Mam jedno bardzo ciepłe wspomnienie z dzieciństwa, które przypadło na późne lata 90. To leniwe niedzielne poranki spędzane z Rodzicami. Serial Power Rangers, kanapka z szynką i kakao – do szczęścia nie potrzebowałam nic więcej! To właśnie wspomnienie zainspirowało mnie do stworzenia wpisu z okazji Dnia Dziecka z przepisami na śniadania rodem z ostatniej dekady XX wieku. Są one proste i niedrogie – w latach 90. celebrowaliśmy bowiem wspólne chwile, a nie to, co znalazło się na talerzu. Proste nie znaczy jednak "bylejakie". To śniadania smaczne i pożywne.
Pij mleko, będziesz wielki!
Lata 90. niezmiennie kojarzą się z różnymi wariacjami na temat zupy mlecznej i jej pochodnych. Oprócz tej klasycznej z lanymi kluskami, czyli koszmaru niejednego dzieciństwa, prym wiodły tutaj kultowe już płatki kukurydziane z mlekiem. W moim domu serwowało się także owsiankę z owocami, której wówczas nie byłam fanką, natomiast teraz mogłabym ją jeść codziennie, zwłaszcza w wersji z bananem. Bardzo lubiłam za to kaszę mannę na mleku z truskawkami i ta miłość została ze mną do dziś. No i oczywiście wciąż kocham kakałko!
Kasza manna na mleku z truskawkami
Dla 2 osób
Czas przygotowania 10 min
Kasza manna z truskawkami siamionau pavel /Shutterstock
Kasza manna na mleku z truskawkami – składniki:
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka cukru (może być wanilinowy)
- dodatki: sok owocowy, świeże owoce (np. truskawki), dżem
Kasza manna na mleku z truskawkami – przepis:
Do garnka wlewamy dwie szklanki mleka. Ustawiamy średnią moc palnika. Od razu wsypujemy też cztery łyżki kaszy manny oraz cukier i zaczynamy powoli mieszać.Do mieszania kaszki używamy trzepaczki do jajek, zapobiegnie to powstawaniu grudek. Mleko z kaszką mieszamy powoli, aż do zagotowania się mleka.
Zmniejszamy moc palnika i mieszamy kaszkę jeszcze chwilę (około minuty). Naczynie z kaszką odstawiamy i nakrywamy talerzykiem, by zgęstniała. Podajemy z ulubionymi owocami (u mnie truskawki, ale może być też banan, borówki itd.), dżemem lub sokami owocowymi.
Owsianka z bananem i miodem
Dla 2 osób
Czas przygotowania 20 min
Owsianka z bananem nesavinov / shutterstock.com
Owsianka z bananem i miodem – składniki:
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 400 ml mleka
- 2 banany
- 1 łyżka miodu
Owsianka z bananem i miodem – przepis:
Płatki owsiane zalewamy mlekiem (jego ilość zależy od tego, jak gęsta ma być nasza owsianka). Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2 min. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Do owsianki dodajemy miód i część pokrojonych bananów, dokładnie mieszamy. Przekładamy gotową owsiankę do miseczek i dekorujemy resztą banana. Gotowe!
Naleśniki, omlety i racuchy
Tego typu rarytasów próżno szukać było na stole w ciągu tygodnia, kiedy rankiem wszyscy domownicy spieszyli się do pracy czy szkoły. W weekend często budził mnie za to zapach smażonych przez Mamę naleśników z dżemem. Babcia z kolei raczyła nas swoimi racuchami z borówkami lub jabłkami. Mistrzem wytrawnych omletów – z szynką i serem – był Tata.
Racuchy z borówkami
Dla 3 osób
Czas przygotowania 15 min
Racuchy z borówkami Justyna Troc /Shutterstock
Racuchy z borówkami – składniki:
- 1 szklanka borówek
- 400 g kefiru
- 2 szklanki mąki poznańskiej
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1,5 łyżyczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- cukier puder do posypania
Racuchy z borówkami – przepis:
Do miski wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, dodajemy jajko i kefir. Całość mieszamy. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wrzucamy borówki i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką niewielkie ilości ciasta i smażymy z każdej strony, aż racuchy będą rumiane. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Biszkoptowe naleśniki z dżemem
Przepis na 2-5 porcji
Czas przygotowania 30 min + 30 min odpoczynek ciasta
Naleśniki i placki - przepisy shutterstock
Biszkoptowe naleśniki z dżemem – składniki:
- 2 szklanki mąki wrocławskiej
- 3 jajka + 2 żółtka
- 2 niepełne szklanki mleka
- 1 łyżka masła do ciasta i 1/2 kostki do smażenia
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g białego serka kremowego
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 łyżki rodzynek
- słoik dżemu np. z czarnej porzeczki
- świeże owoce (porzeczki, maliny) do dekoracji
Biszkoptowe naleśniki z dżemem – przepis:
Ciasto: oddzielamy żółtka od białek, przesianą mąkę mieszamy z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, łyżką masła i solą. Masę miksujemy na gładko i odstawiamy na 30 min. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron. Za każdym razem przed nałożeniem ciasta na patelnię mieszamy je, a jeśli nieco opadnie – ubijamy trzepaczką.
Nadzienie: serki łączymy razem, dodajemy sparzone rodzynki i mieszamy. Naleśniki smarujemy gotowym kremem i składamy w trójkąt lub zawijamy jak krokiety. Przed podaniem obsmażamy na jasnozłoto, układamy na talerzach, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy dżemem oraz ulubionymi owocami.
Coś dla gluten lovers, czyli kanapki i tosty
Był w moim życiu taki czas, kiedy codziennie jadłam tosty z serem. Mieliście tak? To zdecydowanie mój osobisty smak lat 90. Po tej chwilowej fascynacji przyszła kolej na coś nieco zdrowszego, z większą dawką witamin. Zakochałam się w kanapkach wszelkiej maści. Z serem i szynką, pomidorem, sałatą no i z pastą jajeczną! To chyba najpopularniejsze kanapkowe wersje tamtych lat.
Kanapki z pastą jajeczną, pomidorkami i zieloną cebulką
Dla 2 osób
Czas przygotowania 15 min
Kanapki z pastą jajeczną Joanna Grabowska-Kowalska /Shutterstock
Kanapki z pastą jajeczną, pomidorkami i zieloną cebulką – składniki:
- 4 kromki pszennego lub żytniego pieczywa
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 łyżka majonezu
- pół łyżeczki musztardy
- garść szczypiorku i zielonej cebulki
- 6 czerwonych pomidorków koktajlowych
- masło do smarowania pieczywa
- sól i pieprz do smaku
Kanapki z pastą jajeczną, pomidorkami i zieloną cebulką – przepis:
Jajka obieramy, a następnie rozgniatamy widelcem lub siekamy nożem. Wrzucamy do miseczki. Dodajemy majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Pomidorki kroimy na połówki. Chleb smarujemy masłem, a następnie nakładamy pastę jajeczną. Kanapki posypujemy pokrojoną zieloną cebulką oraz układamy na nich pomidorki koktajlowe. Posypujemy pieprzem i podajemy.
Śniadaniowe klasyki, czyli parówki i jajecznica
Na koniec wisienka na torcie. Pamiętam, że kiedy Mama pierwszy raz zrobiła mi jajecznicę z pomidorami, nie bardzo wiedziałam, co mam sądzić o tym daniu. Wydało mi się nieco dziwne. Szybko się jednak przekonałam! Jajecznica ze szczypiorkiem, z pieczarkami czy z szynką też była w porządku. No i oczywiście muszę wspomnieć o jajecznicy solo podawanej w towarzystwie parówek wyciąganych z wody. W moim domu pojawiały się także te w cieście francuskim, ale raczej "od święta". Dziś to moje guilty pleasure.
Parówki w cieście francuskim
Dla 3 osób
Czas przygotowania 25 min
Parówki w cieście francuskim Slawomir Fajer / shutterstock.com
Parówki w cieście francuskim – składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duże jajko
- 1 opakowanie parówek
- ketchup do serwowania
Parówki w cieście francuskim – przepis:
Każdy płatek ciasta francuskiego kroimy na cztery części i delikatnie rozwałkowujemy. Na kawałek ciasta kładziemy parówkę i owijamy.
Owinięte w ciasto parówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Serwujemy na ciepło lub na zimno z ketchupem.
Jajecznica z szynką i pomidorem
Dla 2 osób
Czas przygotowania 15 min
Pomysł na proste śniadanie: jajecznica z wędliną i pomidorem Shutterstock
Jajecznica z szynką i pomidorem – składniki:
- 6 dużych jajek
- duży pomidor
- 3 plastry szynki
- łyżka masła
- sól, pieprz
- zielenina (pietruszka, szczypiorek itd.) do posypania
Jajecznica z szynką i pomidorem – przepis:
Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę i kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Następnie smażymy go na maśle przez ok. 2 minuty i dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Całość smażymy kolejne 2-3 minuty i wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Jajecznicę smażymy do ulubionego stopnia ścięcia jajek. Posypujemy zieleniną.
A Wy co najczęściej wybieracie na śniadanie?