Rapa Nui - tak w dialekcie lokalnym brzmi nazwa Wyspy Wielkanocnej na Pacyfiku. Ma zaledwie 15 km długości i 20 kmszerokości i jest jednym z najbardziej oddalonych od cywilizacji miejsc na Ziemi. Odkrył ją w XVIII wieku holenderski podróżnik Jacob Roggeveen w Niedzielę Wielkanocną, stąd pochodzi jej nazwa. Wyspa słynie z ogromnych kamiennych posągów postaci ludzkich zwanych moai. Mieszka na niej około 4000 mieszkańców, z czego już tylko połowa to rdzenni wyspiarze. Pozostali mieszkańcy to Chilijczycy - wyspa bowiem należy do Chile.
Szczęściarze, którym udało się dotrzeć na wyspę i poznać jedno z najbardziej dziewiczych miejsc naszego globu, wspominają nie tylko urzekające krajobrazy, ale również niezapomniany smak soczystych owoców i warzyw, a także snujący się po wyspie zapach smażonych ryb, które piecze się na rozżarzonych kamieniach. Lokalna kuchnia bazuje bowiem na rybach i owocach morza. Pikantne nuty smakowe zawdzięcza zaś wpływom ostrej kuchni chilijskiej.
Chcąc poznać nowe smaki i spróbować potraw inspirowanych kuchnią polinezyjską, spróbujcie na początek przygotować potrawę typowo chilijską - ceviche. Jest to rodzaj lekkiego dania z drobno pokrojoną surową rybą, zamarynowaną w soku z limonki, z dodatkiem cebuli, ostrych papryczek, awokado i pomidorów. Tajemnica smaku tej potrawy tkwi w marynacie, dzięki której ryba nadaje się do jedzenia na surowo i nabiera charakterystycznego smaku.
Możecie również podać grillowanego tuńczyka z sosem chili albo rybę w marynacie z czosnku, imbiru i kolendry pieczoną w mleku kokosowym.
W ofercie TaoTao znajdziecie wszystkie produkty, które znakomicie podkreślą egzotyczny charakter tego typu potraw. Warto sięgnąć zwłaszcza po gamę owocowych sosów chili z ananasem, z cytryną lub z limonką i kolendrą, które są doskonałym dodatkiem do pieczonych ryb, mięsa i warzyw. Dzięki połączeniu sosu chili z nutą egzotycznych owoców potrawy nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu, umożliwiając daleką podróż w kulinarnej wyobraźni.
Składniki
- 250 g łososia (filet)
- sok z dwóch limonek
- 2 kolorowe papryczki chili
- 2 szalotki
- 1/2 pęczka kolendry
- 4 łyżki sosu chili z limonką i kolendrą TaoTao
- 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
- 2 łyżki oleju sezamowego TaoTao
- łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Z limonek ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Wkładamy do dużej miski, a następnie dodajemy drobno pokrojone szalotki, papryczki, poszatkowaną kolendrę, sos sojowy, olej sezamowy, sos chili z limonką i kolendrą oraz cukier. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Do tak sporządzonej marynaty dodajemy pokrojony w niewielką kostkę filet z łososia. Każdy kawałek mięsa pokrywamy marynatą i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem należy pozwolić rybie nabrać temperatury pokojowej, co pozwoli w pełni docenić jej walory.
źródło: Okazje.info