Burger z kaczką 

Trudno sobie wyobrazić kuchnię wielkopolską bez ziemniaków (pyry!), kaczki, gzika, rogala świętomarcińskiego czy galarta. Oczywiście niemożliwe jest zmieszczenie w jednym burgerze całego dziedzictwa kulinarnego regionu, więc do naszej propozycji powędrowały kaczka, ziemniaki oraz pampuchy! 

Burger z kaczki z karmelizowaną cebulą i szpinakiem 

Burger z kaczki z karmelizowaną cebulą i szpinakiem - składniki:

(2 burgery) 

  • 2 udka z kaczki
  • sól morska i pieprz do doprawienia mięsa
  • garść liści młodego szpinaku
  • ogórek kiszony
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 łyżki masła
  • 2 bułki burgerowe lub 2 pampuchy 

Sos żurawinowy: 

  • 250 g świeżych żurawin
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka tymianku

Placki ziemniaczane:

(na 10 placków)

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • duże jajko
  • pół cebuli
  • 1 łyżka mąki 
  • sól
  • olej do smażenia

Burger z kaczki ze szpinakiem i plackiem ziemniaczanym - przepis:

Nogi kaczki obierz ze skórki i odkrój mięso od kości. Posiekaj lub zmiel w maszynce i przełóż do miski. Dodaj odrobinę soli i pieprzu dla smaku. Dokładnie wymieszaj i przykryj folią spożywczą. Cebulę przekrój na pół, a następnie każdą połówkę na 4 lub 8 części, trzymając nóż lekko pod kątem. Roztop masło na patelni i dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż, aż cebula się skarmelizuje i zbrązowieje. Odsącz usmażoną cebulę z tłuszczu na papierowym ręczniku. Z posiekanego lub zmielonego mięsa uformuj burgery. Smaż na patelni lub na grillu po kilka minut z każdej strony. Możesz też upiec kacze udka i zamiast kotleta zaserwować w burgerze szarpane mięso kacze. To dobry moment, by przygotować placki ziemniaczane. Przepis podstawowy znajdziesz tu: placki ziemniaczane.

Czas na sos do burgera! Żurawiny zalej wodą i gotuj,aż zaczną się rozpadać. Odcedzone owoce zmiksuj z oliwą, cukrem, sokiem z cytryny, musztardą i przyprawami. 

Bułki burgerowe możesz zastąpić pampuchami, czyli kluskami na parze. Występują również pod takimi nazwami jak kluchy na łachu, kluchy na lumpie czy parowce. Pampuchy możesz kupić gotowe i przyrządzić na parze lub stworzyć od zera samemu. Przepis znajdziesz tu: Kluski na parze – przepis.

Twój burger czeka już tylko na skompletowanie. Bułkę lub pampucha przekrój na pół. Dolną część posmaruj sosem żurawinowym, a następnie połóż kilka liści świeżego szpinaku. Na to połóż placek ziemniaczany, kaczkę i na mięso: kilka plasterków ogórka kiszonego. Na samej górze powinna się znaleźć karmelizowana cebula, która przykryjesz górna częścią bułki lub kluski na parze. Smacznego! 

Burger z pomysłem! Przepisy inspirowane kuchnią regionalnąBurger z pomysłem! Przepisy inspirowane kuchnią regionalną fot. shutterstock

Burgery z serami owczymi 

Podhale słynie z wyjątkowych serów kozich, owczych oraz krowich. Czy może więc dziwić, że w burgerach inspirowanych tym regionem między bułką a mięsem znalazły się również oscypek, bryndza i jeżyny leśne? 

Grillowany burger z oscypkiem i jeżyną leśną 

Grillowany burger z oscypkiem i jeżyną leśną - składniki:

(2 burgery)

  • 400 g wołowiny (rozbratel/ kark wołowy) 
  • 2 oscypki
  • rukola
  • konfitura z jeżyny leśnej 
  • 2 bułki do burgera
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • suszona cebula

Grillowany burger z oscypkiem i jeżyną leśną - przepis: 

Wołowinę przypraw solą, pieprzem, czosnkiem oraz suszoną cebulą. Wymieszaj i ulep 2 burgery. Oscypki przekrój wzdłuż. Mięso i sery wrzuć na ruszt i grilluj po 5 minut z każdej strony. Pilnuj czasu - to ważne, by nie wysuszyć mięsa! Na koniec grillowania dołóż na ruszt na 2-3 minuty bułki przekrojone na pół. Czas złożyć burgery! Na dolna bułkę nałóż konfiturę z jeżyny leśnej, na nią garść rukoli, następnie mięso. Na wołowinę wędruje oscypek, a na górna bułkę jeszcze odrobina konfitury. Gotowe! 

Burger z pomysłem! Przepisy inspirowane kuchnią regionalnąBurger z pomysłem! Przepisy inspirowane kuchnią regionalną fot. shutterstock

Burger z bryndzą i malinami 

Burger z bryndzą i malinami  - składniki:

(2 burgery)

  • 400g mięsa wołowego (kark wołowy) 
  • kilka-kilkanaście malin 
  • kwiat róży 
  • łyżka masła 
  • 3 łyżki oleju (np. rzepakowy) 
  • cytryna 
  • 100 g bryndzy 
  • garść listków mięty 
  • garść listków szpinaku
  • szalotka 
  • kilka gałązek dzikiego szczypiorku/ zwykłego szczypiorku 
  • sól 

Burger z bryndzą i malinami - przepis: 

Zacznij od malin. Wymieszaj je z płatkami róży, posiekaną szalotką i szczypiorkiem. Posól i dodaj kilka kropli soku z cytryny. Teraz czas na sos do mięsa: olej wymieszaj z posiekanymi liśćmi mięty, sokiem z cytryny i odrobiną soli.

Mięso wymieszaj z odrobiną soli i uformuj małe burgery. Mięso smaż na maśle. Czas smażenia zależy od tego, jaki stopień wysmażenia lubisz. Powinny wystarczyć 3-4 minuty smażenia każdej strony na dużym ogniu. Po usmażeniu czas na składanie burgerów! Wierzchnią część górnej i dolnej bułki posmaruj bryndzą. Na dolną połóż mięso, a na nie sałatkę z malin. Wszystko polej miętowym sosem i na górze połóż bułkę. Maliny możesz zastąpić truskawkami.

Burger ze śledziem

Dziś śledzia głównie znamy w oleju, occie, śmietanie lub jako koreczki po kaszubsku. Tymczasem przed drugą wojną światową w warszawskich restauracjach można było go zjeść pod postacią co najmniej kilkunastu różnych potraw, a na Pomorzu i Kaszubach jeszcze 100 czy 200 lat temu najpopularniejszym sposobem przyrządzania tej ryby było opiekanie. 

Burger ze śledzia z sosem limonkowym i awokado

Burger ze śledzia z sosem limonkowym i awokado - składniki:

(4 burgery)

  • 4 bułki burgerowe
  • 1 awokado
  • czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 8 niewielkich filetów ze śledzi 
  • pół pęczka pietruszki 
  • sól i pieprz 
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • sok z połowy limonki

Sos limonkowy

  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • skórka z 1 limonki
  • sok z połowy limonki
  • szczypta soli morskiej

Burger z pomysłem! Przepisy inspirowane kuchnią regionalnąBurger z pomysłem! Przepisy inspirowane kuchnią regionalną fot. shutterstock

Burger ze śledzia z sosem limonkowym i awokado - przepis:

Filety śledziowe oczyść i zmiksuj w blenderze. Posiekaj pietruszkę (razem z łodygami) i dodaj do masy rybnej. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj 4 płaskie kotlety na burgery i każdy z nich smaż na oleju po 2-3 minuty z każdej strony. 

Awokado rozgnieć widelcem, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, sok z połowy limonki i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Paprykę pokrój na cienkie paski i usmaż na oleju, aż zmięknie. 

Przygotuj sos limonkowy. Wymieszaj: jogurt grecki, startą skórkę z limonki, sok z polowy limonki i odrobinę soli. 

Czas skomponować burgera! Na wierzch dolnej bułki nałóż pastę z awokado, a na nią połóż kotlet rybny. Na rybę powinno powędrować kilka plasterków smażonej papryki, a na nie sos limonkowy. Całość przykryj bułką. Gotowe! 

A Wy macie swoje własne pomysły na burgery inspirowane różnymi regionami Polski?