na 4 porcje
Beza:
- 4 jajka (same białka)
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
Mus:
- 100 g białej czekolady
- 100 g chałwy
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
Sposób przygotowania
Robimy bezę
1. Oddzielamy żółtka od białek (żółtka nie będą potrzebne). Do białek dodajemy cukier, ocet winny i szczyptę soli.
2. Ubijamy białka na bardzo sztywną pianę. Gotowa piana powinna być lekko błyszcząca.
3. Ubite białka przekładamy do szprycy lub woreczka z odciętą końcówką. Wyciskamy bezy na wyłożoną pergaminem blachę, formując małe, spiczaste stożki. Pieczemy (suszymy) 6 godzin w 60°C.
Robimy mus chałwowy : połamaną na kawałki czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - wrzucamy do miseczki, którą stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą (na małym ogniu). Dodajemy pokruszoną chałwę i 100 ml śmietanki, mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Przekładamy do większej miski i studzimy. Resztę śmietanki* ubijamy na sztywno i łączymy z masą. Gotowy mus przekładamy do szprycy i wyciskamy na talerz w taki sposób, aby powstał wałek o średnicy 2 cm. Do musu przyklejamy upieczone beziki.
Uwagi * Przed ubijaniem śmietankę warto dobrze schłodzić w lodówce lub zamrażarce. * Mocną słodycz deseru można przełamać, podając go z owocami, Najlepiej kwaśnymi. teraz mogą to być np. ziarenka granatu lub plasterki kiwi, a w sezonie letnim - czarne i czerwone porzeczki albo jagody.
Miesięcznik KUCHNIA zaprasza młodych i zdolnych kucharzy do udziału w kolejnej edycji plebiscytu