Laski. Trzy najpopularniejsze odmiany pochodzą: z Madagaskaru (słodkawa, aksamitna w smaku), Tahiti (owocowo-kwiatowa; podgrzewane strąki dość szybko tracą aromat), z Meksyku (słodkawa, lekko korzenny smak, mięsiste strąki). Najtaniej można dostać je na Allegro i w sklepach internetowych.
Laski wanilii szybko wysychają, więc nie warto kupować ich na zapas. Trzymajcie je w szczelnym pudełku. Jeśli strąk jest bardzo suchy, użyjcie większego kawałka. Suche i twarde laski możecie zmiksować na proszek. Świeże strąki są błyszczące i sprężyste, mają naftowy aromat. Aby odświeżyć suchy strąk, zblanszujcie go albo zawińcie w wilgotny ręcznik papierowy i włóżcie na kilka sekund do mikrofalówki.
Ekstrakt powstaje z lasek zanurzonych w przynajmniej 35% alkoholu. Zróbcie sobie domowy ekstrakt: pokrójcie drobno 2 strąki wanilii, zalejcie 250 ml brandy lub jasnego rumu. Trzymajcie w ciemnym miejscu przez 2 miesiące, przecedźcie przez filtr do kawy. Taki ekstrakt jest słabszy od sklepowego, używajcie go, trzymając się zasady 1 łyżka zamiast 1 łyżeczki.
Pasta waniliowa to w zasadzie gęsty syrop wymieszany z ekstraktem i ziarenkami waniliowymi. Przydaje się, gdy robicie lody, jasne ciasta, kremy - wszędzie tam, gdzie chcecie, by było widać ziarenka. Ma intensywny, jakby karmelowy smak. Sprawdza się prawie tak dobrze jak świeża wanilia, a ma nad nią tę przewagę, że można ją trzymać nawet 3 lata - laski bowiem szybko wysychają i nie da się z nich już wtedy wyskrobać ziarenek. Pasta nie rozcieńcza też ciast i sosów tak bardzo jak ekstrakt.
Proszek waniliowy to zmiksowane laski. Niektóre firmy mieszają go z odrobiną cukru i mączką kukurydzianą. W smaku jest cierpkawy - dlatego pasuje także do mięs, zwłaszcza dziczyzny. W przeciwieństwie do ekstraktu proszek nie traci aromatu przy podgrzewaniu. Dodawajcie go więc do kremów ucieranych na parze i sosów.
Cukier to zmiksowany ze sproszkowaną wanilią cukier puder. W torebce jest zazwyczaj 10 g. Używajcie go do wypieków, kremów, napojów (łatwo się rozpuszcza). Możecie też zrobić własny: zmiksujcie 2 szklanki cukru z ziarenkami z 1 laski wanilii i wsypcie do słoika. Dla jeszcze mocniejszego zapachu włóżcie do cukru pustą laskę. Poeksperymentujcie też z drobnym brązowym cukrem.
Jak zastępować jedne produkty drugimi? Oto przelicznik: 1/2 laski = 1 łyżeczka proszku = 10 g cukru = 1 łyżeczka ekstraktu = 1 łyżeczka pasty waniliowej.