Na 12 porcji
Przygotowanie: 50 minut
Sernik cynamonowy na spodzie z mazurków – składniki:
- 200 g pokruszonych resztek mazurków na kruchym cieście
- 90 g roztopionego masła plus do wysmarowania formy
- 350 g twarogu sernikowego
- 150 g ricotty
- łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 100 g cukru
Na polewę:
- 80 g krówek
- 2 łyżki masła
- garść orzechów, np. pekan
Jak zrobić sernik cynamonowy na spodzie z mazurków:
1. Mazurki siekamy, przekładamy do torebki foliowej i kruszymy za pomocą wałka.
2. Masło topimy w rondelku, mieszamy z pokruszonymi mazurkami. Masę równomiernie rozprowadzamy po dnie natłuszczonej masłem tortownicy (20 cm).
3. Twaróg ucieramy na gładką masę z ricottą i cynamonem. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do twarogu. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy partiami do masy twarogowej.
4. Masę wylewamy na spód ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. 20 minut lub do czasu, aż sernik się zestali. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
5. Na polewę krówki wraz z masłem roztapiamy w rondelku, cały czas mieszając. Powstałym kajmakiem polewamy fantazyjnie ciasto. Orzechy, np. pekan, chwilę prażymy na suchej patelni. Część grubo siekamy i dekorujemy wierzch sernika połówkami i kawałkami orzechów.