Co powiecie na przepisy na pyszne i proste zupy oraz zapiekankę? I to wszystko za jedyne 10 zł! Tyle bowiem zapłacicie za wszystkie produkty (w przeliczeniu na gramaturę, której użyjecie) potrzebne do przygotowania poniższych dań*.
Flaczki z boczniaków
Boczniaki to grzyby, które w przeciwieństwie do leśnych (raczej pozbawionych wartości odżywczych) uważane są za te o właściwościach leczniczych. Dlatego flaczki z boczniaków są doskonałą wegetariańską alternatywą dla tradycyjnych flaków.
Dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Flaczki z boczniaków Fot. Shutterstock
Flaczki z boczniaków – składniki:
- 300 g boczniaków (ok. 7 zł)
- 1 mała marchew (ok. 0,17 zł)
- 1 korzeń pietruszki (ok. 0,83 zł)
- 1 średnia cebula (ok. 0,35 zł)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 0,10 zł)
- 1 ząbek czosnku (ok. 0,20 zł)
- fragment korzenia imbiru, ok. 7 g (ok. 0,20 zł)
- 3 łyżki oleju do smażenia (0,60 zł)
- łyżka natki pietruszki (ok. 0,20 zł)
- łyżeczka mąki (ok. 0,10 zł)
- 300 ml wody lub bulionu
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieczywo (opcjonalnie)
Flaczki z boczniaków – przepis:
Boczniaki płuczemy, suszymy i kroimy na paseczki. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o większych oczkach. Wkładamy do garnka z dodatkiem łyżki oleju. Mieszamy, smażąc przez mniej więcej 2 minuty.
Dodajemy boczniaki i mieszamy. Smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Wlewamy bulion i zagotowujemy, dodajemy 2 listki laurowe, paprykę słodką i ostrą, gałkę, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy ok. 5 minut.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę. Wkładamy na patelnię z 2 łyżkami oliwy i szklimy ją, od czasu do czasu mieszając, przez mniej więcej 7 minut. Na koniec dodajemy obrany i starty czosnek oraz majeranek, mieszamy i podgrzewamy, odstawiamy z ognia.
Do gotujących się boczniaków dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zeszkloną cebulę. Na patelnię po cebuli wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, podsmażając ją przez chwilę, aż będzie lekko brązowa. Następnie dolewamy stopniowo wywar z boczniaków i mieszamy, aż składniki się połączą. Przelewamy do garnka z boczniakami, mieszamy i zagotowujemy. Posypujemy posiekaną natką i podajemy z pieczywem.
Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą
Casserole to inaczej danie jednogarnkowe, najczęściej zapiekane w piekarniku. Samo słowo możemy tłumaczyć jako zapiekankę, potrawkę, a także samo naczynie do zapiekania. Dziś mamy dla was przepis na casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą, czyli proste, ciekawe i smaczne danie dla całej rodziny, które ją zaskoczy!
Przepis dla 3 osób.
Czas przygotowania: 80 minut.
Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą Fot. Shutterstock
Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą – składniki:
- 40 dag polędwiczek z piersi kurczaka (ok. 4,80 zł)
- 1 puszka białej fasoli (ok. 2,49 zł)
- 5 średnich ziemniaków (ok. 0,9 zł)
- 1 jabłko (ok. 0,50 zł)
- 1 czerwona cebula (ok. 0,40 zł)
- 2 ząbki czosnku (0,40 zł)
- 1 łyżka oliwy (ok. 0,20 zł)
- 1 łyżka startego sera żółtego (0,30 zł)
- 1 płaska łyżka majeranku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą – przepis:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczki z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 0,5 cm. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szatkujemy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy plastry. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Fasolę odcedzamy z zalewy.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i kurczaka. Smażymy, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Często mieszamy. Dodajemy jabłko i ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy fasolę i mieszamy. Smażymy ok. 5 minut, często mieszając.
Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut. Przelewamy całość do formy żaroodpornej, tak by plastry ziemniaka ułożone były u samej góry. Posypujemy startym serem. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
Podajemy na gorąco na obiad, doskonale też smakuje odgrzewane w piekarniku. Smacznego!
Krem z cukinii ze skwarkami z boczku i szczypiorkiem
Krem z cukinii to idealna propozycja na lato – nasyci w największe upały, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie posiłki.
Dla 2 osób.
Czas przygotowania 30 minut.
Krem z cukinii ze skwarkami z boczku i szczypiorkiem Fot. Shutterstock
Krem z cukinii ze skwarkami z boczku i szczypiorkiem – składniki:
- 1 nieduża cebula (ok. 0,35 zł)
- 3 ząbki czosnku (ok. 0,60 zł)
- 2 nieduże cukinie (ok. 4 zł)
- 100 g boczku wędzonego (ok. 1,99 zł)
- 1 łyżeczka masła (ok. 0,25 zł)
- 4 trójkąty serka śmietankowego topionego (ok. 2,50 zł)
- łyżka szczypiorku (ok. 0,30 zł)
- 250 ml bulionu
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
Krem z cukinii ze skwarkami z boczku i szczypiorkiem – przepis:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kawałki o boku 1 cm. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy cebulę, czosnek, cukinię doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy masło i serek. Całość dokładnie blendujemy na krem.
Boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię. Smażymy do momentu, aż boczek stanie się złoty i chrupiący. Szczypiorek myjemy i siekamy. Zupę podajemy ze skwarkami z boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
*Ceny podane zostały na podstawie produktów znalezionych przez nas w sklepach i na bazarkach. Mogą się różnić w zależności od miejsca zakupu i firmy.