Rodzajów ostrego sosu jest bardzo wiele, ale łączy je jedno - spora zawartość papryczki chili. Jednak nawet smakosze o nieco delikatniejszym podniebieniu nie muszą rezygnować z tego przysmaku - sos chili występuje bowiem w pełnej gamie nie tylko smaków, ale i ostrości.

Źródła głoszą, że swą kolebkę pikantny sos ma w Meksyku, gdzie do dziś stanowi niezwykle istotny element dziedzictwa kulinarnego. Kiedy natomiast papryka dotarła na kontynent azjatycki, w ostrym smaku chili rozsmakowały się również kraje Azji Południowo-Wschodniej, które obecnie słyną z produkcji charakterystycznych, czerwono-bursztynowych sosów.

Zdrowotne i dietetyczne właściwości ostrych papryczek są znane nie od dziś. Dość wspomnieć o ich dobroczynnym wpływie na układ krwionośny i pokarmowy. Dodatkowo kapsaicyna zawarta w każdym małym strąku to naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Więc nic, tylko jeść!

Ocet, cukier i sól, które tworzą fazę płynną azjatyckiej wersji sosu, a zarazem stanowią jego konstytutywne  składniki, są naturalnymi konserwantami, dlatego chili zatopiona w takiej miksturze nie traci swoich tak bardzo pożądanych cech, a jedynie zyskuje na aromacie i trwałości.

Sos chili, mimo że wielu zapewne tradycyjnie kojarzy się z daniami kuchni chińskiej i wietnamskiej, ma jednak wszechstronne zastosowanie i świetnie sprawdza się również jako dodatek urozmaicający codzienne eksperymenty kulinarne. Idealnie spisuje się w towarzystwie pieczonych mięs, warzyw, ryb, szaszłyków, sałatek, makaronów, kanapek, pizzy, potraw z grilla, a nawet dań typu fast food - wystarczy odrobina, by nadać naszej strawie świeży, niebanalny smak. Zastosujcie go jako dip do nachosów lub chipsów a nawet dodatek do serów, zwłaszcza pleśniowych - wtedy poznacie pełnię jego możliwości/walorów.

TaoTao oferuje cały wachlarz sosów chili z dodatkami, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz klasyków - słodkiego i słodko-pikantnego sosu chili, spróbujcie innych wariantów: czarnego, z ananasem, z cytryną, z limonką i kolendrą oraz czosnkowego sosu chili i sosu pomidorowego z chili. Po otwarciu sosy przechowujcie w lodówce, by zachować ich świeżość oraz aromat. I nie bójcie się popuścić wodzy fantazji, bo pasują one niemal do wszystkiego!

Szaszłyki z sosem chili z ananasem TaoTao

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Oczyszczonego kurczaka kroimy w sporą kostkę, zalewamy sosem imbirowym z soją, przyprawiamy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut, by smak przeniknął do mięsa.

Paprykę i obrane mango kroimy w kostkę, cukinię w grube plastry, a cebulę w ćwiartki. Również w kostkę kroimy boczek.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie mięso i warzywa. Szaszłyki smarujemy niewielką ilością oleju, posypujemy pieprzem i solą.

Układamy szaszłyki na rozgrzanym ruszcie i grillujemy z dwóch stron do momentu, kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, a kurczak zacznie brązowieć.

Podajemy z sałatą i sosem chili z ananasem TaoTao .