Wznowione wydanie wzbogacono o informacje uwzględniające nasze realia, a także uwagi czytelników zebrane w ciągu 5 lat, które minęły od pierwszego polskiego wydania. Jego konsultantką merytoryczną była Eliza Mórawska-Kmita, autorka bloga White Plate, która również ma na swym koncie publikację „O chlebie”.

Tu jest wszystko! A zatem, na dobry początek, autor serwuje trochę teorii – od podstaw, czyli techniki ręcznego wyrabiania chleba, po szczegóły z zakresu wiedzy niemalże tajemnej, np. przedstawia kilkanaście sposobów na zaplatanie warkoczy w chałce lub omawia badanie mąki farinografem.

W dalszej części znajdziecie 140 przepisów na chlebowe wypieki: bagietki, ciabatty, focaccie, pieczywo na zaczynie zawierającym drożdże, na zakwasie i bez zakwaszanej mąki. Oszałamia różnorodność dodatków proponowanych przez Hamelmana – na myśl o posmarowanym masłem chlebie razowym z orzechami laskowymi i czarnymi porzeczkami albo plecionej brioszce z imbirem kandyzowanym w miodzie po prostu cieknie ślinka.

Ciekawostka: w książce amerykańskiego mistrza piekarnictwa, oprócz irlandzkiego chleba sodowego czy angielskich bułeczek, znalazł się przepis na białostockie cebulaki. Must have!

Wydawnictwo Buchmann, 49 zł