W ziołolecznictwie wykorzystuje się całą roślinę - korzeń, kwiaty i liście. Korzeń jest źródłem łatwo przyswajalnych soli mineralnych, a w szczególności potasu. Liście zawierają flawonoidy, flenolokwasy oraz karotenoidy oraz potas, magnez, krzem i witaminy C i B. Kwiaty mają podobną ilość substancji czynnych co liście, zawierają za to więcej olejku eterycznego.

Wino z mniszka lekarskiego:

3 litry kwiatów mlecza

 

3 litry wody

 

1 kg cukru

 

garść rodzynek

 

3 cytryny pokrojone w plastry, ze skórą (można je zastąpić pomarańczami)

Kwiaty zalać trzema litrami wrzącej wody i zostawić na 24 godziny. Odcedzić, dodać cukier, rodzynki i cytrynę, i zostawić w gąsiorku na trzy tygodnie w ciemnym miejscu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wino zlać do butelek i lekko zamknąć, a po sześciu tygodniach przecedzić i mocno zakorkować.

Przepis z notatnika koleżanki

Sałatka ze świeżych liści mniszka

400 g listków mniszka

 

2 kromki chleba tostowego

 

gruby plaster wędzonego boczku

 

2 łyżki margaryny

 

ząbek czosnku

 

łyżka octu z czerwonego wina

 

3 łyżki oliwy

 

sól, pieprz

Oliwę wymieszać z octem, przyprawić solą i pieprzem. Listki mniszka umyć, osuszyć, większe poprzekrawać. Boczek pokroić w słupki, zrumienić na patelni. Z chleba odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno pokroić. Margarynę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek, podsmażyć, po chwili wrzucić kostki chleba i smażyć je do zrumienienia. Listki mniszka rozłożyć na talerze, polać sosem, na wierzch wyłożyć gorące skraweczki boczku i grzanki.

Przepis z babuni-blog49.blog.onet.pl

Sok na brodawki i kurzajki z liści i korzenia

Liście i korzenie dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i przepuścić przez sokowirówkę lub rozetrzeć mikserem, a następnie wycisnąć sok. Można nim smarować kurzajki, można też pić po łyżce dwa-trzy razy dziennie przy niestrawności lub niewydolności wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego; ma również działanie oczyszczające. Sok można utrwalić spirytusem w proporcjach 5:1 (na 5 części soku 1 część spirytusu) i przechowywać w lodówce.

Przepis z portalu poznajziola.pl

Syrop zwany miodem z mniszka

350 żółtych kwiatów mniszka (bez łodyg)

 

niecały 1 litr przegotowanej wody

 

1 duża cytryna

 

1 kg cukru

Kwiaty wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na trzy-cztery godziny. Następnie do kwiatków dorzucamy umytą, pokrojoną ze skórką cytrynę i powoli gotujemy wszystko razem ok. 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie kwiaty i cytrynę przecedzamy przez tetrową pieluszkę lub gazę. Do płynu wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu przez ok. dwie godziny, co jakiś czas mieszając - do momentu, w którym powstanie syrop. Gorący miód rozlewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy. Słoiki odstawiamy odwrócone do góry dnem do ostygnięcia. Syrop można używać przez kilka miesięcy. Stosujemy go na przeziębienia, na wspomaganie pracy nerek i wątroby, oczyszczenie skóry lub jako słodką polewę do ciast, naleśników, lodów czy racuchów.

Przepis z bloga poezja-smaku.pl

UWAGA! Syrop i sok z mniszka lekarskiego nie są wskazane dla osób, które mają problemy z wrzodami i nadkwaśnością żołądka. Z porady lekarza powinny skorzystać także osoby cierpiące na niedrożność jelit czy dróg żółciowych.

Nawóz z mniszka

Trzy całe mlecze wkładamy do wiadra, zalewamy litrem gorącej wody, przykrywamy i parzymy przez 30 minut. Po tym czasie przecedzamy, chłodzimy i od razu podlewamy rośliny. Mniszek jest dobrym źródłem miedzi.

Przepis z bloga ziolowyzakatek.pl