Mam jedno bardzo ciepłe wspomnienie z dzieciństwa, które przypadło na późne lata 90. To leniwe niedzielne poranki spędzane z Rodzicami. Serial Power Rangers, kanapka z szynką i kakao – do szczęścia nie potrzebowałam nic więcej! To właśnie wspomnienie zainspirowało mnie do stworzenia wpisu z okazji Dnia Dziecka z przepisami na śniadania rodem z ostatniej dekady XX wieku. Są one proste i niedrogie –  w latach 90. celebrowaliśmy bowiem wspólne chwile, a nie to, co znalazło się na talerzu. Proste nie znaczy jednak "bylejakie". To śniadania smaczne i pożywne.

Pij mleko, będziesz wielki!

Lata 90. niezmiennie kojarzą się z różnymi wariacjami na temat zupy mlecznej i jej pochodnych. Oprócz tej klasycznej z lanymi kluskami, czyli koszmaru niejednego dzieciństwa, prym wiodły tutaj kultowe już płatki kukurydziane z mlekiem. W moim domu serwowało się także owsiankę z owocami, której wówczas nie byłam fanką, natomiast teraz mogłabym ją jeść codziennie, zwłaszcza w wersji z bananem. Bardzo lubiłam za to kaszę mannę na mleku z truskawkami i ta miłość została ze mną do dziś. No i oczywiście wciąż kocham kakałko! 

Kasza manna na mleku z truskawkami

Dla 2 osób 

Czas przygotowania 10 min

Kasza manna z truskawkamiKasza manna z truskawkami siamionau pavel /Shutterstock

Kasza manna na mleku z truskawkami – składniki:

  • 2 szklanki mleka 
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżka cukru (może być wanilinowy)
  • dodatki: sok owocowy, świeże owoce (np. truskawki), dżem

Kasza manna na mleku z truskawkami – przepis:

Do garnka wlewamy dwie szklanki mleka. Ustawiamy średnią moc palnika. Od razu wsypujemy też cztery łyżki kaszy manny oraz cukier i zaczynamy powoli mieszać.Do mieszania kaszki używamy trzepaczki do jajek, zapobiegnie to powstawaniu grudek. Mleko z kaszką mieszamy powoli, aż do zagotowania się mleka. 

Zmniejszamy moc palnika i mieszamy kaszkę jeszcze chwilę (około minuty). Naczynie z kaszką odstawiamy i nakrywamy talerzykiem, by zgęstniała. Podajemy z ulubionymi owocami (u mnie truskawki, ale może być też banan, borówki itd.), dżemem lub sokami owocowymi.

Owsianka z bananem i miodem

Dla 2 osób 

Czas przygotowania 20 min

Owsianka z bananemOwsianka z bananem nesavinov / shutterstock.com

Owsianka z bananem i miodem – składniki:

  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 400 ml mleka
  • 2 banany
  • 1 łyżka miodu

Owsianka z bananem i miodem – przepis:

Płatki owsiane zalewamy mlekiem (jego ilość zależy od tego, jak gęsta ma być nasza owsianka). Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2 min. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Do owsianki dodajemy miód i część pokrojonych bananów, dokładnie mieszamy. Przekładamy gotową owsiankę do miseczek i dekorujemy resztą banana. Gotowe!

Naleśniki, omlety i racuchy

Tego typu rarytasów próżno szukać było na stole w ciągu tygodnia, kiedy rankiem wszyscy domownicy spieszyli się do pracy czy szkoły. W weekend często budził mnie za to zapach smażonych przez Mamę naleśników z dżemem. Babcia z kolei raczyła nas swoimi racuchami z borówkami lub jabłkami. Mistrzem wytrawnych omletów – z szynką i serem – był Tata.

Racuchy z borówkami

Dla 3 osób

Czas przygotowania 15 min

Racuchy z borówkamiRacuchy z borówkami Justyna Troc /Shutterstock

Racuchy z borówkami – składniki:

  • 1 szklanka borówek 
  • 400 g kefiru 
  • 2 szklanki mąki poznańskiej 
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 1,5 łyżyczki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki oleju 
  • cukier puder do posypania

Racuchy z borówkami – przepis:

Do miski wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, dodajemy jajko i kefir. Całość mieszamy. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wrzucamy borówki i delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką niewielkie ilości ciasta i smażymy z każdej strony, aż racuchy będą rumiane. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Biszkoptowe naleśniki z dżemem

Przepis na 2-5 porcji

Czas przygotowania 30 min + 30 min odpoczynek ciasta

Naleśniki i placki - przepisyNaleśniki i placki - przepisy shutterstock

Biszkoptowe naleśniki z dżemem – składniki:

  • 2 szklanki mąki wrocławskiej 
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • 2 niepełne szklanki mleka 
  • 1 łyżka masła do ciasta i 1/2 kostki do smażenia 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 200 g białego serka kremowego 
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 łyżki rodzynek 
  • słoik dżemu np. z czarnej porzeczki 
  • świeże owoce (porzeczki, maliny) do dekoracji

Biszkoptowe naleśniki z dżemem – przepis:

Ciasto: oddzielamy żółtka od białek, przesianą mąkę mieszamy z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, łyżką masła i solą. Masę miksujemy na gładko i odstawiamy na 30 min. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron. Za każdym razem przed nałożeniem ciasta na patelnię mieszamy je, a jeśli nieco opadnie – ubijamy trzepaczką. 

Nadzienie: serki łączymy razem, dodajemy sparzone rodzynki i mieszamy. Naleśniki smarujemy gotowym kremem i składamy w trójkąt lub zawijamy jak krokiety. Przed podaniem obsmażamy na jasnozłoto, układamy na talerzach, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy dżemem oraz ulubionymi owocami.

Coś dla gluten lovers, czyli kanapki i tosty

Był w moim życiu taki czas, kiedy codziennie jadłam tosty z serem. Mieliście tak? To zdecydowanie mój osobisty smak lat 90. Po tej chwilowej fascynacji przyszła kolej na coś nieco zdrowszego, z większą dawką witamin. Zakochałam się w kanapkach wszelkiej maści. Z serem i szynką, pomidorem, sałatą no i z pastą jajeczną! To chyba najpopularniejsze kanapkowe wersje tamtych lat.

Kanapki z pastą jajeczną, pomidorkami i zieloną cebulką

Dla 2 osób 

Czas przygotowania 15 min

Kanapki z pastą jajecznąKanapki z pastą jajeczną Joanna Grabowska-Kowalska /Shutterstock

Kanapki z pastą jajeczną, pomidorkami i zieloną cebulką – składniki:

  • 4 kromki pszennego lub żytniego pieczywa
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • pół łyżeczki musztardy
  • garść szczypiorku i zielonej cebulki
  • 6 czerwonych pomidorków koktajlowych
  • masło do smarowania pieczywa
  • sól i pieprz do smaku

Kanapki z pastą jajeczną, pomidorkami i zieloną cebulką – przepis: 

Jajka obieramy, a następnie rozgniatamy widelcem lub siekamy nożem. Wrzucamy do miseczki. Dodajemy majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

Pomidorki kroimy na połówki. Chleb smarujemy masłem, a następnie nakładamy pastę jajeczną. Kanapki posypujemy pokrojoną zieloną cebulką oraz układamy na nich pomidorki koktajlowe. Posypujemy pieprzem i podajemy.

Śniadaniowe klasyki, czyli parówki i jajecznica

Na koniec wisienka na torcie. Pamiętam, że kiedy Mama pierwszy raz zrobiła mi jajecznicę z pomidorami, nie bardzo wiedziałam, co mam sądzić o tym daniu. Wydało mi się nieco dziwne. Szybko się jednak przekonałam! Jajecznica ze szczypiorkiem, z pieczarkami czy z szynką też była w porządku. No i oczywiście muszę wspomnieć o jajecznicy solo podawanej w towarzystwie parówek wyciąganych z wody. W moim domu pojawiały się także te w cieście francuskim, ale raczej "od święta". Dziś to moje guilty pleasure.

Parówki w cieście francuskim

Dla 3 osób 

Czas przygotowania 25 min

Parówki w cieście francuskimParówki w cieście francuskim Slawomir Fajer / shutterstock.com

Parówki w cieście francuskim – składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duże jajko
  • 1 opakowanie parówek 
  • ketchup do serwowania

Parówki w cieście francuskim – przepis:

Każdy płatek ciasta francuskiego kroimy na cztery części i delikatnie rozwałkowujemy. Na kawałek ciasta kładziemy parówkę i owijamy.

Owinięte w ciasto parówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Serwujemy na ciepło lub na zimno z ketchupem.

Jajecznica z szynką i pomidorem

Dla 2 osób

Czas przygotowania 15 min

Pomysł na proste śniadanie: jajecznica z wędliną i pomidoremPomysł na proste śniadanie: jajecznica z wędliną i pomidorem Shutterstock

Jajecznica z szynką i pomidorem – składniki:

  • 6 dużych jajek 
  • duży pomidor 
  • 3 plastry szynki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • zielenina (pietruszka, szczypiorek itd.) do posypania

Jajecznica z szynką i pomidorem – przepis:

Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę i kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Następnie smażymy go na maśle przez ok. 2 minuty i dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Całość smażymy kolejne 2-3 minuty i wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Jajecznicę smażymy do ulubionego stopnia ścięcia jajek. Posypujemy zieleniną.

A Wy co najczęściej wybieracie na śniadanie?