Składniki

Sposób przygotowania

Masło podgrzewamy do momentu, aż odparuje cały mleczny płyn. Przecedzamy i odstawiamy, by ostygło do temperatury 30-35°C.

Sos holenderskiSos holenderski Fot. Jacek Ura Fot. Jacek Ura

W tym czasie zagotowujemy białe wino z sokiem z cytryny i przyprawami. Odparowujemy płyn o 70%, przecedzamy i odstawiamy do przestygnięcia, a potem rondelek stawiamy na drugim rondelku wypełnionym gotującą się wodą. Dodajemy żółtka i, podgrzewając na parze, ubijamy.

Sos holenderskiSos holenderski Fot. Jacek Ura Fot. Jacek Ura

Ubijamy do czasu, aż powstanie piana. Zdejmujemy znad pary i wkręcamy w pianę roztopione masło, wlewając je cienką strużką. Sos podajemy natychmiast. Uwaga: sosu nie można schładzać i ponownie podgrzewać, bo się po prostu zważy.

Sos holenderskiSos holenderski Fot. Jacek Ura Fot. Jacek Ura