Składniki
- 200 g dojrzewającego antrykotu wołowego
- 1/2 cukinii
- 1 cebula dymka
- 2 rzodkiewki (lub więcej jeśli masz ochotę)
- 50 g mieszanych sałat
- 1 łyżka musztardy
- czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Wołowinę wyjmij z lodówki na około 1 godzinę przed planowanym grillowaniem, po prostu natrzyj ją oliwą i odłóż na stół. Cukinię umyj, odkrój końcówki i pokrój w plastry obieraczką. Szczypior z dymki odetnij, cebulę przekrój na pół i posmaruj oliwą. Rzodkiewkę umyj i oczyść.
Na gorącego grilla lub patelnię grillową połóż steka, po 3 minutach przekręć go, tak aby powstała kratka i grilluj go przez kolejne trzy minuty. Obróć stek i dalej grilluj.
Cukinie lekko posmaruj oliwą i grilluj z obu stron, tak samo zrób z dymką.
Zdejmij wołowinę z grilla i odłóż w ciepłe miejsce na 2-3 minuty aby mięso odpoczęło, to sprawi że wszystkie soki w nim pozostaną a mięso będzie bardziej kruche.
Ułóż warzywa na talerzu, obok nich wkomponuj stek, posyp świeżo mielonym pieprzem. Z musztardą smakuje wybornie.
Fot. Materiały partnera