Skąd ta moda

Przepis na ten deser opracowano w latach 70. w Stanach Zjednoczonych. Jedną z większych firm, która sprzedaje je w 25 krajach jest kanadyjska firma Yogen Fruz. W Polsce pierwsze stoisko uruchomiła 10 lat temu. Wówczas nie zdobyła wystarczająco dużej popularności i wycofała się. Dokładnie rok temu mrożone jogurty powróciły na nasz rynek za sprawą innej dużej firmy - amerykańskiej Redberry. Kilka miesięcy później do Polski wrócił Yogen Fruz (ma stoiska w Galerii Mokotów i Wola Parku). Redberry - już cztery - trzy w Warszawie (Arkadia, Blue City i Złote Tarasy) jedno we Wrocławiu Magnolia Park)

Mrożone jogurty sprzedają także nasze firmy np. Loveyo (Kraków) i MG EAT (Warszawa, Łódź). Jest także sporo kawiarni oferujących takie desery np. Hocki klocki na warszawskich Kabatach.

Ci którzy jogurtów nie lubią atakują, że to nie to samo co lody. I słusznie, bo jogurt mrożony z lodami niewiele ma wspólnego. Poza tym, że jest zimny i ma podobną, kremową konsystencję.

Loveyo broni jogurtów z pełnym zaangażowaniem: "Nasze jogurty zawstydzają lody. Bezczelnie śmieją im się w ich przetłuszczone i przesłodzone zimne facjaty. Desery Loveyo są zdrowsze, smaczniejsze i mają dużo więcej uroku!" - pisze firma na swojej stronie.

Same jogurty rzeczywiście nie są tuczące, ale do większości z nich dodawany jest cukier. Poza tym, dekorując go kolorowymi dodatkami, możemy się nawet nie zorientować, jak w ilości kalorii podgonimy lodowy deser.

Porównaliśmy:

W 150 g. zwykłego jogurtu powinno być 90 kcal, ale mrożone desery mają przecież swoje smaki. Według tabeli firmy Yogoland zaledwie 100 g czekoladowego jogurtu mrożonego zawiera już około 106,6 kcal, a owocowego - 98,6 kcal.

Zazwyczaj wartość kaloryczna jogurtowych deserów jest jednak wyższa (np. MG EAT ocenia swoje desery bez dodatków na 150 kcal).

Jeżeli zamówilibyśmy porcję 200 g. mrożonego jogurtu (to licząc że 100 g to 120 kcal) mielibyśmy w sumie 240 kcal. Gdybyśmy do tego zamówili dwa dodatki np. czekoladową posypkę (550 kcal w 100 gram)*, to dołożylibyśmy kolejne około 27 kcal, orzechy laskowe (644 kcal w 100 gram) - 32,5 kcal. W rezultacie okazałoby się, że nasz "bezkaloryczny" deserek liczy prawie 300 kcal.

* liczymy łyżeczkę posypki, czyli ok. 5 g

W 100 g. lodów czekoladowych jest średnio około 150 kcal.

Jeżeli zamówilibyśmy 200 g takich lodów, to wraz z posypką orzechową i czekoladową mielibyśmy deser o wartości około 360 kcal, czyli o 60 więcej niż w przypadku deseru jogurtowego, ale...

... średnia kulka lodów waży około 40 g., co oznacza, że taki deser składałby się aż z 5 gałek lodów.

Cena mrożonego jogurtu w Loveyo: mały 5, 90 zł., średni 7,90 zł., duży 11,90

Dodatki: owoce 2 zł., posypka 1 zł., polewa 1 zł

Cena mrożonego jogurtu w Hocki klocki z dwoma dodatkami: mały 5 zł., duży 7 zł

Dietetyk Małgorzata Panek z poradni "Mój dietetyk" przypomina, że jogurty tak jak i inne desery mogą zawierać różne dodatki, które na pewno nie wpłyną dodatnio na prawidłowe utrzymanie masy ciała.

- Najlepiej i najzdrowiej tego typu desery przyrządzać samemu. Zarówno lody, sorbety jak i mrożone jogurty można robić w domu, dodając do nich świeże owoce - mówi.

Czym jest jogurt

Jogurt powstaje z mleka, w którym zachodzi fermentacja. Podczas tego procesu w temperaturze ok. 40°-50 °C przez 4-8 godzin rozwijają się bakterie, które przetwarzają cukier w kwas mlekowy. Następnie kwas ten powoduje denaturację białka znajdującego się w mleku. Dzięki czemu jogurt nabiera tej charakterystycznej dla siebie konsystencji. Obecnie produkuje się go z mleka znormalizowanego, zagęszczonego przez dodatek mleka w proszku, czasami przez odparowanie wody.