bardzo tłuste. Warto je podprażyć , będą intensywniejsze w smaku.

Połączcie je z ananasem, morelą, bananem, papają, gruszką i limonką. Świetnie grają też z kokosem i białą czekoladą.

Dorzućcie orzechy do ulubionego ciasta o delikatnym smaku , np. blondie czy chlebka bananowego. Zmielone wzbogacą smak kruchych ciasteczek maślanych.

Wrzućcie garść orzechów (można w całości) do terriny z kurczaka albo królika . Wymieszajcie posiekane orzechy z mięsem na pulpety, dodając trochę kolendry i chilli. Pokruszone pasują do pieczonych warzyw: marchewki, pietruszki, selera i buraka.

Zróbcie masło orzechowe . Do 400 g zmielonych lub zmiksowanych orzechów makadamia dodajcie 1-2 łyżki miodu, 2 szczypty soli i nasiona wyskrobane z 1 laski wanilii. Zmiksujcie wszystko jeszcze raz. Przełóżcie do słoika i trzymajcie w lodówce (wytrzyma 2 tygodnie).

Pikantne orzeszki do pogryzania. Wymieszajcie po łyżce oleju arachidowego, soku z cytryny i miodu oraz po pół łyżeczki cukru pudru, curry, chilli w proszku i soli. Połączcie ze 150-200 g orzechów makadamia, rozłóżcie na blasze wyścielonej pergaminem. Pieczcie 5 minut w 180°C, przemieszajcie i pieczcie jeszcze 10 minut, ale uważajcie, bo lubią się przypalić!

Przygotujcie pesto marchewkowe z orzeszkami makadamia. Pokrójcie w kostkę 2-3 średnie marchewki. Zmiksujcie ząbek czosnku i 40 g orzechów. Dodajcie garść liści bazylii, 30 g startego parmezanu i marchewkę; zmiksujcie na grudkowatą masę. Stale miksując, powoli wlewajcie 120 ml oliwy. Doprawcie i wymieszajcie z ugotowanym makaronem.

Ugotujcie zupę ziemniaczano-orzechową . Pokrójcie w kostkę trzy ziemniaki, białą część pora i jedną cebulę. Podsmażajcie chwilę na odrobinie oliwy, zalejcie litrem bulionu drobiowego i gotujcie 20 minut. Po wystudzeniu dodajcie 400 g orzechów i zmiksujcie na gładki krem , połączcie z 200 ml kremówki. Tę zupę możecie podać na zimno lub na ciepło - najlepiej posypaną pokruszonymi i podprażonymi orzechami makadamia.

źródło: Okazje.info