Kinder Bueno
Kinder Bueno to chyba najpyszniejszy batonik, jaki znam – dałabym się za niego pokroić! Lekkie nadzienie z orzechów laskowych, idealnie kruchy wafelek, który przyjemnie chrupie pod zębami, w dodatku oblany delikatną czekoladą. W jednym opakowaniu znajdziemy aż dwie sztuki tej dobroci, możemy też wybierać między czekoladą mleczną, białą oraz deserową. Czy może być lepiej? Ano może! Kinder Bueno od wielu lat inspiruje mistrzów i mistrzynie kuchni w tworzeniu deserowych arcydzieł nawiązujących do tego smacznego łakocia. Dziś szczególnie polecam Waszej uwadze sernik inspirowany pysznym batonikiem – prosty w przygotowaniu, a nie mniej pyszny niż jego pierwowzór.
Sernik z batonikami Kinder Bueno
Dla 12 osób
Czas przygotowania 30 min + 60 min czas pieczenia
Sernik z batonikami Kinder Bueno – składniki:
- 500 g sera z wiaderka
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/3 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- 100 g cukru
- 150 g herbatników
- 100 g masła
- 3 batoniki Kinder Bueno
- 1 czekolada mleczna
- 3-4 łyżki mleka
Sernik z batonikami Kinder Bueno – przepis:
Herbatniki mielimy, dodajemy do nich roztopione masło, mieszamy. Całość przesypujemy na formę (np. tortownicę 20 cm), wyłożoną papierem do pieczenia.
W misce umieszczamy 500 g sera, żółtka, proszek budyniowy. Całość mieszamy za pomocą miksera. Kolejno do miski dodajemy olej, mleko w proszku, zmielone batoniki Kinder Bueno oraz krem czekoladowy. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na bok.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych z cukrem białek stopniowo dodajemy masę serową. Całość ciągle mieszamy za pomocą miksera.
Gotową masę przekładamy na tortownicę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół. Sernik zostawiamy do przestygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Gotową polewę wylewamy na przestygnięty sernik. Dekorujemy kawałkami batonika Kinder Bueno.
Kinder Country
Kolejny klasyk od marki Kinder. Dlaczego "country"? W języku angielskim słowo oznacza "wieś", co stanowi nawiązanie do pięciu wyselekcjonowanych prażonych zbóż, które znajdują się w tym niewielkim łakociu. Oczywiście wszystko w asyście mlecznego nadzienia i pysznej czekolady Kinder. Zboża w batoniku w smaku i strukturze przypominają ryż preparowany, dlatego to właśnie on posłużył jako baza do stworzenia dwóch deserów: lekkich batoników ryżowych z czekoladą oraz owsianki w wersji fit!
Lekkie batoniki z ryżu preparowanego z czekoladą
Dla 8 osób
Czas przygotowania 15 min + 60 min czas tężenia
Lekkie batoniki z ryżu preparowanego z czekoladą – składniki:
- 90 g gorzkiej czekolady
- 90 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka masła roślinnego
- 1,5 szklanki ryżu preparowanego
Lekkie batoniki z ryżu preparowanego z czekoladą – przepis:
Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do miski, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, dodajemy mleko oraz masło, następnie ściągamy z ognia, odstawiamy i wsypujemy ryż preparowany, energicznie mieszamy, by każde ziarenko ryżu zostało pokryte czekoladą. Przekładamy do formy (np. 17,5 x 7,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała, na mniej więcej godzinę. Następnie kroimy na grubsze paski w formie batoników. Gotowe!
Owsianka w stylu Kinder Country (wersja fit)
Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 15 min
Owsianka w stylu Kinder Country – składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml wody
- 2 łyżki ksylitolu
- łyżka kakao
- 100 g skyru/jogurtu naturalnego
- łyżeczka masła orzechowego
- garść ryżu preparowanego
- banan świeży lub suszony (do dekoracji)
Owsianka w stylu Kinder Country – przepis:
Płatki owsiane gotujemy na wodzie z ksylitolem. Część owsianki mieszamy z jogurtem i przekładamy do słoika. Do drugiej części dodajemy kakao oraz masło orzechowe i również przekładamy do naczynia. Całość posypujemy ryżem preparowanym i dekorujemy plasterkami świeżego lub suszonego banana.
Kinder czekolada
Czas jednak wrócić na chwilę do korzeni. Mamy rok 1968, miasteczko Alba we Włoszech. Michele Ferrero, syn rzemieślniczego cukiernika, ma piękne marzenie – chce stworzyć czekoladę dla dzieci, ale także dla dorosłych, którzy pielęgnują w sobie wewnętrzne dziecko. W ten sposób powstaje wspaniały przysmak małych i dużych – Kinder czekolada! Trzeba przyznać, że desery, które inspirowane są tą czekoladą, również brzmią jak marzenie. Szczególnie te mocno czekoladowe pancakes z orzechami i bananem oraz domowymi "kinderkami" na wierzchu!
Kinderkowe pancakes z orzechami i bananem
Przepis na 15 placuszków
Czas przygotowania 60 min
Kinderkowe pancakes z orzechami i bananem – składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- banan, garść orzechów włoskich oraz 1 czekoladka Kinder (do dekoracji)
Kinderkowe pancakes z orzechami i bananem – przepis:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i szczyptę soli przesypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mleko, olej i jajka i krótko miksujemy. Ciasto pozostawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.
Patelnię natłuszczamy olejem i rozgrzewamy. Nakładamy około 2 łyżek ciasta na pancakes i smażymy, dopóki na jednej stronie placków nie pojawią się pęcherzyki. Następnie obracamy je na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.
Sos: czekoladę drobno kroimy i razem ze śmietanką wkładamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania czekoladowego sosu.
Upieczone pancakes polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy kawałkami banana, orzechami potłuczonymi na drobne kawałki oraz kawałkami czekolady Kinder. Smacznego!
Kinder Mleczna Kanapka
Czy wiecie, że Kinder Mleczna Kanapka powstała już w 1978 roku? Od tego czasu poleca się ją jako przekąskę między posiłkami. To pyszna kanapka biszkoptowa z dużą zawartością mlecznego kremu, a dobra wiadomość jest taka, że teraz możecie sobie ją przygotować w domu! Ciasto inspirowane batonikiem będzie idealnym poczęstunkiem dla gości, ale także poradzi sobie z małym głodem w szkole, domu czy pracy.
Ciasto à la mleczna kanapka
Przepis na 15 porcji
Czas przygotowania 40 min + 45 min pieczenia
Ciasto à la mleczna kanapka – składniki:
Biszkopt:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao (płaskie)
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mleczny krem:
- 125 ml mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 350 g masła
- 16 g cukru wanilinowego
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej
- 70 g masła
Ciasto à la mleczna kanapka – przepis:
Olej, wodę, cukier i kakao umieszczamy w garnuszku. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru, odkładamy i studzimy.
Mąkę, proszek, sodę – przesiewamy i na chwilę odkładamy. Białka miksujemy. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo drobny cukier do wypieków, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodajemy wszystkie żółtka i ubijamy do otrzymania kremowej pianki. Wlewamy wystudzoną mieszankę kakaową i dokładnie mieszamy (szpatułką lub na wolnych obrotach miksera) do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Boków nie smarujemy, przelewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 40-45 minut. Studzimy. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy i kroimy ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
Mleczny krem: mleko (zwykłe) gotujemy z cukrem wanilinowym, studzimy. Masło ucieramy z drobnym cukrem do wypieków aż do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Powoli dodajemy do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucieramy. Wsypujemy mleko w proszku i ucieramy aż do uzyskania gładkiej masy.
Blaty biszkoptowe przekładamy mleczną masą. W garnuszku topimy masło. Dodajemy pokrojoną czekoladę, mieszamy do jej roztopienia. Gotową polewę wylewamy na górę ciasta. Ciasto chłodzimy w lodówce, wyjmujemy 2 godziny przed planowanym podaniem.
Kinder Maxi King
Maxi King pojawił się w ofercie Kinder nieco później, ale szybko podbił serca wszystkich łasuchów. To jeden ze słodyczy, które zaleca się trzymać w lodówce – schłodzony smakuje najlepiej! A co w jego środku? Mleczne nadzienie, płynny karmel, a wszystko to otoczone chrupiącym wafelkiem, czekoladą i orzeszkami. Brzmi jak istny raj, ale z ogromną ilością cukru. Nie znaczy jednak, że musicie rezygnować z tej przyjemności. Przedstawiamy bowiem fit deser inspirowany Kinder Maxi King – bez cukru!
Fit deser inspirowany Kinder Maxi King
Przepis na 1 osobę
Czas przygotowania 10 min + 30 – 60 min czas chłodzenia
Fit deser inspirowany Kinder Maxi King – składniki:
- 150 g skyru naturalnego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 20 g orzeszków ziemnych lub innych orzechów
- 2 łyżki erytrolu
- 40 ml mleka
- 100-150 g serka homogenizowanego waniliowego
- kostka twarogu półtłustego (250 g)
- kilka herbatników kakaowych
Fit deser inspirowany Kinder Maxi King – przepis:
Twaróg przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy do niego 150 g skyru naturalnego, serek homogenizowany waniliowy, 2 łyżki erytrolu i 20 ml mleka. Miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Masa orzechowa: do miseczki dodajemy 2 łyżki masła orzechowego, 20 ml mleka i łyżkę erytrolu. Mieszamy bardzo dokładnie, aż masa zrobi się lekko płynna. Na dno pucharka kruszymy kilka kakaowych herbatników, następnie nakładamy białą masę i na zmianę przekładamy z masą orzechową do wyczerpania obu.
Rozbijamy orzechy na drobne kawałki. Całość posypujemy orzechami i wkładamy do lodówki na 30-60 min.
Który deser najbardziej przypadł Wam do gustu?