(Składniki na 2 torciki o średnicy 22 cm)
Składniki
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 3 gałązki rozmarynu
- 200 g śmietanki 36% kremówki
- 8 g żelatyny (4 płatki)
- 300 g herbatników kakaowych
- 80 g masła
- ok. 1 kg świeżych malin
- 1 opakowanie galaretki malinowej
Sposób przygotowania
1. Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolitą masę. Połowę śmietanki zagotowujemy. Wrzucamy do niej oberwane z gałązek, drobno posiekane igiełki rozmarynu.Mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
2. W zimnej wodzie moczymy płatki żelatyny. Gdy zmięknie, odlewamy wodę i rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Łączymy ją z rozmarynową śmietanką (śmietankę można przecedzić) i mieszamy z masą jajeczno-serową.
3. Ubijamy drugą połowę śmietanki kremówki i delikatnie mieszamy z uprzednio przygotowaną masą.
Torcik śmietankowy z rozmarynem i malinami Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
4. Rozkruszone herbatniki kakaowe (mogą być zwykłe, maślane) łączymy z masłem i ugniatamy. Masą wylepiamy dno tortownicy.
5. Na przygotowany spód tortu wylewamy 2/3 masy śmietankowej, wrzucamy kilka malin, pokrywamy resztą masy i odstawiamy do wystygnięcia.
6. Na wierzchu zastygłej masy układamy ciasno maliny. Na koniec pokrywamy je tężejącą galaretką malinową (przygotowaną według opisu na opakowaniu).
Torcik śmietankowy z rozmarynem i malinami Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta