Dzieci uwielbiają kopiować dorosłych obecnych w ich życiu. Dlatego bardzo ważne jest, by nasze nawyki żywieniowe stanowiły dla nich dobry wzór. Nikt jednak nie powiedział, że zdrowe jedzenie musi być nudne. Razem z Pawłem Suchenkiem, szefem kuchni restauracji Nova Wola w warszawskim hotelu Crowne Plaza Warsaw - THE HUB, a prywatnie tatą dwóch córek w wieku 6 i 16 lat, przygotowaliśmy przepisy na dania, które wspólne gotowanie zamienią w świetną zabawę.
Przepis na wspólne przygotowywanie dań z dziećmi Paweł Suchenek ma prosty. Ma być zdrowo, kolorowo, z wyobraźnią i bez obawy o bałagan w kuchni. Tym można się zająć już po skończonej pracy i oczywiście wspólnym posiłku, bo ten jest nieodzowną częścią wspólnego gotowania. - Z kolorami w kuchni na Dzień Dziecka na pewno nie będziemy mieli problemu ze względu na rozpoczynający się sezon na owoce i warzywa. Kiedy przygotowujemy razem dania, warto pomyśleć nad użyciem form w kształcie zwierzątek czy kwiatów. Im więcej wyobraźni użyjemy, tym lepsza będzie zabawa. Nie bójmy się też powierzać dzieciom odpowiedzialnych zadań, takich jak miksowanie, wyrabianie ciasta czy krojenie. Oczywiście pod okiem rodzica i z użyciem odpowiednich narzędzi - zachęca Paweł Suchenek.
Przepisy na zabawy w kuchni z dziećmi
Muffinki jagodowe
Przepis na 12 babeczek
czas przygotowania: 40 minut
Muffinki jagodowe - składniki
- 12 łyżeczek masła
- 500 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki sody
- 400 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 250 ml maślanki
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 400 g mrożonych jagód
Jak przygotować muffinki jagodowe
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Smarujemy grubo masłem dołki formy na muffinki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy maślankę i skórkę pomarańczową. Płynne składniki łączymy z sypkimi i mieszamy. Dodajemy jagody i znowu delikatnie mieszamy. Wypełniamy masą foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (nie może oklejać patyczka).
Zdrowe lody truskawkowe
Czas przygotowania: 20 minut i 180 minut oczekiwania
Zdrowe lody truskawkowe - składniki
- 4 szklanki truskawek
- 2 banany lub awokado (dojrzałe; świeże lub zamrożone w niedużych kawałkach, bez skórek)
- ½ szklanki orzechów nerkowców (opcjonalnie)
- 1 garść suszonych daktyli lub rodzynek (opcjonalnie; lub ½ świeżego banana, albo 2 łyżki ksylitolu, miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego; daktyle/rodzynki można wcześniej namoczyć i odcedzić, żeby łatwiej dały się zmiksować)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Jak przygotować zdrowe lody truskawkowe
Orzechy i daktyle/rodzynki miksujemy w blenderze na gładkie masło. Wyjmujemy masę z kielicha. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy pulsacyjnie do uzyskania pożądanej, gładkiej konsystencji. Pod koniec dokładamy przygotowaną wcześniej masę orzechową.
Lody miksowane z mrożonych składników są gotowe do podania. Masę ze składników niezamrożonych przekładamy do maszynki do lodów lub mrozimy w foremkach do lodów w zamrażalniku przez ok. 3 godziny.
Pierogi z jagodami
Przepis dla 3-4 osób
czas przygotowania: 60 minut
Pierogi z jagodami - składniki
Ciasto
- 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
- 500 ml maślanki
lub
- 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
- 1 łyżka oleju lub łyżka miękkiego masła
- 3/4 – 1 szklanka (szklanka o poj. 250 ml) gorącej wody
Uwaga: Mąki znacząco różnią się jakością. Gdy ciasto wychodzi twarde – należy dodać nieco więcej płynu. Zbyt mokre i miękkie – trochę więcej mąki.
Farsz
- 300 g umytych i dobrze odsączonych na durszlaku jagód (można osuszyć je lekko papierowym ręcznikiem)
- kilka łyżek cukru
- opcjonalnie 200 ml gęstej śmietany wymieszanej z dwiema łyżeczkami cukru lub trochę stopionego masła do polania
Jak przygotować pierogi z jagodami
Do mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ręką lub przy pomocy miksera planetarnego z końcówką typu hak. Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem z folii. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy lub cztery części. Wałkujemy na podsypanej dość mocno mąką stolnicy lub kuchennym blacie, na grubość ok. 1 mm lub mniej. Powinno być cienkie, ale się nie rwać. Przy pomocy szklanki lub dużego kieliszka wykrawamy kółka. Na każdym układamy po łyżeczce jagód i odrobinie cukru. Składamy na pół i mocno zlepiamy brzegi. Układać na posypanej suto mąką desce, blacie lub ściereczce. Drugą ściereczką przykrywamy pierogi, by nie wyschły. W międzyczasie w dużym, niewysokim garnku gotujemy osoloną wodę (łyżeczka soli na 3 litry wody). Do gotującej się wody wrzucamy po kilka, kilkanaście pierogów, tyle, by swobodnie pływały. Jeśli woda intensywnie wrze, skręcamy nieco ogień. Po ok. 2 minutach wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową na talerze. Podajemy polane śmietaną lub odrobiną stopionego na patelni masła.