Na 12 porcji
Przygotowanie: 50 minut

Sernik cynamonowy na spodzie z mazurków – składniki:

  • 200 g pokruszonych resztek mazurków na kruchym cieście
  • 90 g roztopionego masła plus do wysmarowania formy
  • 350 g twarogu sernikowego
  • 150 g ricotty
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 100 g cukru

Na polewę:

  • 80 g krówek
  • 2 łyżki masła
  • garść orzechów, np. pekan

Jak zrobić sernik cynamonowy na spodzie z mazurków:

1. Mazurki siekamy, przekładamy do torebki foliowej i kruszymy za pomocą wałka.

2. Masło topimy w rondelku, mieszamy z pokruszonymi mazurkami. Masę równomiernie rozprowadzamy po dnie natłuszczonej masłem tortownicy (20 cm).

3. Twaróg ucieramy na gładką masę z ricottą i cynamonem. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do twarogu. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy partiami do masy twarogowej.

4. Masę wylewamy na spód ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. 20 minut lub do czasu, aż sernik się zestali. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

5. Na polewę krówki wraz z masłem roztapiamy w rondelku, cały czas mieszając. Powstałym kajmakiem polewamy fantazyjnie ciasto. Orzechy, np. pekan, chwilę prażymy na suchej patelni. Część grubo siekamy i dekorujemy wierzch sernika połówkami i kawałkami orzechów.