Kinder Bueno

Kinder Bueno to chyba najpyszniejszy batonik, jaki znam – dałabym się za niego pokroić! Lekkie nadzienie z orzechów laskowych, idealnie kruchy wafelek, który przyjemnie chrupie pod zębami, w dodatku oblany delikatną czekoladą. W jednym opakowaniu znajdziemy aż dwie sztuki tej dobroci, możemy też wybierać między czekoladą mleczną, białą oraz deserową. Czy może być lepiej? Ano może! Kinder Bueno od wielu lat inspiruje mistrzów i mistrzynie kuchni w tworzeniu deserowych arcydzieł nawiązujących do tego smacznego łakocia. Dziś szczególnie polecam Waszej uwadze sernik inspirowany pysznym batonikiem – prosty w przygotowaniu, a nie mniej pyszny niż jego pierwowzór. 

Sernik z batonikami Kinder Bueno

Dla 12 osób

Czas przygotowania 30 min + 60 min czas pieczenia

Sernik z batonikami Kinder BuenoSernik z batonikami Kinder Bueno Fot. Shutterstock

Sernik z batonikami Kinder Bueno – składniki: 

  • 500 g sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • 100 g cukru
  • 150 g herbatników
  • 100 g masła
  • 3 batoniki Kinder Bueno
  • 1 czekolada mleczna
  • 3-4 łyżki mleka

Sernik z batonikami Kinder Bueno – przepis:

Herbatniki mielimy, dodajemy do nich roztopione masło, mieszamy. Całość przesypujemy na formę (np. tortownicę 20 cm), wyłożoną papierem do pieczenia.

W misce umieszczamy 500 g sera, żółtka, proszek budyniowy. Całość mieszamy za pomocą miksera. Kolejno do miski dodajemy olej, mleko w proszku, zmielone batoniki Kinder Bueno oraz krem czekoladowy. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na bok.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych z cukrem białek stopniowo dodajemy masę serową. Całość ciągle mieszamy za pomocą miksera.

Gotową masę przekładamy na tortownicę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół. Sernik zostawiamy do przestygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Gotową polewę wylewamy na przestygnięty sernik. Dekorujemy kawałkami batonika Kinder Bueno.

Kinder Country

Kolejny klasyk od marki Kinder. Dlaczego "country"? W języku angielskim słowo oznacza "wieś", co stanowi nawiązanie do pięciu wyselekcjonowanych prażonych zbóż, które znajdują się w tym niewielkim łakociu. Oczywiście wszystko w asyście mlecznego nadzienia i pysznej czekolady Kinder. Zboża w batoniku w smaku i strukturze przypominają ryż preparowany, dlatego to właśnie on posłużył jako baza do stworzenia dwóch deserów: lekkich batoników ryżowych z czekoladą oraz owsianki w wersji fit! 

Lekkie batoniki z ryżu preparowanego z czekoladą

Dla 8 osób

Czas przygotowania 15 min + 60 min czas tężenia

Lekkie batoniki z ryżu preparowanego z czekoladąLekkie batoniki z ryżu preparowanego z czekoladą Fot. Shutterstock

Lekkie batoniki z ryżu preparowanego z czekoladą – składniki: 

  • 90 g gorzkiej czekolady 
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1,5 szklanki ryżu preparowanego

Lekkie batoniki z ryżu preparowanego z czekoladą – przepis: 

Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do miski, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, dodajemy mleko oraz masło, następnie ściągamy z ognia, odstawiamy i wsypujemy ryż preparowany, energicznie mieszamy, by każde ziarenko ryżu zostało pokryte czekoladą. Przekładamy do formy (np. 17,5 x 7,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała, na mniej więcej godzinę. Następnie kroimy na grubsze paski w formie batoników. Gotowe!

Owsianka w stylu Kinder Country (wersja fit)

Porcja dla 1 osoby

Czas przygotowania 15 min

Owsianka w stylu Kinder Country (wersja fit)Owsianka w stylu Kinder Country (wersja fit) Fot. Shutterstock

Owsianka w stylu Kinder Country – składniki: 

  • 50 g płatków owsianych
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki ksylitolu
  • łyżka kakao
  • 100 g skyru/jogurtu naturalnego
  • łyżeczka masła orzechowego
  • garść ryżu preparowanego
  • banan świeży lub suszony (do dekoracji)

Owsianka w stylu Kinder Country – przepis:

Płatki owsiane gotujemy na wodzie z ksylitolem. Część owsianki mieszamy z jogurtem i przekładamy do słoika. Do drugiej części dodajemy kakao oraz masło orzechowe i również przekładamy do naczynia. Całość posypujemy ryżem preparowanym i dekorujemy plasterkami świeżego lub suszonego banana.

Kinder czekolada

Czas jednak wrócić na chwilę do korzeni. Mamy rok 1968, miasteczko Alba we Włoszech. Michele Ferrero, syn rzemieślniczego cukiernika, ma piękne marzenie – chce stworzyć czekoladę dla dzieci, ale także dla dorosłych, którzy pielęgnują w sobie wewnętrzne dziecko. W ten sposób powstaje wspaniały przysmak małych i dużych – Kinder czekolada! Trzeba przyznać, że desery, które inspirowane są tą czekoladą, również brzmią jak marzenie. Szczególnie te mocno czekoladowe pancakes z orzechami i bananem oraz domowymi "kinderkami" na wierzchu!

Kinderkowe pancakes z orzechami i bananem 

Przepis na 15 placuszków

Czas przygotowania 60 min

Kinderkowe pancakes z orzechami i bananemKinderkowe pancakes z orzechami i bananem Fot. Shutterstock

Kinderkowe pancakes z orzechami i bananem – składniki: 

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • banan, garść orzechów włoskich oraz 1 czekoladka Kinder (do dekoracji)

Kinderkowe pancakes z orzechami i bananem – przepis: 

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i szczyptę soli przesypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mleko, olej i jajka i krótko miksujemy. Ciasto pozostawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.

Patelnię natłuszczamy olejem i rozgrzewamy. Nakładamy około 2 łyżek ciasta na pancakes i smażymy, dopóki na jednej stronie placków nie pojawią się pęcherzyki. Następnie obracamy je na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.

Sos: czekoladę drobno kroimy i razem ze śmietanką wkładamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania czekoladowego sosu.

Upieczone pancakes polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy kawałkami banana, orzechami potłuczonymi na drobne kawałki oraz kawałkami czekolady Kinder. Smacznego! 

Kinder Mleczna Kanapka

Czy wiecie, że Kinder Mleczna Kanapka powstała już w 1978 roku? Od tego czasu poleca się ją jako przekąskę między posiłkami. To pyszna kanapka biszkoptowa z dużą zawartością mlecznego kremu, a dobra wiadomość jest taka, że teraz możecie sobie ją przygotować w domu! Ciasto inspirowane batonikiem będzie idealnym poczęstunkiem dla gości, ale także poradzi sobie z małym głodem w szkole, domu czy pracy.

Ciasto à la mleczna kanapka

Przepis na 15 porcji

Czas przygotowania 40 min + 45 min pieczenia

Ciasto a la mleczna kanapkaCiasto a la mleczna kanapka Fot. Shutterstock

Ciasto à la mleczna kanapka – składniki: 

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mleczny krem:

  • 125 ml mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku 
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 350 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej
  • 70 g masła

Ciasto à la mleczna kanapka – przepis:

Olej, wodę, cukier i kakao umieszczamy w garnuszku. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru, odkładamy i studzimy. 

Mąkę, proszek, sodę – przesiewamy i na chwilę odkładamy. Białka miksujemy. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo drobny cukier do wypieków, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodajemy wszystkie żółtka i ubijamy do otrzymania kremowej pianki. Wlewamy wystudzoną mieszankę kakaową i dokładnie mieszamy (szpatułką lub na wolnych obrotach miksera) do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Boków nie smarujemy, przelewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 40-45 minut. Studzimy. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy i kroimy ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

Mleczny krem: mleko (zwykłe) gotujemy z cukrem wanilinowym, studzimy. Masło ucieramy z drobnym cukrem do wypieków aż do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Powoli dodajemy do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucieramy. Wsypujemy mleko w proszku i ucieramy aż do uzyskania gładkiej masy.

Blaty biszkoptowe przekładamy mleczną masą. W garnuszku topimy masło. Dodajemy pokrojoną czekoladę, mieszamy do jej roztopienia. Gotową polewę wylewamy na górę ciasta. Ciasto chłodzimy w lodówce, wyjmujemy 2 godziny przed planowanym podaniem.

Kinder Maxi King

Maxi King pojawił się w ofercie Kinder nieco później, ale szybko podbił serca wszystkich łasuchów. To jeden ze słodyczy, które zaleca się trzymać w lodówce – schłodzony smakuje najlepiej! A co w jego środku? Mleczne nadzienie, płynny karmel, a wszystko to otoczone chrupiącym wafelkiem, czekoladą i orzeszkami. Brzmi jak istny raj, ale z ogromną ilością cukru. Nie znaczy jednak, że musicie rezygnować z tej przyjemności. Przedstawiamy bowiem fit deser inspirowany Kinder Maxi King – bez cukru!

Fit deser inspirowany Kinder Maxi King

Przepis na 1 osobę 

Czas przygotowania 10 min + 30 – 60 min czas chłodzenia

Fit deser inspirowany Kinder Maxi KingFit deser inspirowany Kinder Maxi King Fot. Shutterstock

Fit deser inspirowany Kinder Maxi King – składniki: 

  • 150 g skyru naturalnego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 20 g orzeszków ziemnych lub innych orzechów
  • 2 łyżki erytrolu
  • 40 ml mleka
  • 100-150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • kostka twarogu półtłustego (250 g)
  • kilka herbatników kakaowych

Fit deser inspirowany Kinder Maxi King – przepis: 

Twaróg przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy do niego 150 g skyru naturalnego, serek homogenizowany waniliowy, 2 łyżki erytrolu i 20 ml mleka. Miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Masa orzechowa: do miseczki dodajemy 2 łyżki masła orzechowego, 20 ml mleka i łyżkę erytrolu. Mieszamy bardzo dokładnie, aż masa zrobi się lekko płynna. Na dno pucharka kruszymy kilka kakaowych herbatników, następnie nakładamy białą masę i na zmianę przekładamy z masą orzechową do wyczerpania obu.

Rozbijamy orzechy na drobne kawałki. Całość posypujemy orzechami i wkładamy do lodówki na 30-60 min.

Który deser najbardziej przypadł Wam do gustu?