Warszawscy czytelnicy „Kuchni" z pewnością pamiętają jeszcze Jarmark Europa na Stadionie Dziesięciolecia i usytuowaną na jego obrzeżach alejkę wietnamskich barów. To tam często zaczynali swe kariery właściciele modnych dziś stołecznych restauracji z potrawami azjatyckimi. Tam też, podczas wspólnych biesiad, poznali się autorzy książki „Słodko-kwaśna historia" – Ngo Van Tuong i Dorota Podlaska, która odpowiada za ilustracje.
Publikację otwierają barwne wspomnienia Tuonga, wietnamskiego dziennikarza i aktywisty, który na słynnym bazarze przepracował kilkanaście lat. Udało mu się opisać fenomen stadionowego handlu i kuchni, ciekawe są też jego obserwacje dotyczące polskiej transformacji ustrojowo-gospodarczej, której był świadkiem. W osobnym rozdziale przybliża sylwetki polskich Wietnamczyków, którzy opowiadają mu o smakach swego dzieciństwa.
Miłośników kuchni najbardziej zainteresuje praktyczny opis produktów, dostępnych w wietnamskich sklepach, m.in. liści pieprzu lolot, pachnotki, pędów bambusa, duriana, smoczego owocu czy balsamki. Dowiecie się, jakie mają właściwości, co z nich można przygotować i jak je ze sobą komponować.
A na koniec Ngo Van Tuong serwuje kilkanaście przepisów na popularne wietnamskie specjały, m.in. gorące sajgonki nem, karmelową wieprzowinę, zupę pho czy grillowany boczek z makaronem ryżowym.
Wydawnictwo Drzewo Babel, 47 zł