Przepis na zabawne opowiadania

Składniki:

  • mój syn Kacper
  • ja - jako nierozgarnięty ojciec
  • fotografie dziewczynek udających anioły
  • przypalone ciasto
  • wspomnienia ze szkoły
  • kilka zasłyszanych gdzieś opowieści
  • garść dowcipów mego wujka
  • radosna atmosfera Dnia Dziecka

Sposób przygotowania:

Wszystko należy ze sobą wymieszać, pamiętając jednak o proporcjach! Najważniejszym składnikiem jest Kacper, i to on powinien dominować w opowiadaniu. Wyobraźmy sobie, że przyszedł właśnie ze szkoły. Zadyszany, spocony, lekko przybrudzony, czyli normalka - Kacper w majowe popołudnie. Na pytanie: "Co było w szkole?", odpowiada: "Nic".

Gdy pytam, czy ma coś zadane na jutro, zapewnia, że nie. Innymi słowy - dzień jak co dzień. Pamiętając o proporcjach, usuwam się w cień. Siadam przy komputerze i próbuję napisać opowiadanie dla miesięcznika "Kuchnia". Kacper w tym czasie je obiad.

Obiad nie jest najlepszy, bo to moje dzieło, ale Kacper nie narzeka - po pierwsze, na niewiele by to się zdało, a po drugie, głód odbiera mu poczucie smaku. Zerkając na Kacpra znad komputera, przypominam sobie dowcipy mego wujka. Na przykład:

- Tak jesz, aż ci się uszy trzęsą!

Albo:

- Tylko nie połknij talerza!

Wygłaszając je, wujek ryczał ze śmiechu. Nie znosiłem go!

Powstrzymuję się więc od przytaczania dowcipów i wracam do pracy. Kacper kończy obiad. Potem idzie do pokoju. Jeszcze potem idzie do łazienki. Po chwili wraca do kuchni. Później próbuje usiąść przed telewizorem. Gdy odbieram mu pilota, Kacper przypomina sobie, że coś mi musi pokazać. W internecie.

- Teraz? - pytam poirytowany.

- Teraz - potwierdza mój synek. - To ważne.

- Ważna to jest szkoła - odpowiadam tak drętwo, jakbym zamienił się we własnego wujka. Zawstydzony pozwalam Kacprowi usiąść przed komputerem. Po chwili na ekranie monitora widać anielskie twarze dwóch dziewczynek.

- Nie wydają się wredne, prawda? - stwierdza Kacper.

- Nie wydają się...

- A są! - słyszę w odpowiedzi.

Patrzę na Kacpra w zdumieniu.

-Wymyśliły, że w Dzień Dziecka - tłumaczy Kacper - każdy przyniesie do szkoły coś słodkiego. Coś, co sam zrobił!

- I dlatego są wredne? - nie mogę powstrzymać śmiechu.

- A nie?! - sapie oburzony Kacper.

Rechoczę przez kilkanaście sekund, a potem w oczy wpada mi kalendarz. Milknę. Pewnie wyglądam dość komicznie z rozdziawioną buzią.

- Przecież... - odzywam się wreszcie - Dzień Dziecka jest jutro!

- No widzisz - kiwa głową Kacper. - Mówiłem, że wredne.

Następne trzy godziny spędzamy w kuchni. Co jakiś czas oskarżam Kacpra, że mnie oszukał - bo mówił, że na jutro nic mu nie zadano! Kacper broni się - co innego odrabianie lekcji, a co innego pieczenie ciasta. Krzyczę, że praca domowa to praca domowa, i już! Kłótnia trwa bardzo długo - a potem przerywa ją dymiący piekarnik.

- No i co teraz? - Kacper patrzy na zwęglone ciasto. - Co ja powiem w szkole?

Odpowiedź, która przychodzi mi do głowy, nie jest zbytnio mądra.

- Powiesz, że...

- Że...?

-Że tata pomylił Dzień Dziecka z Barbórką!    

A potem rozglądam się przestraszony, czy tego pomysłu nie podsunął mi aby duch wujka.

Grzegorz Kasdepke

Za pomoc w zorganizowaniu sesji dziękujemy Elżbiecie i Annie Majlert 
z Gospodarstwa rolnego Ludwika Majlerta w WarszawieZa pomoc w zorganizowaniu sesji dziękujemy Elżbiecie i Annie Majlert z Gospodarstwa rolnego Ludwika Majlerta w Warszawie Fot. Jakub Pajewski

Waniliowe muffinki

Przepis na 12 sztuk

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 1 białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ucieramy masło z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodajemy jajko i mleko, wciąż ucierając. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie - masa powinna mieć grudki. Wypełniamy ciastem foremki (najlepiej papierowe, wstawione do metalowej formy na babeczki). Pieczemy w temp. 200°C przez 15-20 min, aż zrobią się złotobrązowe.

W tym czasie przygotowujemy polewę.

Białko z cukrem pudrem ubijamy (najlepiej mikserem na średniej prędkości) na błyszczącą masę. Dodajemy sok i ubijamy jeszcze kilka minut. Polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Możemy ją pokolorować barwnikami spożywczymi w proszku. Dekorujemy ostudzone muffinki polewą.

Ciekawostka:

Muffin man - zawsze o 17:00. W XIX-wiecznej Anglii, w porze five o'clock, na ulicach pojawiali się sprzedawcy muffinów i dźwiękiem dzwonka zachęcali do zakupu tych ciastek, podawanych do herbaty.

Waniliowe muffinkiWaniliowe muffinki Fot. Fo. Shutterstock.com / Ruth Black

Owoce z kruszonką

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 400 g mąki
  • 1 kg dowolnych owoców

Sposób przygotowania:

Masło, cukier i mąkę dokładnie rozcieramy na kruszonkę. Owoce myjemy, obieramy, szypułkujemy lub drylujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy kruszonką, rozcierając grudki palcami. Pieczemy w temperaturze 180°C do chwili, aż kruszonka nabierze złocistego koloru.

Owoce z kruszonkąOwoce z kruszonką Fot. Jakub Pajewski

Śniegowe kuleczki Kubusia Puchatka

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 2,5 szklanki mąki
  • 10 dag mielonych migdałów
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodajemy kolejno esencję waniliową, żółtka, skórkę, sok z pomarańczy, mąkę i migdały. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ze schłodzonego ciasta formujemy na stolnicy kuleczki o średnicy 2,5 cm. Pieczemy przez 8-10 min w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze. Powtarzamy tę czynność, kiedy kuleczki już ostygną.

Śniegowe kuleczki Kubusia PuchatkaŚniegowe kuleczki Kubusia Puchatka Fot. Jakub Pajewski

Angielska lemoniada

Składniki:

  • 1 l wody mineralnej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka soku i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • listki mięty
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

Odmierzamy szklankę wody, zagotowujemy ją i rozpuszczamy w niej cukier, mieszając drewnianą łyżką. Kiedy całkiem się rozpuści, schładzamy. Dodajemy sok, skórkę z cytryny i resztę wody, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Podajemy z plasterkami cytryny, lodem i listkami mięty.

Angielska lemoniadaAngielska lemoniada Fot. Jakub Pajewski