Kulki mocy 

Kulki mocy to nic innego jak mieszanka bakalii uformowana w dodające energii i słodkie, jak sama nazwa wskazuje, kulki! Tak, zdaję sobie sprawę, że większości dzieci wcale nie potrzeba dodatkowej dawki energii, bo zazwyczaj mają jej aż za dużo (oczywiście z punktu widzenia nas, dorosłych), ale odżywcze składniki, którymi naszpikowane są kulki, przydadzą się zarówno małym, jak i dużym koneserom słodkich smaków. Kulki mocy zwykle składają się z trzech głównych elementów: orzechów, suszonych owoców oraz czegoś do obsypania lub obtoczenia kulek, jak na przykład kakao, wiórki kokosowe czy zmielone orzechy. 

Kulki kokosowe w stylu Rafaello (bez pieczenia)

Kulki kokosowe w stylu Rafaello - składniki: 

  • 1 szklanka ciepłej ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki zmielonego ksylitolu
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki mleka w proszku (opcjonalnie, my wybieramy opcję bez)
  • ewentualnie: kilka kropli olejku kokosowego dla wzmocnienia zapachu
  • kilkanaście blanszowanych migdałów 

Kulki kokosowe w stylu Rafaello - przepis:

Zmiksuj ugotowaną, ciepłą kaszę jaglaną razem z ksylitolem i wiórkami kokosowymi. Tak uzyskaną masę przełóż do miski i przez krótką chwilę ugniataj. Uformuj w dłoniach kulki i w środku każdej schowaj po 1 blanszowanym migdale. Kulki obtocz w wiórkach kokosowych i schowaj do lodówki na godzinę lub dwie. 

Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka!Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka! fot. shutterstock

Owsiane kulki mocy z masłem orzechowym (bez pieczenia)

Owsiane kulki mocy z masłem orzechowym - składniki:

  • 1 szklanka kremowego, niesłodzonego masła orzechowego
  • pół szklanki miodu (mniej lub więcej w zależności od tego jaki smak chcesz osiągnąć)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki zmielonych ekspresowych płatków owsianych
  • 2 łyżeczki nasion chia lub siemienia lnianego 
  • pół szklanki rodzynek lub niesłodzonej żurawiny (pocięte na pół)

Owsiane kulki mocy z masłem orzechowym - przepis:

Umieść masło orzechowe i miód w żaroodpornym pojemniku i podgrzewaj przez 15-30 sekund w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz mikrofali, podgrzej mieszankę w kąpieli wodnej. Ciepłą masę mieszaj łyżką (lub ugniataj rękami, jeśli masa jest zbyt gęsta) z ekstraktem waniliowym, płatkami owsianymi, nasionami (chia lub lnianymi) oraz rodzynkami lub żurawiną. Uformuj kulki i schowaj do lodówki. 

Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka!Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka! fot. shutterstock

Domowe lody 

Jeśli chcesz, by lody były nie tylko smaczną przekąską, ale też zawierały jak najwięcej wartości odżywczych, przygotuj je z owoców i źródła białka. Najłatwiej i przy okazji najtaniej wykorzystać owoce sezonowe. W czerwcu będą to truskawki, wiśnie, agrest, borówki i porzeczki. W lipcu dodatkowo pojawią się brzoskwinie, morele, arbuz, jeżyny i maliny. W sierpniu wypatruj na straganach śliwek, gruszek, winogron i wczesnych odmian jabłek. Możesz też wykorzystać pulpy owocowe, jak np. mango. Jako źródło białka  sprawdzi się jogurt naturalny, ser mascarpone lub masło orzechowe. 

Domowe lody truskawkowe 

Domowe lody truskawkowe - składniki: 

  • pół szklanki musu z truskawek (lub innych owoców) 
  • 1 czubata łyżka masła migdałowego
  • 1 czubata łyżka sera mascarpone

Domowe lody truskawkowe - przepis: 

Wszystkie składniki wymieszaj razem, aż się dobrze połączą i utworzą jednolitą masę. Przelej do foremek na lody (najlepiej takich z patykami) i zamroź. 

Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka!Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka! fot. shutterstock

Lizaki z ksylitolem

Ksylitol, czyli cukier brzozowy, jest znacznie zdrowszą alternatywą dla białego cukru. Warto jednak mieć na uwadze, że nie zaleca się go dla dzieci poniżej 3 roku życia. Nie powinno się też przekraczać porcji ok. 15 g dziennie! 

Lizaki z ksylitolem - składniki:

  • 150 g ksylitolu
  • 50 ml wody
  • 50 g dżemu bez cukru (z ulubionych owoców) lub owocowego musu

Lizaki z ksylitolem - przepis:

Do wody w garnku wsyp ksylitol. Gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaj dżem lub mus i gotuj jeszcze chwilę. Całość mieszaj rózgą. Wyłącz gaz. Gdy piana opadnie, a masa ostygnie, przelej ją do silikonowej foremki, np. na lód.  Do masy włóż patyczki. Gdy lizaki wystygną, schowaj je do zamrażalnika. 

Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka!Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka! fot. shutterstock

Żelki owocowe bez cukru! 

Legenda głosi, że wśród wielbicieli żelków w kształcie misia był Albert Einstein. Łatwo w to uwierzyć! Do ich przygotowania możesz wykorzystać żelatynę lub w wersji roślinnej, agar. 

Żelki owocowe z żelatyną

Żelki owocowe z żelatyną - składniki: 

  • 200-250 ml soku owocowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki żelatyny

Żelki owocowe z żelatyną - przepis

Do garnka wlej sok z owoców i cytryny i wsyp żelatynę. Stopniowo podgrzewaj sok, aż żelatyna się rozpuści. Pamiętaj, by nie dopuścić do zagotowania. 

Tak przygotowany płyn wlej do foremki i poczekaj, aż całość zastygnie. Po 3-4 godzinach schowaj całość do lodówki. 

Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka!Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka! fot. shutterstock

Żelki owocowe z agarem (wersja wegańska) 

Żelki owocowe z agarem - składniki: 

  • 200-250 ml soku owocowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 1,5-2 łyżeczki agaru

 Żelki owocowe z agarem - przepis

Do garnka wlej soki i połącz z agarem. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz i nie gotuj dalej. Przelej masę do foremki i poczekaj około pół godziny, aż zastygnie. Gotowe! 

Życie jest jak pudełko czekoladek…

…nigdy nie wiesz, co Ci się trafi, chyba że samodzielnie zrobisz czekoladę w domu! Potrzebujesz tylko czterech składników, by przygotować pyszną, kremową, brązową kostkę bez grama cukru. Silikonowa forma tabliczki czekolady świetnie się sprawdzi, ale nie jest niezbędna. Możesz wylać masę na pergamin na talerzu lub ewentualnie wykorzystać silikonową tackę na kostki lodu. 

Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka!Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka! fot. shutterstock

Domowa czekolada bez cukru krok po kroku 

Domowa czekolada bez cukru - składniki:

  • 40 g masła kakaowego  
  • 60 g kremówki
  • 1 ½ łyżki gorzkiego kakao 
  • 1 łyżka erytrolu w proszku / pudrze (więcej, jeśli ma być słodka) 

Domowa czekolada bez cukru - przepis: 

Podgrzej śmietankę na patelni, aż zgęstnieje i zacznie bąbelkować. Zmniejsz ogień i regularnie mieszaj, aby krem się nie przypalił. Podgrzewaj, aż objętość kremówki zmniejszy się o połowę. Tak powstały gęsty i lekko żółty krem przelej do miski i odstaw. Rozpuść masło kakaowe na patelni i wymieszaj z kakao oraz erytrytolem. Gdy krem powstały ze śmietanki i mieszanka z kakao będą miały tę samą letnią temperaturę, połącz je i dokładnie wymieszaj. Masę wlej do foremki lub na pergamin i włóż do zamrażarki lub lodówki aż do zastygnięcia.