Nie są zbyt słodkie, raczej kwaskowe, wilgotne i puszyste. Naprawdę rozpływają się w ustach. No i ta kruszonka. Szczerze mówiąc im jej więcej, tym lepiej. Zresztą sami spróbujcie! A gdy rabarbar się skończy, można go zastąpić truskawkami, poziomkami, jagodami lub malinami.
Przepis na muffiny z rabarbarem
Składniki na ciasto:
200 g cukru
2 jaja
250 g mąki
130 ml oleju
200 ml kwaśnej śmietany 18-proc.
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masło lub margaryna do wysmarowania formy na muffiny
Składniki na nadzienie:
3 łodygi rabarbaru
2-3 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę:
25 g stopionego masła (1/10 kostki)
1/8 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
Przygotowanie:
Zacznij od kruszonki. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki. Rabarbar dokładnie umyj, jeśli będzie łykowaty, obierz i pokrój w półcentymetrowe kawałki.
Przygotuj nadzienie. W rondlu z grubym dnem podsmaż rabarbar z cukrem, żeby lekko zmiękł i puścił sok (wystarczą 3-4 minuty).
Pora na ciasto. W misce dokładnie i długo ucieraj jaja z cukrem, by masa była klarowna i kremowa. Do jaj powoli dodawaj olej i całość jeszcze raz wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, po czym dodawaj do masy jajecznej na przemian z łyżką śmietany. Gotowa masa powinna być klarowna i jednolita.
Foremki na muffiny wysmaruj tłuszczem. Do każdej nalewaj ciasto do wysokości 3/4 foremki. Układaj łyżeczką rabarbar (po 7-8 kawałków) i na wierzchu posyp kruszonką. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.