Wybieram owoce miękkie, soczyste, niezbyt duże, za to po brzegi wypełnione miękkim miąższem. Najbardziej smakują mi te przecenione - na bazarku przy warszawskim Rondzie Wiatraczna kilogram kosztuje 1,50-2 zł.

Zupa pietruszkowo-gruszkowa

Zupa Krem z selera i pietruszki Zupa Krem z selera i pietruszki  Zielenina

W kuchni, jak w życiu, istnieją połączenia idealne. Śledź z dobrze zmrożoną wódką, ćwikła z chrzanem czy gruszka z pietruszką. Oprócz zupy można wypróbować połączenie gruszki, pietruszki i sera gorgonzola z garścią pistacji - mistrzostwo świata na talerzu!

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj obraną i pokrojoną w plastry pietruszkę i na niewielkim ogniu duś ją ok. 10 minut. Następnie dodaj obrane i wydrążone gruszki i smaż całość przez 5-10 minut. Zalej warzywa wodą tak, by je przykryła. Gotuj przez kwadrans pod pokrywką - pietruszka ma być miękka.

Upraż migdały na suchej patelni (mogą być też pestki słonecznika lub orzechy włoskie). Do miękkich warzyw dodaj mleko i całość zblenduj na gładki krem. Jeśli będzie zbyt gęsty, dolej wodę lub mleko. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, na talerzu udekoruj natką i nasionami.

Jogurtowy placek z gruszką

Zupa Krem z selera i pietruszki Fot. 123RF

Nie ma mowy, żeby ciasto nie wyszło, nawet wyrabiać go nie trzeba, wystarczy połączyć składniki i upiec, a efekt jest zniewalający!

Przygotowanie:

Jaja ubij z cukrem na puszystą białą masę. Dodaj sok i skórkę z limonki, olej i jogurt. Delikatnie wymieszaj i powoli dodawaj przesianą mąkę z sodą. Nie wyrabiaj ciasta, nie miksuj, wystarczy połączyć składniki. Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plasterki wydrążonej i obranej gruszki. Piecz w temperaturze 160 st. C przez ok. 50 minut. Zajadaj ze szklanką zimnego mleka.

Gruszki i jabłka pod kruszonką

Jabłka z kruszonkąJabłka z kruszonką Fot. Paul Binet - Fotolia

Ten deser może kojarzyć się z jesienną słotą, ale jest dobry zawsze! Można go jeść na gorąco popijając kakao, albo na zimno z gałką waniliowych lodów.

Przygotowanie:

Umyte i obrane owoce pokrój w kostkę, wymieszaj z sokiem z cytryny i posiekanym imbirem. Wsyp cukier waniliowy i cynamon i zostaw na kilka minut. Masło, cukier i mąkę szybciutko zagnieć na kruszonkę. Owoce przełóż na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, z wierzchu pokrusz kruszonkę i zapiekaj ok. 50 minut w temperaturze 170 st. C. Ma być chrupiąca!