Pierś indyka faszerowana groszkiem i szpinakiem
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut
Pierś indyka faszerowana groszkiem i szpinakiem - składniki
1 kg piersi indyka
sól, pieprz
1/4 łyżeczki płatków chili
skórka otarta z cytryny
Farsz:
80 g zielonego groszku
120 g mascarpone
pęczek koperku
100 g szpinaku baby
4 ząbki czosnku
250 ml bulionu warzywnego do podlania mięsa podczas pieczenia
Pierś indyka faszerowana groszkiem i szpinakiem - przygotowanie
Pierś indyka myjemy i osuszamy, następnie nożem przecinamy jego większą część tak, aby powstał w miarę równy jeden kawałek. Rozbijamy go tłuczkiem do mięsa, wierzch piersi posypujemy solą i pieprzem, płatkami chili oraz skórką otartą z cytryny.
Na farsz: w misce mieszamy zielony groszek z mascarpone, dodajemy posiekany koperek i połowę szpinaku. Wszystko mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Masę układamy równomiernie na wierzch piersi i ją zwijamy. Następnie pierś związujemy sznurkiem do mięs.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Pierś umieszczamy na blaszce do pieczenia i podlewamy bulionem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 60 minut.
Upieczoną pierś indyka wyciągamy z piekarnika i przykrywamy folią spożywczą na 10-15 minut. Pozostały szpinak z czosnkiem chwilę dusimy na patelni.
Pieczeń przekładamy na półmisek i na jej wierzch nakładamy przesmażony szpinak z czosnkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kopytkami.