Jak zrobić chrupiące gofry?

Może trochę przesadzam, ale… nie ma nic gorszego niż gofry o gumowatej konsystencji! Jak tego uniknąć? Zaraz po wyjęciu z gofrownicy, o ile nie zjesz ich od razu, połóż gofry na chwilę na kratce, by mogły odparować. Zdecydowanie nie układaj ich na talerzu lub jeden na drugim. Wilgoć, która nie będzie mogła odparować, sprawi, że staną się miękkie i gumowate. Dodatki zawsze nakładaj na gofry bezpośrednio przed zjedzeniem. Bita śmietana, jogurt, lody, sok z owoców czy sos wsiąknie w ciasto i również sprawi, że straci swoja chrupkość. Pamiętaj, że gofrownice różnią się między sobą funkcjami, programami i przede wszystkim mocą. Najlepiej stosować zasadę, że pierwszy gofr jest testowy. Jeśli sięgasz po nowy przepis - pozwoli ci to sprawdzić, ile czasu potrzebuje Twoja gofrownica, by osiągnąć wymarzony poziom chrupkości i zarumienienia w przypadku konkretnego rodzaju ciasta. Na pewno możesz się spodziewać różnic pomiędzy ciastem drożdżowym, ciastem na churros czy tym bardziej tradycyjnym "naleśnikowym". 

Jeśli jakimś cudem nie zjesz wszystkich gofrów, to pamiętaj, że możesz je zamrozić. Włóż je do specjalnych woreczków lub zabezpiecz folią spożywczą. Możesz je tak przechowywać maksymalnie dwa miesiące. Wyjęte z zamrażalnika podgrzej w piekarniku i śniadanie gotowe! 

Gofry na maślance z kawałkami czekolady

Gofry na maślance są lekkie, puszyste i wilgotne w środku, chrupiące na zewnątrz i trochę mniej słodkie niż te przygotowane na mleku, co pozwala bardziej zaszaleć z dodatkami. Pamiętaj, by do tego przepisu wybrać gorzką czekoladę, najlepiej z zawartością kakao między 60 a 80 proc. Mleczna czekolada ma więcej cukru, przez co Twoje gofry mogą się przypalać. 

Gofry na maślance z kawałkami czekolady - składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Łyżka cukru lub innego słodzika (opcjonalnie)
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody 
  • Odrobina soli 
  • Szklanka maślanki 
  • 3 łyżki oleju 
  • Jajko 
  • Pół łyżeczki naturalnej esencji waniliowej 
  • 100g posiekanej lub połamanej gorzkiej czekolady 

 Gofry na maślance z kawałkami czekolady - przepis:

W jednym naczyniu wymieszaj maślankę z olejem, jajkiem i esencją waniliową. W drugim połącz suche składniki, czyli mąkę, sodę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Mokre składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj (zblenduj). Posiekaj lub połam czekoladę na małe kawałki i dodaj do ciasta na gofry. Odstaw masę na pięć minut. Możesz wlewać ciasto do gofrownicy! W zależności od mocy urządzenia gofry powinny być gotowe po około czterech minutach.

Najlepsze przepisy na gofry na słodko!Najlepsze przepisy na gofry na słodko! fot. shutterstock

Gofry belgijskie

Tradycja robienia gofrów sięga w Belgii X wieku, a oficjalnie za pierwsze uznaje się wafle z Liege stworzone w XVIII wieku. Belgowie mają całkiem spore doświadczenie, jeśli chodzi o gofry, nic więc dziwnego, że te belgijskie mają wiernych wielbicieli na całym świecie. Czym różnią się od tradycyjnych gofrów? Ciasto na "zwykłe" gofry zwykle niewiele różni się od tego, którego używamy do robienia naleśników, tymczasem gofry belgijskie mają gęstą konsystencję, typową dla ciasta drożdżowego. Swój wyjątkowy, lekko słodki i łagodny smak zawdzięczają cukrowi perlistemu, czy też perłowemu, który ma formę małych, słodkich drobinek. Cukrowe perełki rozpuszczają się i karmelizują w gofrownicy, nadając upieczonemu ciastu smakowicie brązową barwę. 

Gofry belgijskie - składniki na 8 gofrów:

  • Półtorej szklanki letniego mleka
  • Łyżeczka cukru
  • 80 g cukru perłowego / perlistego
  • 6 łyżek (85 g) roztopionego masła
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki (ok. 240 g) mąki uniwersalnej 
  • Półtorej łyżeczki drożdży instant
  • Odrobina soli 

Gofry belgijskie - przepis:

Rozpuść drożdże w połowie letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru (drożdże lubią cukier i jest im potrzebny, by urosnąć!). Daj mieszance 15 minut spokoju. 

Połącz pozostałe składniki w dużej misce. Powinna być na tyle duża, by ciasto mogło spokojnie rosnąć! Dodaj mleko z drożdżami i wymieszaj całość. Ciasto nie musi być idealnie gładkie. Przykryj miskę z ciastem folią i odstaw na 15-20 minut w temperaturze pokojowej. Dodaj cukier perłowy i odstaw masę na godzinę. Po tym czasie już wyrośnięte ciasto podziel na porcje - jedna kulka ciasta to jeden gofr. 

Rozgrzej gofrownicę. Spryskaj lub posmaruj odrobina oleju. Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy maszyny, ale gofry powinny być gotowe po około pięciu minutach. Serwuj z ulubionymi dodatkami. Nasza propozycja to syrop klonowy lub syrop z agawy. 

Najlepsze przepisy na gofry na słodko!Najlepsze przepisy na gofry na słodko! fot. shutterstock

Gofry czekoladowe

Masz ochotę zacząć dzień od czekolady na śniadanie? Wypróbuj gofry czekoladowe! Są chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne, lekkie, puszyste i oczywiście… czekoladowe! Smakują trochę jak brownie i będą zdecydowanie fantastyczne w towarzystwie bitej śmietany i bananów. 

Gofry czekoladowe - składniki na 8 gofrów:

  • 2 ¼ szklanki mąki uniwersalnej
  • ½ szklanki kakao w proszku 
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2  jajka
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 ½ szklanki mleka 
  • ½ filiżanki mleka (jeśli lubisz eksperymenty możesz zastąpić kawą).
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 banan

Gofry czekoladowe - przepis:

Włącz gofrownicę i pozwól jej się rozgrzać. W pierwszym naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, sól i cynamon. W drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę i odstaw. Wymieszaj żółtka, olej roślinny, mleko i ekstrakt waniliowy. Masę z żółtek dodaj do suchych składników z pierwszego naczynia i dobrze wymieszaj. Dodać ubite białka.

Czas upiec gofry! 

Najlepsze przepisy na gofry na słodko!Najlepsze przepisy na gofry na słodko! fot. shutterstock

Zielone gofry z matchą 

Wybierając matchę, pamiętaj, że im lepsza jakość sproszkowanej zielonej herbaty wykorzystanej w kuchni, tym większa będzie jej wydajność. Najlepsza będzie matcha kulinarna, z trzeciego lub ewentualnie drugiego zbioru. Perfekcyjnym dopełnieniem gofra z matchą będą maliny i biała czekolada lub jogurt, świeże mango i wiórki kokosowe

Zielone gofry z matchą - składniki:

  • 1,5 łyżeczki zielonej herbaty matcha
  • 300 gram mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gramów cukru pudru (opcjonalnie)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 100 gramów oleju roślinnego
  • szklanka malin
  • 65 gramów greckiego jogurtu
  • 100g pokruszonej lub posiekanej białej czekolady 

Zielone gofry z matchą - przepis:

Wymieszaj w misce lub blenderze wszystkie składniki razem, oprócz malin, jogurtu i białej czekolady. Lekko posmaruj olejem i podgrzej gofrownicę.

Podgrzewaj gofry według swoich preferencji (mniej lub bardziej przypieczone), ale zachowaj czujność, bo mogą szybko się spalić. Po wyjęciu gofra z gofrownicy pozwól mu chwilę ostygnąć. Na koniec udekoruj jogurtem, kilkoma malinami i pokruszoną białą czekoladą. 

Najlepsze przepisy na gofry na słodko!Najlepsze przepisy na gofry na słodko! fot. shutterstock

Gofry czy churros? 

Nie musisz wybierać! Możesz przygotować gofry z parzonego ciasta na churrosy. Gofry są z zewnątrz będą delikatnie chrupiące, a w środku miękkie. Churrosy zwykle je się zanurzone w champurrado, czyli meksykańskiej gęstej gorącej czekoladzie lub dulce de leche. Często posypuje się je również cynamonem i cukrem. Wszystkie te dodatki świetnie sprawdzą się również w przypadku churros gofrów!

Gofry z ciasta na churrosy - składniki na 10 sztuk:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 150 g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • ok. 15 g cukru (dodatkowo do posypania)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • trochę masła do posmarowania gofrownicy

Gofry z ciasta na churrosy - przepis:

Mleko, wodę, sól, cukier i masło zagotuj. Dodaj do masy mąkę i bardzo szybko mieszaj, aby powstała jednolita masa. Gotuj, cały czas energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie zobaczysz białą warstwę. 

Ciasto przełóż do oddzielnego naczynia i od razu dodawaj po kolei jajka, cały czas mieszając lub miksując. Ciasto odstaw na pół godziny. Gofrownicę przed smażeniem posmaruj masłem. Smaż gofry ok. 4-5 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gofry posyp cukrem wymieszanym z cynamonem lub polej sosem czekoladowym - tak często serwowane są hiszpańskie churros. 

Najlepsze przepisy na gofry na słodko!Najlepsze przepisy na gofry na słodko! fot. shutterstock