(dla 4 osób)
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 8 śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
Do polania:
- 1/2 kostki masła
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Najlepiej zrobić to dwukrotnie aby na pewno nie zostały w nich jakieś grudki.
2 Masę ziemniaczaną mieszamy na stolnicy z mąką, jajkami oraz szczyptą soli. Zagniatamy, dopóki masa nie będzie jednolita.
3 Stolnicę wysypujemy grubą warstwą mąki. Ciasto, również mocno posypane mąką, rozwałkowujemy na kwadrat, a następnie składamy na trzy.
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski
4 Ciasto turlamy po stolnicy, rozciągając je na boki, tak by powstał gruby wałek 5-centymetrowej szerokości. Kroimy go na 5-centymetrowe plastry.
5 Każdy kawałek chwilę turlamy w dłoni i formujemy w nim gniazdo. 5
6 Wkładamy w nie 1/2 śliwki ze szczyptą cukru i cynamonu. Knedle zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie 20 min. 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski