(dla 4-6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Przygotowanie żywych ślimaków do spożycia to niestety niezbyt humanitarne zajęcie. Wkładamy ślimaki (najlepsze będą o średnicy 3-4 cm) do skrzynki z otworami, aby nie mogły wyjść, ale miały dostęp powietrza. Trzymamy je tam 3-4 dni, nie podając nic do jedzenia, aby oczyściły się od wewnątrz. Po tym czasie myjemy je zimną wodą. Zachowujemy tylko te, które są żywe. Oprószamy solą, aby z powrotem weszły do muszelek. Ślimaki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i lekko schładzamy w zimnej wodzie. Myjemy garnek i zagotowujemy w nim wodę na wywar warzywny. Dodajemy pietruszkę, marchewkę, sól, pieprz w ziarnach, kilka listków bazylii oraz oregano i gotujemy na wolnym ogniu.

Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym  Fot. Jarosław Madejski

Fot. Jarosław Madejski

Wyjmujemy z muszelek podgotowane ślimaki, najlepiej specjalnym widelczykiem lub wykałaczką. Odcinamy cienką część ślimaka, która w muszli była schowana najgłębiej. Nie nadaje się do jedzenia, bo jest gorzka. Przygotowane w ten sposób ślimaki wrzucamy do wywaru warzywnego i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 2,5 godziny.

Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym  Fot. Jarosław Madejski

Fot. Jarosław Madejski

W tym czasie oczyszczamy muszle i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Siekamy natkę i pozostałą bazylię, rozgniatamy czosnek nożem. Zioła i czosnek miksujemy dokładnie z miękkim masłem, doprawiając solą. Wyjmujemy ślimaki z rosołu, studzimy i umieszczamy w muszelkach.

Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym  Fot. Jarosław Madejski

Fot. Jarosław Madejski

Do każdej wkładamy porcję masła czosnkowego. Jeśli mamy dużo ślimaków, część z nich możemy owinąć w folię spożywczą i zamrozić - będą wykwintną przekąską dla niespodziewanych gości. Ślimaki z masłem czosnkowym umieszczamy na blasze i zapiekamy 10 minut w 200°C. Podajemy na tostach, polane resztką roztopionego masła.

Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym  Fot. Jarosław Madejski

Fot. Jarosław Madejski