Co powiecie na przepisy na pyszne i proste dania jednogarnkowe? I to wszystko za jedyne 10 zł! Tyle bowiem zapłacicie za wszystkie produkty (w przeliczeniu na gramaturę, której użyjecie) potrzebne do przygotowania poniższych dań*.

Bigos z kapusty pekińskiej 

Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej oraz litewskiej, składające się z kapusty (świeżej jak i kiszonej) oraz mięsa (najlepiej kilku rodzajów). Na lato poleca się lżejszą wersja tego dania, czyli naszą propozycję bigosu z kapustą pekińską, łopatką wieprzową i wędzonym boczkiem.

Przepis dla 2 osób

Czas przygotowania 90 min

Bigos z kapusty pekińskiejBigos z kapusty pekińskiej Fot. Shutterstock

Bigos z kapusty pekińskiej – składniki:

  • 500 g kapusty pekińskiej (ok. 2,42 zł)
  • 250 g łopatki wieprzowej (ok. 2,74 zł)
  • 100 g wędzonego boczku (ok. 1,99 zł)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 0,20 zł)
  • 1 średnia cebula (ok. 0,35 zł)
  • 1 marchewka (ok. 0,17 zł)
  • 2 ząbki czosnku (ok. 0,45 zł)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 0,10 zł)
  • 1 łyżka sosu sojowego (ok. 0,60 zł)
  • pół pęczka natki pietruszki (ok. 0,95 zł)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 500 ml bulionu lub wody
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku

Bigos z kapusty pekińskiej – przepis:

W garnku na oleju szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odcinamy grubą skórę z boczku. Kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy przez ok. 7 minut, aż się wytopi i lekko zrumieni, od czasu do czasu mieszamy.

Łopatkę kroimy na 1 cm kostkę. Dodajemy do garnka i smażymy przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę – obraną i startą na tarce o dużych oczkach, smażymy przez 5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę w proszku, chwilę podsmażamy. Dodajemy sos sojowy, mieszkamy i gotujemy przez ok.1-2 minuty.

Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 45 minut do miękkości mięsa. Dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i przykrywamy garnek. Gotujemy przez chwilę, aż kapusta zmięknie, wówczas mieszamy i dalej gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut, jeśli jest jeszcze sporo płynu, redukujemy go, gotując potrawę bez przykrycia. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Dodajemy przez sitko mąkę, mieszamy i zagotowujemy. Bigos podajemy posypany natką pietruszki.

Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą

Curry to nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Mogą się w nich znaleźć warzywa, ser, ryby, mięso lub inne składniki dania głównego w sosie. Dziś szczególnie zwracamy Waszą uwagę na aromatyczne curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą. Zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia!

Przepis dla 2 osób

Czas przygotowania 30 min

Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycąCurry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą Fot. Shutterstock

Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą – składniki:

  • 150 g fileta z dorsza atlantyckiego (ok. 5,35 zł)
  • 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki (ok. 0,75 zł)
  • 1 łyżka oleju roślinnego (ok. 0,20 zł)
  • 1 mała cebula (ok. 0,25 zł)
  • 2 ząbki czosnku (ok. 0,40 zł)
  • 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów (ok. 2,19 zł)
  • 3 łyżki śmietanki 18% z kartonika (ok. 0,70 zł)
  • łyżka natki pietruszki (ok. 0,15 zł)
  • 1/2 łyżeczki papryki chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu 
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki garam masali (opcjonalnie)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą – przepis:

W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy przez ok. 5 minut na małym ogniu, aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy paprykę chili, kmin, kolendrę i kurkumę, całość chwilę podsmażamy.

Wlewamy bulion, pomidory w puszce oraz odcedzoną ciecierzycę i zagotowujemy na większym ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez ok. 7-10 minut, aż sos zgęstnieje.

Dorsza kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 4 minuty. Odstawiamy z ognia, mieszając, dodajemy stopniowo śmietankę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki, Możemy jeść solo lub podawać z ryżem. 

Wegańskie leczo z dynią i soczewicą 

Leczo to z kolei węgierska potrawa znana także w Polsce, Czechach, na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Austrii i Izraelu. Choć oryginalna wersja zawiera w sobie mięso i słoninę, my przychodzimy dzisiaj do Was z propozycją nietypowego leczo – wegańskiego z dynią i soczewicą. 

Przepis dla 2 osób

Czas przygotowania 30 min

Wegańskie leczo z dynią i soczewicąWegańskie leczo z dynią i soczewicą Fot. Shutterstock

Wegańskie leczo z dynią i soczewicą – składniki:

  • 1 łyżka oliwy (ok. 0,20 zł)
  • mała cebula (ok. 0,25 zł)
  • 100 g czerwonej soczewicy (ok. 1 zł)
  • 200 g dyni mrożonej w kostce (ok. 2,40 zł)
  • pół czerwonej papryki (ok. 1,50 zł)
  • pół cukinii (ok. 1,20 zł)
  • 200 g świeżych pomidorów (ok. 1,58 zł)
  • 100 g patisonów konserwowych (ok. 1,35 zł)
  • pół ostrej papryczki (0,50 zł)
  • 250 ml wrzącej wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku

Wegańskie leczo z dynią i soczewicą – przepis:

W garnku na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wsypujemy soczewicę, następnie dodajemy po kolei pokrojone warzywa, w międzyczasie co chwilę je mieszając: w pierwszej kolejności obraną i pokrojoną w kostkę dynię, później paprykę, cukinię, pokrojone patisony, na koniec dorzucamy pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili.

Doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i zalewamy wodą. Zagotowujemy, w międzyczasie obieramy i kroimy w kosteczkę pomidory. Dodajemy do potrawy 2/3 pokrojonych pomidorów, a resztę miksujemy blenderem i również dodajemy do garnka z warzywami. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

* Ceny podane zostały na podstawie produktów znalezionych przez nas w sklepach i na bazarkach. Mogą się różnić w zależności od miejsca zakupu i firmy.