(dla 6 osób)
Ciasto:
- 200 g mąki
- jajko
- łyżka wody
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła + masło do formy
Masa jabłkowa:
- 7 jabłek
- sok z cytryny
Masło karmelowe:
- 60 g cukru
- łyżka wody
- 60 g miękkiego masła
Polewa:
- 100 g cukru
- 60 ml wody
Sposób przygotowania
Składniki ciasta miksujemy, formujemy placek i odstawiamy na godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości), usuwając gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Smarujemy masłem formę o średnicy 23 cm i głębokości 5-6 cm. Musi być szczelna, inaczej podczas pieczenia wycieknie z niej karmel.
Przygotowujemy masło karmelowe. W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy powoli, bez mieszania, aż powstanie złotobrązowy karmel. Dodajemy masło, zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu połączenia się masła z karmelem.
Wlewamy do formy i rozprowadzamy. Na masie układamy jabłka, wypukłymi grzbietami do dołu, tak aby było między nimi jak najmniej przerw. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm i wycinamy z niego koło o średnicy 24,5 cm (o 1,5 cm większej niż średnica formy).
Okrągły placek układamy na jabłkach, dociskając lekko po bokach, i nakłuwamy, by dać ujście parze powstającej podczas pieczenia. Pieczemy 35 minut w 200 st., by ciasto nabrało złotobrązowego koloru, a jabłka pozostały półtwarde.
Studzimy 15 minut na kratce. Obkrawamy ciasto dookoła, aby mieć pewność, że oderwie się od ścianek, przykrywamy formę talerzem i odwracamy tartę. Jabłkowo-karmelowy sok z dna formy odstawiamy.
Robimy polewę. Z cukru i wody przygotowujemy karmel i dodajemy do niego sok z tarty. Gotujemy, aż powstanie syrop, i polewamy nim wierzch ciasta.