Znana nam kasza manna ma związek z tą biblijną jedynie symboliczny. Biblijną mannę Bóg zsyłał wędrującym przez pustynię Izraelitom przez 40 lat codziennie, a w piątki w dwójnasób. "Było to coś drobnego, ziarnistego, niby szron na ziemi (...), biała jak ziarno kolendra i miała smak placka z miodem" - czytamy w księdze. W rzeczywistości była to wydzielina tamaryszka (łac. Tamarix mannifera), który w okresie letnim nakłuwany przez owady daje słodki biały sok, a ten tężeje i w postaci rosy jest rozsiewany przez wiatr. Trzeba go było zebrać rano, bo pod wpływem promieni słonecznych topniał. Białe ziarenka tłuczono w moździerzach na masę i jedzono w postaci papki pieczono z niej ciastka czy bułki. Manna przestała padać, kiedy Żydzi dotarli do Ziemi Obiecanej. Na Synaju żywili się jednak manną bez przerwy i straszliwe marudzili. Wspominali smakołyki z Egiptu, ogórki, melony, pory, cebulę i czosnek.

Kiedy w XIX wieku udało się odpowiednio drobno zemleć pszenicę otrzymując oczyszczoną białą kaszę, nazwano ją na cześć manny biblijnej. Bogata w żelazo, potas, sód, fosfor, magnez, wapń i witaminy, na stałe zagościła w naszej kuchni.

Kasza manna z owocami

Na początek słodki klasyk. Przepis pochodzi z "Książki kucharskiej dla dzieci" Joanny Krzyżanek.

Składniki:

2 kubki mleka

4 czubate łyżki kaszy manny

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka brązowego cukru

szczypta soli

Przygotowanie:

W rondelku podgrzej mleko, mieszaj co chwilkę, bo nie może się przypalić. Do kubka wsyp kaszę i szczyptę soli, wymieszaj. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj do niego kaszkę i gotuj mieszając do czasu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Możesz dodać łyżkę masła, wymieszać i przełożyć do opłukanych zimną wodą salaterek. Z wierzchu posyp cukrem i owocami, borówkami, malinami lub konfiturami.

Warianty:

Do mleka możesz dodać tłustej śmietany kremówki, wtedy kasza będzie kremowo aksamitna. Możesz też dodać kakao lub rozpuszczoną czekoladę i tak przygotowaną gorącą czekoladową masą wylać na herbatniki ułożone na dnie foremki; kiedy herbatniki zmiękną, a kasza odpowiednio stężeje - niebo w gębie!

Kasza manna orientalna

Składniki:

masło do smażenia

tłuczone goździki, kardamon, szafran, cynamon, imbir (po szczypcie)

10 łyżek kaszy manny

3 łyżki brązowego cukru

1/2 litra mleka

garść rodzynek, wiórki kokosowe, orzechy, migdały

Przygotowanie:

W rondlu rozpuść masło, dodaj przyprawy, smaż chwilkę, dodaj kaszę, zmniejsz ogień i smaż aż kasza ściemnieje. Dodaj cukier, wymieszaj i zalej mlekiem. Mieszaj, dodaj bakalie i smaż aż kasza zmięknie, w razie czego podlej mlekiem lub wodą.

Leniwe z kaszy manny

Składniki:

80 dag twarogu

4 jaja

70 g masła

1 szklanka kaszy manny

3 łyżki mąki

3-4 łyżki bułki tartej

sól, cukier, cynamon do smaku

Przygotowanie:

Ser drobno zmiel. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj szczyptę soli, a pod koniec ubijania cukier. Żółtka utrzyj z połową masła i serem. Na stolnicę wysyp mąkę, wyłóż serową masę, kaszę i białka. Delikatnie i szybko zagnieć ciasto. Uformuj wałek o średnicy 2-2,5 cm i krój kluski jak kopytka. Wrzucaj od razu na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia. Bułkę zrumień na maśle i gorące kluski okraszaj cynamonem i bułką.

Z ciasta możesz też formować knedle i faszerować je np. powidłami śliwkowymi.

Ciasto na pizzę z kaszy manny

Wypróbuj! Jest chrupiące i zupełnie inne niż to, które znasz.

Składniki:

1,5 szklanki mąki

1/2 szklanki kaszy manny

1/2 kostki drożdży

1,5 łyżki oliwy

1 łyżeczka cukru

3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Mąkę i kaszę dokładnie wymieszaj. Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj oliwę i dokładnie zagnieć ciasto. Jeśli będzie za suche, dodaj wodę, jeśli za miękkie - mąkę. Dobrze wyrobione ciasto (ma być gładkie i odchodzić od rąk) zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.

Najszybsza szarlotka z kaszy manny

Absolutny hit - nie trzeba wyrabiać ciasta, a po upieczeniu jest przyrumienione z wierzchu, a soczyste w środku. Nie ma szans, żeby nie wyszło!

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka brązowego cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 kg kwaśnych jabłek

3-4 łyżki cynamonu

3 łyżki wiórków kokosowych

200 g zmrożonego ciasta

Przygotowanie:

Do mąki dodaj proszek do pieczenia, cukier i kaszę mannę. Wymieszaj dokładnie i podziel na trzy porcje. Obrane i pozbawione nasion jabłka pokrój w ćwiartki lub ósemki. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem. Na spód wysyp sypkie ciasto, wyłóż na wierzch porcję jabłek, oprósz cynamonem, następnie znów sypkie ciasto, jabłka i cynamon. Wszystko przykryj ostatnią warstwą ciasta, a na wierzch utrzyj zimne masło, tak by przykryło całą górną powierzchnię. Posyp ją wiórkami i piecz przez godzinę w 180 st. C. Zjadaj na ciepło z gałką lodów.