Autorka książki "Ziemniak" Joanna Jakubiuk zawodowo miesza w garnkach od 20 lat i przyznaje, że długo eksperymentowała, szukając własnej kulinarnej drogi. Doszła do wniosku, że nie trzeba łączyć zbyt wielu produktów, by wykreować coś pysznego – proste jest najsmaczniejsze.

Dlatego zafascynował ją powszechnie jadany przez Polaków ziemniak. Czy to, zdawałoby się, banalne warzywo może jeszcze czymś zaskoczyć? Jakubiuk udowadnia, że tak. Opisuje jego historię, zalety, popularne w Polsce odmiany, najlepsze połączenia z innymi produktami, daje też wskazówki na temat obróbki i gotowania.

Przede wszystkim jednak prezentuje 60 przepisów na ziemniaczane potrawy: przekąski, zupy, sałatki, kluski, placki, pierogi, dania główne, dodatki, a nawet desery, np. tort twarogowy. Część z nich to receptury z jej rodzinnego domu, niektóre inspirowane są spotkaniami przy stole, a jeszcze inne są interpretacją receptur ze starych książek kucharskich.

Oprócz propozycji dość konwencjonalnych, jak sałatka ze śledziem, znajdziemy tu oryginalne pomysły, np. na zupę z pieczonych ziemniaków na gęsinie z toruńskim piernikiem czy sałatkę z burakiem, selerem i truflą. Wśród klusek i placków przeważają potrawy regionalne, np. kartacze z grzybami i masłem rydzowym, plińce z pomoćką, mazurskie farszynki, podlaskie zaguby czy babka ziemniaczana. Do tej ostatniej autorka – znana aktywistka kulinarna z Podlasia – ma szczególny sentyment.

Wydawnictwo Edipresse Polska, 49 zł