Wraz z upływem czasu wygląd, konsystencja, zapach i smak czekoladowych słodyczy ulegają zmianie. Wyznacznikiem przydatności do spożycia, czyli czasu, w którym zachowują najlepsze właściwości, jest oczywiście data ważności. Jednak niewłaściwe przechowywanie oraz wpływ takich czynników zewnętrznych jak: temperatura, wilgoć, nasłonecznienie mogą powodować szybsze obniżanie się trwałości produktów.

Jak zatem prawidłowo je przechowywać?

Czekolada i lodówka to mit

Wprawdzie wysokie temperatury, szczególnie w okresie letnim, nie sprzyjają wyrobom czekoladowym, jednak przekonanie, że najlepiej przechowywać je w lodówce jest błędne. Przechowywana w lodówce tabliczka czekolady pokryje się cienką warstwą kryształków cukru. Kiedy wilgoć odparuje, a cukier skrystalizuje się ponownie, po wyschnięciu utworzy się szary, nieestetyczny nalot na powierzchni produktu.

Czekoladę i wyroby czekoladowe powinno się trzymać w chłodnym, lecz nie zimnym, suchym miejscu (najlepiej w temperaturze 12-18° C oraz wilgotności nie większej niż 75%). Zachowuje wtedy najlepsze właściwości smakowe. Poddana działaniom wyższych temperatur mięknie, tracąc konsystencję i połysk.

Czułe na ciepło są również zawarte w czekoladach nadzienia, zwłaszcza orzechowe i kokosowe, zawierające wrażliwe tłuszcze.

Światło - wróg czekolady

Światło słoneczne powoduje przyspieszone utlenianie czekolady, dlatego ważne jest, aby chronić ją przed jego wpływem. Najlepiej stosować się do zasad opisanych na opakowaniu.