Nie są zbyt słodkie, raczej kwaskowe, wilgotne i puszyste. Naprawdę rozpływają się w ustach. No i ta kruszonka. Szczerze mówiąc im jej więcej, tym lepiej. Zresztą sami spróbujcie! A gdy rabarbar się skończy, można go zastąpić truskawkami, poziomkami, jagodami lub malinami.

Przepis na muffiny z rabarbarem

Składniki na ciasto:

200 g cukru

 

2 jaja

 

250 g mąki

 

130 ml oleju

 

200 ml kwaśnej śmietany 18-proc.

 

łyżeczka cukru waniliowego

 

łyżeczka proszku do pieczenia

 

szczypta soli

 

masło lub margaryna do wysmarowania formy na muffiny

Składniki na nadzienie:

3 łodygi rabarbaru

 

2-3 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę:

25 g stopionego masła (1/10 kostki)

 

1/8 szklanki cukru

 

1/4 szklanki mąki

Przygotowanie:

Zacznij od kruszonki. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki. Rabarbar dokładnie umyj, jeśli będzie łykowaty, obierz i pokrój w półcentymetrowe kawałki.

Przygotuj nadzienie. W rondlu z grubym dnem podsmaż rabarbar z cukrem, żeby lekko zmiękł i puścił sok (wystarczą 3-4 minuty).

Pora na ciasto. W misce dokładnie i długo ucieraj jaja z cukrem, by masa była klarowna i kremowa. Do jaj powoli dodawaj olej i całość jeszcze raz wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, po czym dodawaj do masy jajecznej na przemian z łyżką śmietany. Gotowa masa powinna być klarowna i jednolita.

Foremki na muffiny wysmaruj tłuszczem. Do każdej nalewaj ciasto do wysokości 3/4 foremki. Układaj łyżeczką rabarbar (po 7-8 kawałków) i na wierzchu posyp kruszonką. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.