Autorka proponuje 80 receptur m.in. na kiszonki, konfitury, pesto, chutneye, oliwy, octy i sole smakowe. W pierwszym rozdziale prezentuje „totalną klasykę, przepisy pilnie strzeżone przez rodzinę”, np. ogórki z chili i czosnkiem.

Kolejna część poświęcona jest kiszonkom, które według Kleser pomagają zimą walczyć z chorobami (polecam kiszone jabłka z szałwią). W dziale o piklach uwagę zwracają marchewkowe wstążki z granatem i pikle z czerwonej cebuli z borówkami,
a w tym z propozycjami inspirowanymi podróżami mieni się od kolorów – obiecująco zapowiadają się m.in. limonka z kurkumą i chutney z mango.

Ciekawym pomysłem jest rozdział z przetworami, które można zrobić w 10 minut (np. sos z pieczonej papryki i prażonych migdałów). Apetyt z pewnością zaostrzą wam dodatki do dań, takie jak opalany imbir, plastry bakłażana w sosie chimichurri czy szalotki w balsamico, a przetwory owocowe przyprawią was o zawrót głowy (np. zapiekane morele z lawendą i gruszki z rozmarynem).

„Lubię te magiczne godziny spędzone na zamykaniu owoców i warzyw w słoje” – zwierza się w książce Jolanta Naklicka-Kleser. Zapewniam, że dzięki tej lekturze wy też polubicie te chwile, o ile jakimś cudem nie byliście do tej pory zakręceni na punkcie słoików.

Wydawnictwo Zwierciadło, 39 zł