Na świecie istnieje ok. 7 tys. różnych odmian pomidorów, ale uprawia się tylko 2 proc. z nich. To i tak bardzo dużo - sami sprzedawcy nie znają specjalistycznych nazw gatunków, które mają na straganach. Na tabliczkach wypisują nazwy potoczne i takie właśnie stosujemy w naszym przewodniku.

PomidoryPomidory Agencja Gazeta

Pomidor krajowy - nazwa najbardziej popularna. Pomidory są średniej wielkości (ok. 5 cm średnicy), mają regularny, okrągły kształt, intensywny czerwony kolor, lekko kwaśny smak i dużo pestek.

Istnieje odmiana słodka, bardziej mięsista z mniejszą ilością pestek. Owoce są większe i bardziej jędrne a ich smak intensywniejszy.

Te pomidory mają dużą rozpiętość kolorów - od arbuzowego po prawie czarny. Godny polecenia jest żółty - o słodkim , ziołowym smaku.

Pomidory na gałązce - dzięki tej gałązce pachną mocno, intensywnie, ziołowo, jak świeżo zebrane. Owoce nieco mniejsze.

Pomidor krajowy o żebrowatym kształcie - słodki smak. Nie ma pestek. Poznamy go po charakterystycznych podłużnych żeberkach.

Bawole serce - jedna z ciekawszych odmian. Jest mocno czerwony, duży, kształtem przypomina serce. Prawie nie ma pestek, za to ma bardzo dużo miękkiego, bardzo słodkiego miąższu i intensywny smak. Polecany do przecierów i sosów.

Paprykowy - w ogóle bez pestek o twardym miąższu. Kształtem przypomina czerwoną paprykę. Jednak w smaku jest całkiem inny - delikatny, słodkawy, aromatyczny. Doskonały do przecierów.

Pomidory

Gargamel - ciężki (nawet do 700 gram, ale zdarzają się też okazy półtorakilogramowe) bezkształtny, duży owoc. Mocno czerwony. Jest bardzo soczysty, ale sok nie jest wodnisty, ma intensywny smak. Mocno wyczuwalny pomidorowy zapach przy szypułce. Ze względu na sok polecany do sosów i zup, ale bardzo smaczny również na kanapkach i w sałatkach.

Buła - wielkością przypomina gargamela, ale jest bardziej okrągła. Owoce są tak twarde że można je kroić jak szynkę na plastry - zachęcał sprzedawca. Nie ma pestek. W smaku słodko-kwaśny.

Śliwkowy - średniej wielkości podłużny owoc, mocno czerwony, na dole zakończony wyraźnym czubkiem. Bardzo ładnie pachnie przy szypułce. Po rozkrojeniu nie płynie z niego sok. Ma mało pestek, bardzo mocny słodki smak i ciemnoczerwony miąższ. Można zrobić z niego każde danie - od faszerowanych pomidorów po sos do spaghetti.

Śliwkowe pomidory bywają też w żółtym kolorze. To bardzo smaczna odmiana, ale ma dużo mniej czerwonego barwnika - likopenu. Owoce o delikanej konsystencji, aromatyczne.

Odmiany malinowe

Łączy je to, że - jak twierdzą sprzedawcy - najsmaczniejsze pomidory uprawia się w Polsce. Wyróżniają się delikatnym, lekko słodkim smakiem oraz różowawym kolorem skórki.

Malinowy szklarniowy - to słodsza odmiana pomidora krajowego. Ma ciemniejszy, głęboki malinowy kolor, okrągły kształt i miękką cienką skórkę bez skaz. Dobre na surowo, na kanapkach i w sałatkach.

Malinowy plamisty - ma taki kształt jak szklarniowy i tak samo smakuje, jednak skórka jest w zielone plamki.

Malinowy gruntowy - duże owoce są nieregularne, bezkształtne, powykręcane. Kolor jasnoróżowy. Pyszne, z dużą ilością miąższu.

Mają też mniejszą odmianę, owoce wielkością są zbliżone do śliwek i słodsze.

Bawole serce malinowe - po prostu malinowa odmiana bawolego serca. Jeszcze słodsza, delikatny miąższ dosłownie rozpływa się w ustach. Mało pestek. Doskonały do hiszpańskiego gazpacho, przecierów i dżemów.

Malinowy gargamel - jeszcze bardziej powykręcany niż malinowy gruntowy. Tak soczysty jak zwykły gargamel, ale ma bardziej kremową konsystencję i słodszy smak. Warto spróbować. Jeden owoc może ważyć nawet 800 gram.

Malinowe pomidorki koktailowe - o podłużnym kształcie. Do podjadania jak owoce. Kosztują od 6 do 15 zł za kilogram w zależności od stoiska.

Liliputy

Małe odmiany pomidorów doskonałe do dekoracji, sałatek i koreczków. Mają od 2 do 3 cm średnicy.

Cherry - małe okrągłe czerwone kuleczki. Mają chrupiącą skórkę, która pęka po rozgryzieniu. Bardzo soczyste, dość kwaśne, dużo pestek.

Jest też odmiana żółta - smakuje tak samo, ale w sałatkach ciekawiej wygląda.

Truskawkowe - podłużne, słodkie, mniej soczyste niż cherry. Są uprawiane w szklarniach i nie potrzebują dużo ciepła więc smaczniejsze są zimą, kiedy nie ma w Polsce gruntowych pomidorów. Latem są mniej aromatyczne.

Warto wiedzieć

- Pomidory, które mają zielone pestki, były uprawiane w tunelu foliowym - pomidory potrzebują dużo światła, a folia słabo je przepuszcza, dlatego te spod folii smakują gorzej i nie są w pełni dojrzałe. Dużo lepsze są te ze szklarni - szkło lepiej przepuszcza promienie słoneczne. Dobry pomidor szklarniowy lub gruntowy ma żółte pestki.

- Polskie pomidory poznamy po miękkości i zapachu. Jeśli aromat jest dobrze wyczuwalny a pomidor w palcach lekko się ugina, to jest tutejszy. Jak mówią sprzedawcy, pomidory importowane mają tzw. gen twardości, dzięki któremu lepiej znoszą transport. Niestety nie dojrzewają do końca, dlatego nie mają zapachu a miąższ jest suchy i "papierowy" w smaku.

- Warto kupować pomidory z uprawy własnej - hodowcy lepiej wiedzą co uprawiają i jeśli kupujemy pomidor z konkretnym przeznaczeniem - lepiej doradzą jaką odmianę wybrać.

- Pomidory to bardzo cenne źródło składników odżywczych i mineralnych. Zawierają witaminę A, C, witaminy z grupy B, oraz magnez, sód i potas, które korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy. Najcenniejszym składnikiem jest likopen - barwnik czerwony, naturalny przeciwutleniacz, który chroni nas przed wieloma chorobami, m.in rakiem i chorobami serca.