Sposobów na makagigi, zwane tłuczeńcami, jest wiele. Moim zdaniem najlepsze wychodzą, gdy zmiksuje się dwa klasyczne przepisy, czyli te z makiem oraz orzechami z odrobiną sezamu. Do makaroników w starych przepisach prócz słodkich, znanych nam migdałów, radzi się użyć co najmniej dziesięciu ziaren migdałów gorzkich, które obecnie są bardzo trudne do zdobycia, dlatego podaję recepturę uwspółcześnioną.

Makagigi

Składniki:

 

1/2 szklanki orzechów (włoskie, laskowe)

 

1/4 szklanki płatków migdałowych

 

1/4 szklanki ziaren sezamu

 

1/2 szklanki sparzonego maku

 

3/4 szklanki miodu

 

1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej (cynamon, imbir, goździki)

 

skórka otarta z pomarańczy

Przygotowanie

Migdały, orzechy i sezam praż chwilę na suchej patelni - niech się tylko lekko zrumienią. Na małym ogniu rozpuść miód (jaki lubisz), dodaj przyprawy i skórkę z pomarańczy, zamieszaj i dodaj uprażone bakalie. Całość dokładnie połącz i mieszaj przez 15-20 minut, aż całość zgęstnieje. Masę wyłóż na wilgotną stolnicę lub na papier do pieczenia. Przykryj kolejnym arkuszem papieru i rozwałkuj na cieniutki placek. Musi być cienki, bo po ostygnięciu stwardnieje jak skała. Kiedy masa przestygnie, ale nie zastygnie, pokrój ją mokrym nożem (nie będzie się kleić) w dowolne kształty. Po nocy w lodówce stwardnieją.

Makaroniki z białą czekoladą

Składniki:

 

3 białka

 

2 łyżki cukru pudru do białek

 

1 i 1/4 szklanki cukru pudru

 

1 szklanka zmielonych drobno migdałów

 

200 g białej czekolady

 

2 łyżki śmietany 18-proc.

Przygotowanie

Ubij białka na sztywną pianę i powoli dodaj dwie cukru pudru. Kiedy piana będzie sztywna, wsyp zmielone drobno migdały wymieszane z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszaj, by wszystkie składniki się połączyły. Uważaj tylko, żeby piana nie zmniejszyła objętości. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżeczką wykładaj niewielkie placuszki w odległości 2-3 cm od siebie. Po 10 minutach włóż blachę do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i piecz 10-12 minut aż makaroniki będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Zostaw na papierze do całkowitego wystudzenia.

Czekoladę połam na kostki i rozpuść z dodatkiem śmietany, cały czas mieszając, a następnie wystudzone makaroniki przełóż masą i złóż po dwa.