Światowy kryzys a sprawy łóżkowe w kontekście świeżych truskawek

Co prawda na bazarach i w warzywniakach ceny truskawek poszły w górę, ale smak świeżych owoców jest wart każdej ceny.

- Są duże straty, zwłaszcza w przypadku odmian wrażliwych na mróz, czyli tych zachodnich, które nie są dostosowane do naszego klimatu. Truskawki wszędzie zbiera się ręcznie, dlatego ich produkcja jest tak kosztowna - mówi prof. Edward Żurawicz z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Sałatka z młodego szpinaku i truskawekSałatka z młodego szpinaku i truskawek Fot. Shutterstock

Jednak zamiast marudzić nad truskawkowym kryzysem proponuję wybrać się po owoce na najbliższy bazarek, a w kuchni trochę zaszaleć. Eksperci żywieniowi polecają truskawki wszystkim, którzy dbają o linię (szklanka owoców - ok. 144 g - to tylko 45 kalorii). Wysoki poziom cynku doskonale przygotowuje ciało do łóżkowych igraszek. Radzę wycisnąć z nich ostatnie soki i zrobić to na ostro - ze świeżym estragonem.

Truskawki z estragonem i serem pleśniowym

Przepis dostałem od Asi Arty Tarty. Przekrojone na połówki owoce wymieszać z garstką świeżego estragonu (suszony się nie nadaje!) zaostrzyć smak niebieskim serem pleśniowym (może być bryndza). Dobrze jest dodać skrojonej w paski szynki dojrzewającej i wszystko skropić winegretem z soku z czarnego bzu (od biedy może być porzeczkowy), octu jabłkowego (może być winny) oleju, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i solą. Da to zaskakująco orzeźwiający, wytrawny i leśny smak.

Grill Grill  fot. Shutterstock

Z camembertem

Jeszcze łatwiej przygotować je z camembertem. Owoce przekroić na pół, ser pokroić na trójkąty, lub jak kto chce (ważne, żeby kawałki sera były większe niż pokrojone truskawki), delikatnie wymieszać i polać winegretem z oliwy, winnego czerwonego octu, łyżki musztardy (najlepsza w tym przypadku będzie francuska z miodem i ziarnami gorczycy). Wszystko suto doprawić świeżym pieprzem i odrobiną soli. Taka sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Jeśli boicie się takich eksperymentów wystarczy spróbujcie zamoczyć truskawkę w balsamico i świeżo mielonym pieprzem.

Makaron z truskawkami i chili

Przepis na makaron z truskawkami i chili znalazłem na blogu pozytywnakuchnia.pl.

Makaron przygotowałem sam (bo domowy jest najlepszy: mąka pszenna, jajko, trzy żółtka, oliwa, sól i woda i długo, długo wyrabiać). Pół kilograma truskawek zmiksowałem w blenderze, roztopiłem masło na patelni i podsmażyłem na nim małą papryczkę chili (uważajcie na nasiona, to w nich jest najwięcej piekła), kiedy zmiękła dodałem zmiksowane owoce i smażyłem aż zawrzało, później jeszcze chwilkę gotowałem na małym ogniu. Do schłodzonego sosu dodałem 4 łyżki tłustej, kremowej śmietany, łyżeczkę kakao, sól, pieprz i 2-3 łyżki balsamico. Tak przyprawiony sos doprawiłem parmezanem. Ugotowany makaron polałem sosem, przystroiłem ćwiartkami świeżych truskawek, listkami mięty i czekałem na reakcję gości. Warto było. Podobnie było z kurczakiem w truskawkach.

A ty lubisz truskawki?A ty lubisz truskawki? fot. Shutterstock

Piersi kurczaka w truskawkach

Dwie piersi kurczaka pokroiłem na grube plastry. Papryczkę chili drobno posiekałem i wymieszałem ze świeżym rozmarynem, sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem, tak przygotowaną marynatą zalałem piersi i zostawiłem w lodówce na 3-4 godziny. W międzyczasie dojrzałe awokado pokroiłem w plastry, dodałem połówki truskawek, pokrojoną w sporą kostkę fetę, podlałem oliwą, balsamico, odrobiną drobno pokrojonej papryczki chili i solą. Piersi podsmażyłem na oliwie, ok. 7 min. z każdej strony i ułożyłem na ostrej truskawkowo awokadowej sałatce. Zamierzam jeszcze nafaszerować truskawkami filety indyka, zrobić sos do łososia, podać ze świeżym szpinakiem i zrobić ostrą zupę imbirowo truskawkową.

Jeśli się uda, na pewno opiszę.

Smacznego!