(Składniki na 2 torciki o średnicy 22 cm)

Składniki

Sposób przygotowania

1. Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolitą masę. Połowę śmietanki zagotowujemy. Wrzucamy do niej oberwane z gałązek, drobno posiekane igiełki rozmarynu.Mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.

2. W zimnej wodzie moczymy płatki żelatyny. Gdy zmięknie, odlewamy wodę i rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Łączymy ją z rozmarynową śmietanką (śmietankę można przecedzić) i mieszamy z masą jajeczno-serową.

3. Ubijamy drugą połowę śmietanki kremówki i delikatnie mieszamy z uprzednio przygotowaną masą.

Torcik śmietankowy z rozmarynem i malinamiTorcik śmietankowy z rozmarynem i malinami Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

4. Rozkruszone herbatniki kakaowe (mogą być zwykłe, maślane) łączymy z masłem i ugniatamy. Masą wylepiamy dno tortownicy.

5. Na przygotowany spód tortu wylewamy 2/3 masy śmietankowej, wrzucamy kilka malin, pokrywamy resztą masy i odstawiamy do wystygnięcia.

6. Na wierzchu zastygłej masy układamy ciasno maliny. Na koniec pokrywamy je tężejącą galaretką malinową (przygotowaną według opisu na opakowaniu).

Torcik śmietankowy z rozmarynem i malinamiTorcik śmietankowy z rozmarynem i malinami Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta