Co powiecie na kulinarną podróż do Afryki? I to wszystko za jedyne 10 zł! Tyle bowiem zapłacicie za wszystkie produkty (w przeliczeniu na gramaturę, której użyjecie) potrzebne do przygotowania poniższych dań*.

Wegańskie mafe – gulasz afrykański z masłem orzechowym

Mafe, kremowe danie pochodzące z zachodniej Afryki, uzależnia! To sprawka masła orzechowego, które stanowi podstawę tej potrawy. Możesz je przygotować właściwie o każdej porze roku, jednakże szczególnie sprawdzi się podczas upałów.

Przepis dla 2 osób

Czas przygotowania 20 minut

Wegańskie mafe, czyli gulasz afrykański z masłem orzechowymWegańskie mafe, czyli gulasz afrykański z masłem orzechowym Fot. Shutterstock

Wegańskie mafe – składniki:

  • 2 średnie marchewki (ok. 0,40 zł)
  • 1 papryka zielona (ok. 3 zł)
  • 400 g pomidorów w puszce (ok. 2,19 zł)
  • 1 czerwona cebula (ok. 0,50 zł)
  • 2 ząbki czosnku (ok. 0,40 zł)
  • 4 łyżki masła orzechowego (ok. 2 zł)
  • pół puszki czerwonej fasoli (ok. 1,15 zł)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 0,20 zł)
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • sól, pieprz, cynamon, ciemny sos sojowy
  • orzeszki ziemne do posypania (opcjonalnie)

Wegańskie mafe – przepis:

W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Smażymy, aż cebula się zarumieni.

Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki (lub półplasterki) marchewkę, chwilkę podsmażamy, po czym dodajemy odrobinę wody i dusimy ok. 5-10 minut.

Do duszącej się marchewki dodajemy pokrojoną w małe kawałki paprykę, pomidory w puszce oraz wyciśnięty czosnek. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.

Wszystko razem dusimy na średnim ogniu, aż marchew i papryka zmiękną. Następnie dodajemy bulion i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy całe danie.

Gotujemy ok. 5 minut do uzyskania pożądanej konsystencji – doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sosem sojowym (wedle uznania, nie jest to jednak konieczne). Przyprawiamy garam masalą, kurkumą i szczyptą cynamonu, dodajemy też fasolę czerwoną, mieszamy i chwilę gotujemy, by smaki się przeniknęły. Gotowe!

Świetnie smakuje solo, ale także z ryżem, kuskusem czy pieczywem.

Marokańska zupa harira z kurczakiem

Harira to narodowa marokańska zupa – można zjeść ją w barach, restauracjach, a także na ulicznych straganach. A do tego za każdym razem będzie inna! Nasza harira podawana jest z kurczakiem i nitkami makaronu.

Przepis dla 2 osób 

Czas przygotowania 50 minut

Marokańska zupa harira z kurczakiemMarokańska zupa harira z kurczakiem Fot. Shutterstock

Marokańska zupa harira z kurczakiem – składniki:

  • 150 g ciecierzycy ze słoika (ok. 1,20 zł)
  • 150 g kurczaka (ok. 2,65 zł)
  • 50 g czerwonej soczewicy (ok. 0,90 zł)
  • 1 średnia cebula (ok. 0,35 zł)
  • 2 ząbki czosnku (ok. 0,45 zł)
  • 1 puszka pomidorów (400 g) (ok. 2,19 zł)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (ok. 0,30 zł)
  • łyżka oleju rzepakowego (ok. 0,20 zł)
  • fragment korzenia imbiru ok. 7 g (ok. 0,20 zł)
  • pół limonki (ok. 0,75 zł)
  • 50 g makaronu nitki (ok. 0,50 zł)
  • 1 litr bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)

Marokańska zupa harira z kurczakiem – przepis:

Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i odstawiamy. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy kurkumą, curry, solą, pieprzem i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju.

Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy starty imbir, kmin rzymski, cynamon i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy pomidory w puszce, wlewamy bulion i gotujemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy usmażony filet z kurczaka, kolendrę, szafran (opcjonalnie), ciecierzycę, ugotowaną soczewicę oraz startą skórkę i sok z limonki i gotujemy jeszcze chwilę. Na samym końcu zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy posiekaną pietruszką. Podajemy z ugotowanym makaronem w formie nitek.

Couscous bil Hout, czyli kuskus z rybą po tunezyjsku

Couscous bil Hout w języku arabskim oznacza "kuskus z rybą". W całym kraju dania z kuskusu są bardzo popularne, a ich składniki zależą od regionu. Na wybrzeżu często do kaszy kuskus dodaje się  owoce morza czy ryby. 

Przepis dla 2 osób 

Czas przygotowania 50 minut

Couscous bil Hout, czyli kuskus z rybą po tunezyjskuCouscous bil Hout, czyli kuskus z rybą po tunezyjsku Fot. Shutterstock

Kuskus z rybą po tunezyjsku – składniki:

  • 150 g kaszy kuskus (ok. 1,50 zł)
  • 120 g dowolnej ryby np. zębacza (ok. 4,10 zł)
  • 1 cebula (ok. 0,30 zł)
  • pół puszki pomidorów (ok. 1,10 zł)
  • 100 g ciecierzycy (ok. 0,80 zł)
  • 3 małe ziemniaki (ok. 0,20 zł)
  • pół cukinii (ok. 0,80 zł)
  • 1 cebula dymka (ok. 0,50 zł)
  • 1 łyżka harissy (ok. 0,45 zł)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 0,20 zł)
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka kminu
  • sól, pieprz

Kuskus z rybą po tunezyjsku – przepis:

Rybę posypujemy z obu stron solą, pieprzem i kminem. Odstawiamy.

W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej siekaną cebulę. Dodajemy harissę i paprykę w proszku. Całość mieszamy. Dodajemy pomidory, ziemniaki i ciecierzycę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i zalewamy litrem wody. Warzywa gotujemy ok. 20 minut.

Po tym czasie dodajemy cukinię, dymkę oraz rybę. Wszystko dusimy kolejny kwadrans.

Wyciągamy rybę i warzywa, a kuskus wsypujemy do innego garnka, lekko solimy i zalewamy całym gorącym płynem z gotowania ryb i warzyw. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby kasza napęczniała.

Kuskus podajemy, rozprowadzając go na półmisku, a na wierzchu układamy rybę oraz warzywa.

Pro tip: pozostały kuskus z opakowania możesz przygotować jako deser z dodatkiem miodu, bakalii i suszonych orzechów. Tak jedzą go Marokańczycy! 

* Ceny podane zostały na podstawie produktów znalezionych przez nas w sklepach i bazarkach. Mogą się różnić w zależności od miejsca zakupu i firmy.