Nie tylko azjatyccy kucharze używają suszonych krewetek. Znajdziecie je w daniach nigeryjskich, brazylijskich, meksykańskich, cajuńskich.

Ich aromat uwalnia się zwłaszcza w dłużej gotowanych daniach: zupach lub gulaszach . Działają trochę jak sos sojowy czy maggi - odrobina wystarczy dla poprawy smaku. Są lekko słone, czasem z ostrym rybnym posmakiem (zależnie od wielkości i jakości), a jednocześnie przyjemnie słodkawe .

Kupicie je w sklepach z azjatycką żywnością. Dostępne są zarówno malutkie (nadają się do rozgotowywania w zupach, gotowania bulionów, rozcierania na posypkę do warzyw), jak i większe (te, ponieważ mają więcej mięsa, lepiej namoczyć, po czym podsmażyć z czosnkiem, dymką, imbirem, sosem sojowym i podać jako przystawkę).

Wybierajcie krewetki o ładnym różowawym lub pomarańczowym kolorze. Jeśli trafią wam się brązowawe i twarde, nie kupujcie ich - oznacza to, że są stare lub źle przechowywane.

Dobrze jest namoczyć krewetki przed użyciem (choć nie wymagają tego wszystkie przepisy). Wystarczy im pół godziny w ciepłej wodzie.

Trzymajcie je w szczelnie zakręconym słoiku , w chłodnym i ciemnym miejscu. Można też wstawić do lodówki, ale uważajcie, by nie złapały wilgoci. Spokojnie wytrzymają rok.

Rozetrzyjcie w moździerzu małe suszone krewetki z orzeszkami ziemnymi i suszonym chilli - wyjdzie posypka do makaronu pad thai. Albo użyjcie do sałatek i warzyw z woka.

Sos do grillowanych bakłażanów lub do duszonej wieprzowiny. Połączcie po 1,5 łyżeczki jasnego sosu sojowego i ostrygowego, 1 łyżeczkę ciemnego sosu sojowego i 70 ml wody. Na oleju podsmażcie 4?posiekane ząbki czosnku, dodajcie 2 łyżki namoczonych krewetek, po chwili wlejcie sos i zagotujcie. Aby zagęścić, dodajcie 4 łyżki wody wymieszane z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

Intensywne w smaku krewetki dobrze łączą się ze świeżymi soczystymi ogórkami, mango i zieloną papają. Usuńcie pestki z 2 ogórków, pokrójcie je w plasterki. Pokrójcie w piórka 2 szalotki. Zróbcie dressing ze 120 ml soku z limonki, 3 łyżek brązowego cukru, 2 łyżek sosu rybnego. Wymieszajcie go z warzywami. Zmiksujcie 2 łyżki średnich suszonych krewetek i posypcie sałatkę. Możecie też zmiksować krewetki z papryczką chilli i taką pastę podsmażyć z czosnkiem.

Świetne nadzienie do chińskich pierożków. Dokładnie wyróbcie ręką 500 g mielonej wieprzowiny, 2 łyżeczki suszonych krewetek, 2 łyżeczki wina ryżowego, 150 g posiekanego szpinaku, 2 posiekane ząbki czosnku, 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki startego imbiru, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżkę cukru, kilka kropel oleju sezamowego, 1 roztrzepane jajko i 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Doprawcie solą i pieprzem.

źródło: Okazje.info