W świecie nowoczesnych chłodziarko-zamrażarek Nie są to już te siermiężne lodówki, które pamiętamy z dawnych czasów. Mają wiele dodatkowych funkcji, wydzielone miejsce na różne grupy żywności (np. sery, jarzyny, napoje), a ich obsługa i utrzymanie w czystości praktycznie nie wymagają nakładu pracy, np. modeli z funkcją noFrost w ogóle nie trzeba rozmrażać, Powłoka antybakteryjna zapobiega rozwijaniu się niebezpiecznych drobnoustrojów, Elegancki design sprawia, że można je śmiało ustawiać w otwartych kuchniach.
Zdrowe mrożenie Warto sięgnąć po chłodziarko-zamrażarkę czy zamrażarkę z funkcją noFrost. Urządzenie takie gwarantuje nie tylko wyjątkowy komfort obsługi, ale też przedłuża czas przechowywania produktów, zachowuje ich wartości odżywcze, smak i kolor. W dodatku dzięki nowoczesnym zamrażarkom możemy mrozić we własnym zakresie, zachowując na dłużej sezonowe produkty - zwłaszcza te, które na rynku pojawiają się naprawdę na krótko (np. rabarbar czy porzeczki), a ich rola w kuchni jest nie do przecenienia. Niektóre owoce i warzywa przed zamrożeniem należy sparzyć, aby zniszczyć siedzące na skórce drożdże lub enzymy (tak robimy np. ze liwkami i pomidorami).
Jak długo w zamrażalniku? W domowej zamrażarce produkty spożywcze mogą być bezpiecznie przechowywane przez 3 do 12 miesięcy bez pogorszenia ich jakości. Warzywa i owoce po zamrożeniu można trzymać w zamrażarce do sześciu miesięcy. Z mięsem jest różnie: wołowina i cielęcina przetrwają osiem, wieprzowina sześć, mięso mielone - trzy miesiące. Zamrożony kurczak może leżeć w zamrażalniku nawet 10 miesięcy. Generalnie, im tłustsze mięso, tym krócej można je przechowywać, bo tłuszcz, mimo zamrożenia, jełczeje.
Lody domowej roboty Nie umywają się do nich kupne. Lody i sorbety domowej produkcji nie wymagają wcale specjalnych maszyn: wystarczy nowoczesny zamrażalnik i robot kuchenny. Wykonanie mrożonego deseru (zmiksowane owoce z odrobiną syropu i alkoholu; można też dodać słodką śmietankę) trwa może pięć minut. Potem trzeba jedynie od czasu do czasu deser zamieszać.