Pierwszy to klasyczny polski przepis na szarlotkę. Jabłka na kruchym spodzie, pachnące cynamonem, wanilią, imbirem i goździkami przykryte moją ulubioną kruszonką. Drugi przepis pochodzi od mojej cioci Bożeny Tamary Nazaruk. Ciocia słynie z serników, mazurków i pasztetów, ale ja najbardziej uwielbiam jej szarlotkę. To ciasto na bogato. Kruchy spód, kwaśne jabłka otulone bezą z budyniem waniliowym, pod kruszonką i z efektowną, acz banalnie prostą polewą.

Klasyczna szarlotka - przepis

Składniki szarlotki

 

- 300 g mąki pszennej

 

- 160 g masła

 

- 3 żółtka

 

- 80 g śmietany 18 proc.

 

- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej

 

- 1 kg kwaśnych jabłek

 

- 100 g cukru

 

- 1/2 łyżeczki mielonych goździków

 

- 1/2 łyżeczki cynamonu

 

- 1/2 łyżeczki imbiru

 

- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie szarlotki klasycznej

Rozgrzej piec na 190 st. C, tortownicę lub blaszkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Z wymienionych składników zagnieć ciasto - musi być gładkie, nie może lepić się do rąk, ale nie powinno być zbyt twarde. Podziel je na dwie równe części i zostaw, niech chwilę odetchnie.

Obrane jabłka pokrój w ćwiartki, a jeśli są duże - w ósemki. Rozpuść masło na patelni, dodaj przyprawy, podsmaż je chwilkę, niech oddadzą aromat, i dodaj jabłka i cukier. Podduś wszystko przez chwilę i ostudź.

Wylep bardzo cienki spód ciasta, ponakłuwaj widelcem i piecz 10 minut w 190 st. C.

Na podpieczony spód wyłóż jabłka, a drugą część ciasta pokrusz na owoce. Piecz 40-45 min. Sprawdzaj, czy nie przypieka się za bardzo.

Upieczoną szarlotkę posyp cukrem pudrem. zjadaj na ciepło z lodami lub na zimno z czym chcesz.

Szarlotka cioci Bożeny (na bogato) - przepis

Składniki na ciasto (proporcje na dużą blaszkę)

 

- 5 jajek (oddziel żółtka od białek)

 

- 1 szklanka cukru

 

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

- 1 cukier waniliowy

 

- 1,5 kostki margaryny (oryginalnie) lub masła (jeśli chcesz)

 

- 4 szklanki mąki

 

- 2 kg kwaśnych jabłek, najlepiej szarej renety

 

- 1 łyżeczka cynamonu

 

- garść rodzynek

 

- masło do smażenia

Składniki na bezę do szarlotki

 

- 5 białek

 

- 1/4 szklanki cukru

 

- 2 budynie jabłkowe

Składniki na polewę do szarlotki na bogato

 

- 1 duża śmietana 18 proc.

 

- 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie szarlotki na bogato

Margarynę lub masło utrzyj z 5 żółtkami i szklanką cukru. Dodaj do mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia i zagnieć gładkie, nie klejące się ciasto. Podziel na pół i schowaj do lodówki.

Obrane jabłka podziel na ósemki. Na patelni podgrzej masło, dodaj cynamon i rodzynki i smaż chwilkę, dodaj jabłka i duś przez 2-3 minuty.

Z białek ubij sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ćwierć szklanki cukru i dwa budynie w proszku. Zmniejsz obroty i ubijaj jeszcze chwilkę.

Połową ciasta wyłóż wysmarowaną masłem blaszkę do pieczenia. Na to ułóż jabłka i ubitą pianę z budyniami. Dokładnie ją rozprowadź, żeby otuliła jabłka. Na wierzch pokrusz drugą połową ciasta.

Piecz 45-50 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone gorące ciasto wysmaruj z wierzchu śmietaną dokładnie wymieszaną z cukrem. Po ostygnięciu polewa zgęstnieje i można zajadać!

Zobacz także pomysł na mazurski jabłecznik