Japońska matcha soda
Tradycyjnie herbatę matcha łączy się z czymś słodkim, aby zneutralizować lekką goryczkę. Nie dość więc, że możecie przygotować chłodny napój, to dodatkowo macie powód, by sięgnąć po słodycze. Musująca soda matcha to herbaciany napój łączący orzeźwiające bąbelki i słodki syrop z matchy.
Matcha soda - składniki na 2 porcje:
- 2 szklanki wody gazowanej
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru (można więcej, jeśli zależy ci na słodszym efekcie)
- 2 łyżeczki matchy
- 2-4 plasterki limonki
Matcha soda - przepis:
Zacznij od syropu z matchy. Wsyp cukier do garnka i zalej wodą niegazowaną. Doprowadź go do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj przesianą matchę. Pozwól, by syrop całkowicie ostygł.
Napełnij dwie szklanki lodem. Wlej po równo syropu z matchy. Do każdej filiżanki wlej wodę gazowaną. Do ozdoby i dla smaku możesz dodać plasterek limonki.
Tajska herbata mrożona
Tajski napój to orzeźwiająca, słodka herbata mleczna. Herbata zaraz po zaparzeniu jest gorąca, dzięki czemu dobrze rozpuszczają się w niej takie dodatki jak skondensowane mleko czy mleko kokosowe.
Tajska Herbata Mrożona - składniki na 2 porcje:
- 1,5 łyżki czarnej herbaty liściastej
- 0,5 l wrzątku,
- 100 ml mleka skondensowanego,
- 1-3 łyżki gęstego mleka kokosowego
- Łyżka cukru (może być bez)
- Dużo kostek lodu
Tajska herbata mrożona - przepis:
Herbatę zaparzaj chwilę dłużej niż zwykle, by była mocniejsza w smaku. Napar (bez liści) przelej do garnka i dodaj skondensowane mleko oraz cukier. Bardzo dokładnie wymieszaj napój, a gdy ostygnie, przelej do szklanek wypełnionych kostkami lodu. Górę udekoruj łyżką mleka kokosowego.
Wietnamska soda sua hot ga
Lubisz lody śmietankowe? A może masz sentyment do kogla-mogla, który ucierała ci babcia w dzieciństwie? Jest szansa, że zasmakuje ci jajeczny, słodki napój gazowany z Wietnamu!
Wietnamska soda sua hot ga - składniki na 2 porcje:
- 4 łyżeczki słodkiego skondensowanego mleka
- 2 żółtka
- 2 szklanki wody gazowanej
- kostki lodu
Wietnamska soda sua hot ga - przepis:
Żółtka utrzyj ze skondensowanym mlekiem i rozlej po równo do szklanek. Dopełnij wodą gazowaną i porządnie wymieszaj. Dodaj kostki lodu. Może się zdarzyć, że w napoju pojawią się grudki. W takiej sytuacji przez zaserwowaniem napoju przecedź go przez sitko.
Indyjskie mango lassi
Lassi to indyjski napój, który powstaje na bazie jogurtu i wody z dodatkiem przypraw, jak kmin rzymski, imbir, cynamon czy chili. W Turcji znany jest jako ayran (ajran). Tradycyjne lassi co prawda jest słone, ale istnieją również jego owocowe odmiany - z truskawkami, cytryną czy słodkim mango.
Mango lassi - składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- Posiekane dojrzałe mango
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2/3 szklanki przefiltrowanej wody
- kilka kostek lodu (nie są konieczne)
Mango lassi - przepis:
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj więcej miodu. Jeśli zależy ci na mocniejszym orzeźwieniu, dodaj kilka kostek lodu.
Koreańskie mleko truskawkowe
Sezon na truskawki już za chwilę, wykorzystajmy go więc w pełni! Koreańskie mleko truskawkowe jest popularnym napojem w Korei podawanym latem w wielu kawiarniach. Nic dziwnego, bo jest naprawdę pyszne. Składa się z prawdziwych truskawek i próżno szukać w nim sztucznych, słodkich syropów. Główną cechą charakterystyczną koreańskiego napoju mlecznego są kawałki truskawek nadające mu wyjątkową teksturę, ale też mocniejszy, owocowy smak.
Koreańskie mleko truskawkowe - składniki:
- 1 ¼ szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)
- Łyżka cukru (możesz zrezygnować z cukru lub zastąpić go syropem z agawy, miodem lub innym słodzikiem)
- ¾ szklanki świeżych truskawek pokrojonych na kawałki
- 2 szklanki dowolnego mleka, np. kokosowego
Koreańskie mleko truskawkowe - przepis:
Zmiksuj całe truskawki za pomocą blendera. Jeśli używasz mrożonych owoców, ale nie masz blendera wysokoobrotowego, rozmroź je przed blendowaniem np. w kuchence mikrofalowej. Purée truskawkowe, cukier lub słodzik i jedną trzecią pokrojonych kawałków truskawek wymieszaj w garnku. Podgrzej aż do wrzenia, a następnie gotuj przez 1 minutę i odstaw do ostygnięcia. Purée bez gotowania również się sprawdzi, ale należy je zjeść tego samego dnia. Będzie też trochę rzadsze i bardziej wodniste. Do dwóch szklanek wlej zimne już purée, dodaj pokrojone truskawki i obróć szklanką tak, by na ściankach osadziło się purée i trochę owoców. Wlej zimne mleko. Gotowe!