Składniki
- 15 g świeżych drożdży
- 60 ml ciepłej wody
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- mąka pszenna do posypania
Sos:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywając miskę ściereczką.
2. Resztę mąki przesiewamy. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.
3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).
Fot. Jarosław Madejski
4. Robimy sos. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie części i toczymy przez 2-3 minuty okrągłym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.
6 Wierzch posypujemy po kolei 4 serami (Quattro Formaggi) lub układamy anchois i posypujemy mozzarellą (Napoletana). Pieczemy 10-15 minut.
Fot. Jarosław Madejski