Krewetki Fra Diavolo

dla 2 osób

czas przygotowania: 35 min 

Marzy Wam się odrobina dolce far niente i pysznej włoskiej kuchni? Całe szczęście to możliwe bez wyjazdu do Włoch! Krewetki Fra Diavolo w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku, białego wina i świeżej pietruszki to prosty i szybki, a do tego bardzo smaczny przepis. Świetnie komponuje się ze świeżą bagietką, makaronem tagliatelle lub ryżem.

Kuchnia antyinflacyjna. Greckie, włoskie i tajskie dania za 10 zł!Kuchnia antyinflacyjna. Greckie, włoskie i tajskie dania za 10 zł! fot. shutterstock

Krewetki Fra Diavolo - składniki:

  • Pół szalotki (0,20 zł)
  • Ząbek czosnku (0,20)
  • 70 g krewetek koktajlowych (5 zł)
  • łyżka oleju roślinnego (ok. 0,2 zł)
  • 70 ml białego wytrawnego wina (1,5 zł)
  • 100 g ryżu ( 0,95 zł)
  • 250 g pomidorów z puszki krojonych (1,5 zł)
  • 1/3 papryczki chili (0,30 zł)
  • Sól i pieprzu
  • Łyżeczka suszonego oregano 

Krewetki Fra Diavolo  - przepis:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju podsmaż posiekaną papryczkę, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Czuwaj, by czosnek i cebula się nie przypaliły. Wlej wino i poczekaj, aż zredukuje się o połowę. Dodaj pokrojone pomidory, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut. 

Na drugiej patelni podsmaż na oleju krewetki doprawione sola i pieprzem. Jeśli korzystasz z mrożonych krewetek, rozmroź je z wyprzedzeniem, np. trzymając w lodówce lub w chłodnej wodzie. Smaż około pięciu minut, a następnie dodaj do sosu pomidorowego, którym polejesz ryż. Całość możesz posypać posiekanymi listkami pietruszki. 

Grecka musaka

Dla 2 osób

Czas przygotowania: 70 minut 

Grecka Moussaka (musaka) to bez wątpienia najpopularniejsze tradycyjne danie Grecji! Jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim łatwe do wykonania i bardzo sycące. 

Kuchnia antyinflacyjna. Greckie, włoskie i tajskie dania za 10 zł!Kuchnia antyinflacyjna. Greckie, włoskie i tajskie dania za 10 zł! fot. shutterstock

Grecka musaka - składniki

  • 3 ziemniaki (0,7 zł)
  • Pół bakłażana ok.125 g (0,90 zł)
  • 50 ml wody 
  • Pół cebuli (0,15 zł)
  • 150 g mięsa mielonego, np. wieprzowego z łopatki (ok. 2,20 zł)
  • pół ząbku czosnku (0,10 zł)
  • łyżka koncentratu pomidorowego (0,30 zł)
  • pół łyżki kminku 
  • łyżka oleju roślinnego (ok. 0,2 zł) 
  • odrobina cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: łyżka posiekanych liści pietruszki (0,45 zł)

Sos beszamelowy do musaki - składniki:

  • 250 ml mleka (0,70 zł)
  • 35 g mąki (0,10 zł)
  • 30 g masła (0,50 zł)
  • 25 g twardego sera długodojrzewającego, np. parmezanu lub grana padano (ok. 2 zł) 
  • Sól i pieprz dla smaku
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

Grecka musaka - przepis:

Rozgrzej patelnię i na łyżce oleju podsmaż mięso. Dopilnuj, by było dobrze rozdrobnione. Dodaj cebulę posiekaną na w miarę duże kawałki (mogą być mniejsze, jeśli tak wolisz!). Dodaj posiekany czosnek, ale uważaj, by go nie przypalić, bo nada potrawie gorzki smak. Wszystko porządnie wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy, a następnie wodę, cynamon, kminek i odrobinę soli i pieprzu. Całość gotuj przez 5-10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos zgęstnieje, wyłącz ogień i dodaj posiekane listki pietruszki. 

Obrane i umyte ziemniaki pokrój na cienkie plasterki, trochę jak na chipsy. Bakłażana również pokrój na cienkie plasterki (ok. 5 mm) i natrzyj olejem. Tak przygotowane warzywa podsmaż na patelni lub grilluj przez chwilę. Bakłażan będzie gotowy, gdy będzie miękki, natomiast ziemniaki powinny mieć złocisty kolor. Gotowe warzywa odłóż na talerz. 

Czas na sos beszamelowy! Połącz ze sobą masło, mąkę i mleko. Całość powoli podgrzewaj, cały czas mieszając, by uniknąć powstawania grudek i przywierania sosu do dna garnka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Jeśli pomimo Twoich starań sos nie jest gładki i pojawiły się mączne grudki, możesz użyć ręcznego blendera. 

Czas na złożenie wszystkiego w pyszną, warstwową całość. Rozgrzej piekarnik do 180 st. W naczyniu żaroodpornym lub na patelni, którą można wstawić do piekarnika, ułóż warstwę ziemniaków. Na nie połóż bakłażana, następnie warstwę sosu pomidorowego mięsnego, a na to sos beszamelowy. Posyp startym serem. Jeśli wystarczy Ci, składników ponownie ułóż warstwy w takiej samej kolejności. Ważne, by to sos beszamelowy i ser znalazły się na samej górze! Musakę włóż do piekarnika i piecz przez 40-45 minut lub do momentu, gdy beszamel się zarumieni. Całość możesz posypać posiekanymi listkami pietruszki. 

Zupa tajska z curry na mleczku kokosowym

Dla 2 osób

Czas przygotowania: 50 minut 

Zupa pełna warzyw, kurczaka i makaronu to posiłek, który z powodzeniem sprawdzi się jako pełnoprawny obiad. 

Kuchnia antyinflacyjna. Greckie, włoskie i tajskie dania za 10 zł!Kuchnia antyinflacyjna. Greckie, włoskie i tajskie dania za 10 zł! fot. shutterstock

Zupa tajska z curry na mleczku kokosowym - składniki 

  • 200 ml mleka kokosowego (2 zł)
  • 300 ml wody
  • 150 g piersi z kurczaka (3,60 zł)
  • 20 g makaronu ryżowego przed namoczeniem (1,25 zł) 
  • pół szalotki (0,20 zł)
  • ząbek czosnku (0,20 zł)
  • 1/3 czerwonej papryki (0,7 zł)
  • 7 g korzenia imbiru (0,20 zł)
  • 1/3 limonki lub cytryny (0,30 zł)
  • łyżka czerwonej lub zielonej pasty curry (0,65 zł)
  • łyżeczka cukru trzcinowego (0,05 zł)
  • łyżka sosu sojowego (0,25 zł)
  • łyżeczka sosu rybnego (0,13 zł)
  • łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego (0,20-0,30 zł)
  • kilka listków kolendry lub posiekany szczypiorek

Zupa tajska z curry na mleczku kokosowym - przepis:

Na oleju na patelni podsmaż przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, cienko pokrojoną szalotkę i pastę curry. Dodaj pokrojonego na cienkie paski kurczaka. Po około 3-4 minutach dodaj imbir starty na tarce (małe oczka), pokrojoną w kostkę lub na cienkie paski paprykę. Całość smaż jeszcze kilka minut, a następnie zalej mlekiem kokosowym, wodą, sokiem z cytryny lub limonki, sosem sojowym i sosem rybnym. Dopraw cukrem trzcinowym (nie jest to konieczne). Gotuj około 30 minut na małym lub średnim ogniu. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i zalej zupą. Cienki makaron ryżowy zwykle wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 minuty. Grubsze wstążki mogą wymagać gotowania ok. sześciu minut. Zupę możesz podać z dodatkiem świeżej kolendry bądź posiekanego szczypiorku lub dymki. 

Ta tajska zupa daje spore pole do popisu, jeśli chodzi o personalizację i dopasowanie dania do swoich preferencji. Kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić krewetkami lub tofu. Tajska zupa polubi się również z takimi dodatkami jak pieczarki czy kukurydza. Zamiast makaronu ryżowego możesz sięgnąć po ryż.