Tasznik
Rośnie naprawdę wszędzie – szukajcie go na ugorach, nieużytkach, bezdrożach. W parkach i na łąkach. W dzieciństwie wielu podgryzało jego serduszkowate torebki nasienne, zwane chlebkami. Aha, tak, to właśnie on! Warto się rozejrzeć za tasznikowymi rozetkami liściowymi (młode listki, które pojawiają się jako pierwsze, zanim roślina wypuści pęd kwiatowy). Są delikatne, leciutko ostre, ciemnozielone. I bardzo zdrowe – zawarte w nich substancje pomagają wzmocnić naczynia krwionośne. Tasznik będzie więc działał również dobroczynnie na naszą odporność.
Jedzcie go na kanapkach, w sałatkach, surówkach, zupach, daniach jednogarnkowych. Jadalne są jego listki, torebki nasienne i kwiaty.
Listki fiołka
Są delikatne w smaku i urocze. I mają tę moc – zawierają m.in. sporo witaminy A, C oraz wiele substancji przeciwzapalnych. Co powiecie na herbatkę z dodatkiem liści fiołka albo smoothie?
Wzmacniające smoothie z listkami fiołka - składniki:
- szklanka zielonych winogron
- jedno kiwi
- 1/2 średniej wielkości banana
- 1/2 szklanki liści fiołka
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki herbatki z liści pokrzywy
- łyżka miodu
- opcjonalnie – łyżeczka świeżo zmielonego sezamu
Wzmacniające smoothie z listkami fiołka - przygotowanie:
Winogrona oddziel od szypułek, kiwi obierz, liście fiołka oddziel od twardszych łodyżek (miękkie możesz zostawić), dorzuć resztę składników i dokładnie zblenduj. Podawaj posypane zmielonym sezamem.
Liście lipy
Zdecydowanie najbardziej smakowita wiosenna sałata. Najlepsze są te pierwsze, jeszcze lepkie i transparentne. Można je podskubywać prosto z drzewa, co bardzo polecam!
Co powiecie na lipowe sushi?
Składniki:
- tofu naturalne – ok. 100 g
- 2 łyżki mąki z cieciorki
- po łyżce: słodkiej papryki i kurkumy
- ryż do sushi
- ocet ryżowy (albo dowolny owocowy)
- ogórek
- papryka (czerwona albo żółta)
- listki lipy
Lipowe sushi - przygotowanie:
Ryż do sushi ugotuj według przepisu i zapraw go octem.
Tofu opanieruj w mieszance mąki z cieciorki i przypraw, usmaż na oleju na chrupko i odsącz na ręczniku papierowym, a następnie pokrój w paski.
Ogórek i paprykę pokrój w cienkie paseczki.
Przygotuj matę do zawijania sushi. Rozłóż na niej lipowe listki, tak żeby zachodziły na siebie. Rozłóż ryż, na środku połóż ogórek, paprykę i tofu. Zawiń całość, tak jak zawija się maki w algi nori. Pokrój walec na małe kawałki ostrym nożem. Zajadaj z sosem sojowym i czosnaczkowym pesto (przepis: patrz niżej).
Gwiazdnica
Jak sama nazwa wskazuje, to absolutna gwiazda dzikiej kuchni. Ma delikatne listki, które smakują jak zielony groszek. Są miękkie i słodkawe. Można je kłaść na kanapkę zamiast sałaty, posypywać nimi zupę tak jak pietruszką albo zrobić pyszną sałatkę, np. taką:
Sałatka z gwiazdnicą - składniki:
- 2-3 szklanki gwiazdnicy, oczyszczonej, wypłukanej i delikatnie posiekanej
- 1 duża marchewka pokrojona w paseczki
- 1/2 kalarepki pokrojonej w paseczki
- ok. 50 g sera feta – porwanego na mniejsze kawałki
Dressing:
- olej z orzechów włoskich
- sok z 1/2 pomarańczy
- posiekane drobno orzechy włoskie
- sól, pieprz
Sałatka z gwiazdnicą - przygotowanie:
Rozłóż gwiazdnicę na talerzu, rozłóż na niej warzywne paseczki i ser feta. Całość polej dressingiem.
Czosnaczek
Pierwsze listki, które roślina wypuszcza wiosną, są okrągłe i bardzo delikatne. Te późniejsze mają bardziej spiczaste zakończenia. Jadalne jest całe ziele czosnaczka – zarówno liście, jak i kwiaty. Smakują naprawdę dobrze – mają ostrawy smak i (nazwa zobowiązuje) delikatnie czosnkowy aromat.
Świetne jest chociażby czosnaczkowe pesto:
- 2 szklanki ziela czosnaczka
- 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki zimnotłoczonego oleju słonecznikowego
Wszystko razem zmiksuj, ale nie na papkę – zostaw trochę lekko chrupiących orzechów.
Takie pesto możesz wykorzystać np. jako dodatek do zupy krem (dodaj łyżkę na wierzch), zamiast masła na kanapkę pod ser i warzywa lub do sushi (patrz: przepis wyżej). Jest ono też fajną marynatą albo smarowidłem do np. warzywnych naleśników czy wrapów.
Mniszek
Żółte, słoneczne kwiaty są oznaką ciepłych dni. Jadalna jest cała roślina – liście, korzeń, kwiaty i łodygi. Mniszek poprawia trawienie i wpływa pozytywnie na przemianę materii. Stosuje się je w terapii cukrzycy, otyłości, w kuracjach detoksykujących.
Na cieplejsze dni proponuję więc złoty szot mniszkowy.
Składniki:
- sok z jednej cytryny
- 1/2 szklanki płatków mniszka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta kurkumy
- szczypta czarnego pieprzu
- duża łyżka miodu
- centymetrowy posiekany kawałek kłącza imbiru
Złoty szot mniszkowy - przygotowanie:
Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. W razie potrzeby dodaj wody. Pij dwa razy dziennie na zdrowie!